18 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePintea: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până...

Pintea: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de euro, începând din 16 octombrie şi până astăzi, iar în scurt timp toţi fermierii îşi vor primi banii, a declarat, joi, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Pintea, la cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024.

„Într-adevăr, cu siguranţă, nu toţi fermierii şi-au primit banii, dar până în momentul de faţă doar prin APIA, din 16 octombrie (2023 n.r.) şi până astăzi, peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor şi, zilnic, se fac autorizări la plată şi plăţi între 5 şi 10 milioane de euro.

În scurt timp, eu zic că toţi fermierii îşi vor primi banii. Este un lucru foarte important să avem o colaborare foarte bună şi o conlucrare în ceea ce priveşte mediul privat şi fermieri, tocmai pentru a nu lua deciziile din birou, ci pentru a atinge nevoile fermierilor noştri”, a spus Pintea.

Referitor la digitalizare, oficialul MADR a precizat că 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri.

„Într-adevăr, ca orice lucru de început, a fost greoi. Pot să vă spun că, din 800.000 de fermieri, în 2022 au semnat electronic sub o sută de fermieri. În 2023 sunt peste 2.500 de fermieri care au semnat electronic cererile de plată”, a afirmat Adrian Pintea.

Acesta a adăugat că, la ora actuală, mai mult de 760.000 de fermieri români depun cererile de plată în format electronic.

„Dacă undeva în anul 2010 cei de la APIA au început cu digitalizarea parcelelor, un an greoi şi destul de anevoios, iată că astăzi toţi cei peste 760.000 de fermieri depun cererile electronic.

Ne dorim ca APIA şi AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, n.r.), dar şi celelalte instituţii ale Ministerului Agriculturii, să ia exemplu şi să digitalizăm acest sector.

În ceea ce priveşte conlucrarea cu fermierii, cu tot ce a fost în ultima perioadă, lucrul bun este că Ministerul Agriculturii, cât şi decidenţii de la nivel european s-au întors cu faţa către fermieri şi au luat mai în serios problemele lor.

S-au dat destul de multe derogări şi sperăm că, pe viitor, acest lucru va fi benefic şi va veni în sprijinul lor. La fel şi Planul Naţional Strategic 2023-2027 are multe oportunităţi şi finanţări destul de generoase, astfel încât să putem dezvolta acest sector care este atât de vital pentru noi toţi”, a subliniat Adrian Pintea.

Discuţiile şi schimbul de idei pe teme legate de inovaţie şi securitate cibernetică continuă, joi, în cadrul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024, eveniment organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Astfel, în marja summit-ului, la cea de-a 3-a ediţie a Conferinţei Internaţionale privind Diplomaţia Cibernetică (ICCD) va fi analizată conexiunea dintre tehnologie şi relaţiile internaţionale.

ICI Bucureşti a organizat, în perioada 16 – 18 aprilie, la Palatul Parlamentului, evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), în cadrul căruia a avut loc cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), precum şi cea de-a 3-a ediţie a Conferinţei Internaţionale privind Diplomaţia Cibernetică (ICCD).

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • APIA
‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Suprafeţele eligibile pentru schemele de plată gestionate de APIA

În vederea accesării sprijinului în conformitate cu reglementările în...
‹ adv ›

APIA și AFIR au făcut plăți de peste 27,9 mln euro în perioada 19-22 aprilie 2024

Astăzi, 22 aprilie 2024, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 88.945.326,97 lei...

APIA şi AFIR au făcut plăţi de peste 18 mln de euro în ultimele trei zile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în sumă totală...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole