19.9 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune...

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic cu o capacitate maximă de 605 MW pe amplasamentul unei fost mine de cărbune de lângă Leipzig, în Germania, potrivit relatărilor din presa de specialitate, notează economica.net.

Este cea mai mare instalație de acest tip din Europa, și urmează să fie extinsă cu încă 45 MW.

La doar 22 de luni după ce a pus piatra de temelie, firma de investiții Hansainvest Real Assets, aparținând companiei de asigurări și servicii financiare Signal Iduna, a inaugurat parcul solar Witznitz cu o capacitate de 605 MWp.

Proiectul a fost realizat de partenerul său Move On Energy, care se pregătește să conecteze la rețea și un alt segment rămas, de 45 MW, până la sfârșitul lunii iunie.

Instalația situată la sud de Leipzig, în estul Germaniei, a depășit astfel parcul Francisco Pizarro al Iberdrola, finalizat în 2022, socotit ca fiind cea mai mare din Europa. Centrala fotovoltaică din Spania are o capacitate de 590 MWp și o conexiune la rețea de 553 MW.

Iar nici acest nou record se pare că nu va sta în picioare multă vreme.

De remarcat că Turcia găzduiește o centrală solară de 1,35 GW, respectiv 1 GW, pusă în funcțiune în urmă cu un an. Dar aceasta este situată în Asia Mică, la Karapınar, în provincia Konya, deci nu se află geografic în Europa. De asemenea, în Spania există un cluster de 850 MW format din 17 unități de energie fotovoltaică.

În plus, Iberdrola lucrează acum la un proiect de 1,2 GW în Portugalia. Iar o parte semnificativă a investițiilor gigantice în solar ar urma să fie găzduită de Europa de Sud-Est, inclusiv în România, unde este un proiect de parc de peste 1.000 MW in dezvoltare.

Energia merge la Shell și la Microsoft

Noul parc solar din Germania este format din zece secțiuni și are 1,1 milioane de panouri. Prima parte a proiectului a fost pusă în funcțiune în decembrie.

Amplasamentul cuprinde peste 500 de hectare în cadrul fostei mine de cărbune de suprafață Witznitz și 150 de hectare de terenuri adiacente. Investitorii au declarat că testează uzul dual pe o suprafață peste cinci hectare. Cunoscut sub denumirea de agrivoltaic, termenul reprezintă activități agricole și energie solară în același loc.

Shell Energy Europe a semnat în septembrie un contract de achiziție de energie (PPA) pe 15 ani pentru a prelua producția a 600 MW. Separat, a încheiat un acord cu Microsoft pentru a-i furniza producția unei capacități de 323 MW.

Având ca scop atenuarea impactului social și de mediu, Hansainvest și Move On au construit drumuri cu piste de ciclism și drumeții de 13 kilometri în total, cu garduri vii de-a lungul gardurilor instalației fotovoltaice, plus zone forestiere pe 13 hectare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Germania: Producţia de energie eoliană a crescut semnificativ în 2023

Numărul turbinelor eoliene noi din Germania a crescut semnificativ în 2023, înregistrând un avans de aproape 50% faţă de...

IEA: Capacităţile de producţie a energiei regenerabile instalate în 2023 au crescut cu 50% comparativ cu 2022

Capacităţile de producţie a energiei regenerabile instalate în 2023 au crescut cu 50% comparativ cu 2022, a anunţat joi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole