17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRenzo Piraccini, Macfrut: Avem o creștere a suprafeței de expoziție de 20%...

Renzo Piraccini, Macfrut: Avem o creștere a suprafeței de expoziție de 20% comparativ cu 2023 și prezența multor țări noi

În perioada 8-10 mai 2024, Rimini Expo Centre va găzdui unul dintre cele mai importante evenimente dedicate industriei fructelor și legumelor, târgul internațional Macfrut 2024.

Organizatorii au anunțat că evenimentul se pregătește să bată noi recorduri. Pentru al doilea an consecutiv, Agrobiznes este partener de promovare al evenimentului în România, Moldova și Italia.

Astfel, nu am putut rata oportunitatea de a discuta mai multe cu Renzo Piraccini, președinte și director general la Macfrut, pentru a afla punctele de reper ale ediției din acest an.

renzo piraccini macfrut

Cum abordează Macfrut 2024 problema sustenabilității în sectorul horticol și ce inițiative specifice sunt promovate pentru a încuraja practicile ecologice printre participanți?

La Macfrut 2024, vom aborda problema sustenabilității în sectorul horticol prin diverse inițiative. Prima este cu siguranță Expoziția Agrivoltaică by Key, în colaborare cu Key – The Energy Transition Expo, care explorează oportunitățile de integrare a producției agricole cu generarea de energie fotovoltaică, în conformitate cu obiectivele de decarbonizare.

Evenimentul Internațional Biosolutions este în creștere rapidă, făcând din Macfrut, cu aproximativ șaizeci de expozanți, cel mai important eveniment din Europa în ceea ce privește produsele naturale pentru protecție, nutriție și biostimulare a plantelor. În plus, Acqua Campus, dedicat inovațiilor și tehnologiilor în domeniul economisirii apei, și zonele dinamice în două câmpuri de testare din tot atâtea săli de expoziție sunt de asemenea prezentate.

macfrut 2024

În contextul schimbărilor climatice, ce strategii agricole inovative vor fi evidențiate la expoziție și cum contribuie acestea la adaptarea și reziliența sectorului horticol?

Simpozionul Internațional dedicat Portaltoaielor la Macfrut 2024, Expoziția Agrivoltaică și Evenimentul Internațional Biosolutions vor evidenția strategii agricole inovative pentru a consolida adaptarea și reziliența sectorului horticol la schimbările climatice. Acestea includ inovații genetice în portaltoi, modele agricole sustenabile, integrarea sistemelor agrovoltaice și soluții naturale pentru protecția plantelor.

În special, Simpozionul Internațional dedicat Portaltoaielor va explora inovațiile genetice în portaltoi pentru a dezvolta pomi cu o toleranță crescută la stresurile induse de climă, cum ar fi precipitațiile spontane și temperaturile ridicate. Aceste eforturi vizează fortificarea livezilor împotriva evenimentelor meteorologice extreme și promovarea practicilor de producție a fructelor ecologice.

macfrut biosolutions

Cum facilitează Macfrut colaborarea internațională în sectorul horticol? Există programe specifice pentru a sprijini parteneriatele între companii din diferite țări?

Târgul, care se bazează pe trei piloni – afaceri, cunoaștere și networking – este din ce în ce mai capabil să conecteze diferite realități și țări și să aibă un impact la nivel global. Scopul nostru este de a promova colaborările internaționale în sectorul horticol prin expozanți și participanți internaționali. Promovăm târgul 365 de zile pe an. Toți angajații Macfrut vor fi protagoniștii unui turneu intens pentru a promova târgul, cu misiuni și prezentări pe patru continente: de la Asia la Africa, America de Sud și Europa de Est, pentru a ilustra oportunitățile și inovațiile care pot fi experimentate venind la Rimini.

Au avut loc peste cincizeci de prezentări internaționale, fiecare cu focusuri specifice, desfășurate în Albania, Azerbaidjan, Bulgaria, Congo, Cuba, Doha, India, Mozambic, Nigeria, Republica Dominicană, Africa de Sud. Aceste prezentări demonstrează din nou rezonanța în creștere a târgului în întreaga lume și sunt posibile datorită eforturilor nenumărate și sprijinului Agenției ICE, precum și al Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale (MAECI).

Scopul nostru este să creștem tot mai mult, mai ales în ceea ce privește calitatea expozanților și vizitatorilor, dintr-o perspectivă din ce în ce mai internațională. Din punctul de vedere al suprafeței de expoziție, vom avea o creștere suplimentară de 20% comparativ cu 2023 și prezența multor țări noi, inclusiv: Rwanda, Republica Democrată Congo, Namibia, Togo, Bulgaria, Azerbaidjan, Turkmenistan, în timp ce India va participa cu o delegație importantă de companii producătoare.

Pentru America de Sud vom găsi unele dintre expozițiile colective prezente la ultima ediție, care au oferit feedback pozitiv asupra întâlnirilor și contactelor întreprinse, cum ar fi Chile, Venezuela, Argentina și pentru America Centrală vom avea Panama, Cuba și Republica Dominicană.

Observăm un nivel semnificativ de angajament din partea actorilor din industrie. În plus, datorită sprijinului ICE, numeroase delegații din întreaga lume vor sosi pentru un total de 1500 de cumpărători, inclusiv o sută din Peninsula Arabică, focusul internațional al târgului, și aproximativ cincizeci din India.

Care sunt principalele provocări identificate în sectorul horticol pe care Macfrut 2024 intenționează să le abordeze și ce soluții inovative propun expozanții pentru a le depăși?

Macfrut dorește să abordeze provocările industriei horticole, inclusiv impactul schimbărilor climatice, problemele fitosanitare și nevoia de practici sustenabile. Expozanții vor propune soluții de ultimă generație, cum ar fi inovațiile genetice în portaltoi, metodele naturale de protecție a plantelor, integrarea sistemelor agrivoltaice și adoptarea modelelor agricole sustenabile. Aceste soluții își propun să îmbunătățească reziliența, sustenabilitatea și productivitatea producției de fructe.

Ce rol joacă cercetarea și dezvoltarea în viitorul sectorului horticol și cum sunt prezentate aceste aspecte la Macfrut 2024?

Cercetarea și dezvoltarea joacă un rol crucial în modelarea viitorului industriei horticole, stimulând inovația, îmbunătățind calitatea produselor și abordând provocări precum schimbările climatice și sustenabilitatea. La Macfrut 2024, aceste aspecte sunt în prim-plan prin diverse inițiative, așa cum am menționat anterior.

Există de asemenea o zonă nouă dedicată tehnologiilor de prelucrare sustenabile pentru producția de alimente pe bază de fructe și legume. Innovation Hub For Healthy Food, în colaborare cu Universitatea din Bologna și alte institute de cercetare, include cinci ateliere tematice, o zonă de expoziție cu proiecte inovative și un accent special pe țările arabe și mediteraneene.

Cum contribuie Macfrut 2024 la dezvoltarea și promovarea tinerilor profesioniști și antreprenori în sectorul horticol, și există programe sau inițiative dedicate acestora?

Macfrut contribuie la dezvoltarea și promovarea tinerilor profesioniști și antreprenori în sectorul horticol prin inițiative precum Macfrut Academy, o platformă digitală inovatoare care implică expozanții și vizitatorii pe tot parcursul anului prin oferirea de lecții video conduse de experți.

Lecțiile video explorează diverse subiecte legate de lanțul de aprovizionare, oferind profesioniștilor actualizări privind cele mai recente dezvoltări din industrie. Având o durată de aproximativ 30 de minute fiecare și disponibile în patru limbi (engleză, spaniolă, franceză și italiană), acestea pot fi accesate prin intermediul unei secțiuni dedicate de pe site-ul Macfrut, gratuit și pe bază de înregistrare pe acest link.

Pentru mai multe detalii, accesați macfrut.com.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Numărătoarea inversă pentru EuroGrain Exchange 2024 a început

Profesioniști implicați în diverse sectoare ale producerii și comercializării cerealelor și semințelor oleaginoase - fermieri, comercianți, experți în logistică,...

Ce urmează pe piața cerealelor? O privire într-un glob de cristal la EuroGrain Exchange 2024

Cel mai important summit al primăverii dedicat afacerilor cu cereale, ce se va desfășura pentru al doilea an în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole