19 C
București
vineri, 10 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAfaceri cu albine. Primii pași în apicultură

Afaceri cu albine. Primii pași în apicultură

Apicultura (creșterea albinelor) este practicată din cele mai vechi timpuri și pentru a iniția o afacere în acest domeniu, ce ține și de vânzarea mierii de albine, ar trebui să consultați ceva teorie. Noi am decis să vă venim în ajutor la acest capitol.

Primii pași în apicultură

Astfel, primul pas în apicultură presupune procurarea stupilor. Numărul acestora trebuie să nu depășească cifra de 30, în caz că antreprenorul nu locuiește în apropiere de stupină.

O astfel de achiziție ar costă în mediu 600 dolari (prețul estimat este de 20 dolari per bucată). Evident, dacă sunt construite de sine stătător, cheltuielile vor fi cu mult mai mici.

De altfel, întreaga afacere se răscumpără destul de rapid, chiar imediat după prima „recoltă” de miere, căci nu va trebui să mai procurați alt roi de albine sau alți stupi. După cum am menționat mai sus, nu e obligatoriu să cumpărați stupii.

Aceștia pot fi construiți foarte ușor și în ajutor vă vine internetul și sutele de planuri și proiecte care vă sunt la dispoziție. Dacă nu aveți dorință sau abilitatea de-ai construi, va trebui să cheltuiți aproximativ 400-500 de lei pentru achiziționarea fiecărui stup, număr ce trebuie să fie egal cu numărul coloniilor de albine.

De exemplu, dacă doriți să instalați 30 de stupi va trebui să achiziționați și 30 de familii de albine, care vă vor costa cam 1000-1300 lei.

Plus la acestea, un apicultor novice mai trebuie să procure instrumente necesare, echipament și îmbrăcăminte de protecție specială, cheltuind cam 3-4 mii de lei pentru toate.

Astfel, capitalul de pornire pentru creșterea a 30 de colonii de albine va fi de aproximativ 50 de mii de lei. Alte cheltuieli de întreținere nu sunt prevăzute.

Condițiile necesare în apicultură

Principala condiție pentru obținerea unei „recolte” bune de miere de albine este executarea la timp a tuturor lucrările ce țin de aceste insecte.

Nu mai puțin important în îngrijirea albinelor este și capacitatea apicultorului de a menține albinele într-un număr constant pentru nu a permite reproducerea naturală (roirea); asigurarea la timp cu rezerve de furaje de calitate; crearea condițiilor optime pentru iernat; prevenirea bolilor, iar odată cu apariția acestora să fie capabil să le recunoască și să trateze albinele bolnave.

Stupina este de dorit să fie amplasată într-o arie protejată de vânt, între copaci sau clădiri, pentru a preveni decesul sau boală a albinelor. Totodată, aceasta poate fi într-o zonă pe pantă către sud, care în timpul zilei va fi bine iluminată de soare.

În absența condițiilor de mai sus, stupina trebuie îngrădită cu un gard mic sau un gard viu, al cărui înălțime va fi de 1,5-2 metri. Stupii trebuie amplasați la o distanță semnificativă de drumuri și alte poteci pe care oamenii circulă intens.

Este strict interzisă ca stupina să fie amenajată în zone umede și joase, în apropiere de întreprinderile industriale. Aceasta implică din start îmbolnăvirea albinelor.

Este demn de remarcat faptul că, creșterea albinelor nu aduce doar un profit din vânzarea de miere, dar și din vânzarea de ceară de albine, propolis, venin de albine și chiar polen. Astfel, venitul dintr-o astfel de afacere este garantat și constant.

Lucrul cu albinele necesită îmbrăcăminte specială și îngrijire specială. Este posibil ca să doriți să vă ocupați și de reproducerea albinelor, dar este posibil ca să aveți nevoie de o persoană care să facă acest lucru, va vizita stupină din când în când pentru un salariu negociabil.

Un profit de 100%

Mierea obținută din creșterea de albine poate fi vândută către angrosiști și magazinele mici. Dar odată cu dezvoltarea afacerii, se poate de stabili și semna contracte de aprovizionare cu toate magazinele din orașul din apropiere.

O familie de albine pe sezon poate produce aproximativ 30 kg de miere, deci de la 30 de stupi se pot obține aproximativ 900 de kg de produs.

Prețul unui kilogram de miere variază în funcție de gradul său, regiune, etc., dar, în orice caz, nu va fi mai mică de 50 de lei. Ca rezultat, 30 de stupi pot aduce venituri de aproximativ 45.000 lei.

Dar nu uitați că împreună cu mierea recoltată, mai puteți obține propolis, venin de albine și polen, din vânzarea cărora puteți avea câștig de aproximativ 30 de mii de lei.

Astfel, deja după primul sezon al investițiilor, nu doar vă veți răscumpăra cheltuielile, dar veți obține și un profit de circa 100% din venitul inițial. Citește aici despre bolile la albini, tratamente ce trebuie realizate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Parlamentul European votează pentru indicarea pe etichete a originii mierii

Parlamentul European a votat miercuri seara în favoarea unor...
‹ adv ›

Satu Mare: Sute de familii de albine moarte într-o comună, din cauza unor tratamente la rapiţă

Sute de familii de albine din comuna Sătmăreanul Beltiug au murit sau au fost afectate ca urma a unor...

Preşedintele ACA: Valorificarea produselor apicole în ultimii doi ani a cunoscut o scădere drastică

Valorificarea produselor apicole a cunoscut în ultimii doi ani o scădere drastică, în condiţiile în care costurile de producţie...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole