13.8 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi...

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia aplicată curent în acest sistem nu este poluantă şi respectă opţiunile de protecţia mediului asumate de România în cadrul politicilor europene, afirmă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Reacţia MADR vine după ce zeci de fermieri au protestat luni în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II de la Focşani faţă de impactul tehnologiei de combatere a grindinei asupra mediului, susţinând că unele rachete au devenit o ameninţare la adresa siguranţei cetăţeanului.

„Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanţuri de mediu realizate de Universitatea Bucureşti – Facultatea de Geografie, împreună cu Centrul de Cercetare şi Consultanţă ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploieşti SA şi SC Blumenfield SRL.

Acestea au evidenţiat faptul că activităţile de IAA (Intervenţii Active în Atmosferă) nu au niciun efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol şi biodiversitate”, afirmă reprezentanţii MADR.

Potrivit sursei citate, utilizarea a 700 rachete/an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 ha, produce o poluare cu suspensii solide de cca. 20,3 g/ha şi generează un total de 0,14 g/ha de factori poluanţi (aerosoli), din care iod (0,02 g/ha), AgI (0,05 g/ha), Acid iodhidric (0,07 g/ha), CO2 (0,4 g/ha), HCl (0,1 g/ha), XNO (0,01 g/ha).

Aceste valori sunt cu ordine de mărime mai mici decât toate celelalte activităţi industriale şi normele admise (de exemplu, poluarea este echivalentă cu cea produsă de 6 tractoare care parcurg 50.000 km).

Astfel, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră şi are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei şi populaţiei din zonă şi din regiunile limitrofe.

Evaluările privind impactul asupra mediului realizate pe parcursul derulării Programului experimental de mică amploare privind creşterea precipitaţiilor cu tehnologia aviaţiei, derulat in 2019, au pus în evidenţă faptul că nu a fost afectată biodiversitatea din perimetrele monitorizate suprapuse cu ariile naturale protejate din reţeaua Natura 2000.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole