11.3 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleScheme de tratament contra bolilor la sâmburoase

Scheme de tratament contra bolilor la sâmburoase

Sâmburoasele reprezintă o parte importantă din pomicultura românească. Cele mai frecvente boli și dăunători sunt făinarea, mozaicul, ciuruirea frunzelor, monilioza, antracnoza, cancerul bacterian, păduchii, acarienii și afidele.

Tratamentele la pomii fructiferi se realizează în mod preventiv, în perioada de repaus vegetativ, prin aplicarea insecticidelor formulate în uleiul horticol cu rol de protecție contra insectelor.

De asemenea, se realizează tratamente multiple în fazele de dezvoltare a pomilor fructiferi (sezon vegetativ), cu fungicide și insecticide, mai ales în cazurile cu presiune mare de infecție și un număr ridicat de dăunători.

Tratamentele cu produse sistemice devin obligatorii pentru controlul bolilor în culturile de sâmburoase.

Schema de tratament cuprinde 8 faze de dezvoltare a pomilor fructiferi, cu aplicarea unor produse multiple de protecția plantelor, prima fază începând cu repausul vegetativ.

Faza nr. 1 – primul tratament la sâmburoase

Aplicarea uleiului horticol este necesară în perioada vegetativă, până la umflarea mugurilor. Momentul optim pentru tratamentul cu ulei horticol este la sfârșitul repausului vegetativ și începutul dezmuguritului. Uleiul horticol se aplică după ce pomii au fost tratați cu o soluție cupru metalic 50%.

În perioada de repaus vegetativ, iarna sau primăvara se aplică la măr, păr și gutui un fungicid de contact, utilizat pentru combaterea bolilor cu spectru de combatere la: mană, focul bacterian, pătarea frunzelor, rapăn, arsura comună.

Acesta se utilizează pentru tratamente în vegetație, efectuate preventiv la avertizare sau când sunt condiții favorabile de dezvoltare a patogenilor. Substanța activă de 77% hidroxid de cupru este eficace pentru ouăle hibernante de afide, de asemenea se recomandă imidacloprid 75 gr/litru + deltametrin 10 gr/litru (Champion 50 WP 0,2-0,04 l/ha).

Faza nr. 2 – al doilea tratament la sâmburoase

O dată cu începutul înfloritului pentru combaterea viespii frunzelor se recomandă Iprodion 500 gr/l și clorotalonil 500 gr/l, un fungicid de contact cu spectru larg de acțiune în combaterea bolilor fungice: pătarea roșie, monilioza, bășicarea frunzelor,

Pentru insectele dăunătoare o substanță activă din produsele recomandate este tiaclopridul 480 g/l. Un produs comercial cu o eficiență sporită este Calypso 480 SC 0, 02%, (200 ml/ha), care combate viermele prunelor, păduchele cenușiu, viespea prunului, viespea semințelor de prun, musca cireșelor.

Se recomandă maxim 2 tratamente pe sezon la avertizare. Cantitatea de soluție recomandată: 1000-1500 l / ha în funcție de tipul de plantație și de mărimea copacilor.

Faza nr. 3 – al treilea tratament la sâmburoase

La începutul scuturării florilor se realizează tratamente cu fungicide pentru rapăn, monilioza fructelor, bășicarea frunzelor de piersic, pătarea roșie a frunzelor de prun, ciuruirea frunzelor de cais, un fungicid de contact cu spetru larg de acțiune are în compoziție substanța activă, mancozeb 80%.

Insecticidele utilizate în această perioadă sunt 50 g/l de lambda-cihalotrin, piretroizi de sinteză cu mod de acțiune de contact. După administrarea lui se fixează bine în stratul de ceară ceea ce îl face mai stabil la precipitaţii şi soare. Posedă un efect rapid şi de şoc pentru dăunători. Acţiunea este de lungă durată.

O eficiență sporită o are în combaterea dăunătorilor rozători şi cu aparat de supt și înțepat. Combate musca cireșelor, viermele prunelor, viespea sâmburilor, păduchele verde, molia oriental și omida păroasă.

Faza nr. 4 – al patrula tratament

În această etapă pentru combaterea insectelor dăunătoare: afidele și păduchele verde se utilizează substanțe active de genul mancozebului cu 80%, 0,2% l/ha pentru prun, piersic, la fel se aplică produse cu acetamiprid 20%, în concentrații de 0, 02%, care combat păduchele din San Jose, un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoide, cu un spectru larg de control, care prezintă un efect rapid, afectând sistemul nervos al insectelor care paralizează și mor.

Insecticidul Mospilan 20 SG controlează etapele de dezvoltare (ou-larvă-adult). Nu este afectat de temperatură, iar acțiunea sa durează peste trei săptămâni. După aplicare, insecticidul pătrunde rapid în plante și nu este spălat de ploaie. Necesită o pauză foarte scurtă de la aplicare până la recoltare.

Faza nr. 5 – al cincilea tratament la sâmburoase

În decada III, mai-iunie, se recomandă Dithane M-45, cu o compoziție de mancozeb 80% pentru rapăn, 50 g/l lambda – cihalotrin, 0,6- 0,8 l/ha (măr), 0,4 l/ha (vișin) , pentru insectele dăunătoare: musca cireșelor, viermele prunelor, viespea sâmburilor, viespea prunelor, păduchele verde.

Faza nr. 6

În această fază se aplică repetat insecticide cu o compoziție de 50 g/l lambda – cihalotrin SC, un piretroid de contact, compatibil cu alte produse de uz fitosanitar, fără fitotoxicitate cu aplicare în doze de 0,6- 0,8 l/ha (măr), la vișin, 0,4 l/h, eficient pentru musca cireșelor, viermele prunelor, viespea sâmburilor, viespea prunelor, păduchele verde.

În această fază se aplică repetat un fungicid sistemic cu tiofonat metil 0,7 kg/ha pentru combaterea pătării frunzelor și monilioză.

Faza nr. 7 – al șaptelea tratament

Pentru combaterea insectelor: viermele prunelor, păduchele verde, musca cireșelor se aplică produse cu deltametrin, o substanță activă și un insecticid cu o eficiență sporită, 50g/l, (măr) – pentru păduchele verde al mărului (Aphis pomi) 0,0150 % (0,225 l/ha) și viermele merelor (Cydia pomonella) 0,0125 % (0,187 l/ha), 1-3 tratamente, la interval de 7 zile, cu 1500 l/ha, timpul de pauză este de 28 zile.

În această fază se aplică un fungicid sistemic cu tiofanat-metil 0,7 kg/ha pentru combaterea pătării frunzelor și monilioză.

Faza nr.8

Repetat se realizează al 3-lea tratament cu tiofanat-metil 0,7 kg/ha pentru combaterea pătării frunzelor și monilioză. Insecticidele alese pentru faza nr. 8 sunt substanțele active cu 50 g/l lambda – cihalotrin SC, un piretroid de contact, compatibil cu alte produse de uz fitosanitar, fără fitotoxicitate, cu aplicare în doze de 0,6- 0,8 l/ha (măr), la vișin, 0,4 l/ha, ține sub control musca cireșelor, viermele prunelor, viespea sâmburilor, viespea prunelor și păduchele verde.

Bibliografie: Simplified Backyard Peach & Stone Fruit Spray Guide

Sursa foto: gardeningknowhow.com

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dirijarea ramurilor la pomi – cum și de ce se face

Pe lângă lucrarea generală de tăieri, pomii, pe parcursul...
‹ adv ›

Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Forma de coroană vasul aplatizat spre intervale dintre rânduri este recomandat pentru sistemul intensiv de cultură. Pomii astfel conduși...

Maramureş: Suprafeţele de culturi cu pomi fructiferi – în creştere; materialul săditor este din pepinierele autohtone

Culturile de pomi fructiferi au crescut cu aproape 60 de hectare în acest an, iar o parte din plantări...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole