17.1 C
București
sâmbătă, 6 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe câte ori iarna se efectuează controlul stupilor la albine

De câte ori iarna se efectuează controlul stupilor la albine

Verificarea stupilor la albine iarna este o procedură absolut necesară, care permite identificarea principalelor probleme ce pot apărea în această perioadă, mai ales că acestea nu pot reveni singure la starea normală.

Controlul albinelor în perioada rece presupune anumite lucrări realizate în zilele cu temperaturi puțin mai înalte, dar și presupune anumite lucrări, printre care:

Cum are loc curățarea urdinișului la albini

În timpul iernii, o operațiune importantă este înlăturarea stratului de zăpadă sau a gheții de pe scândura de zbor și urdiniș.

Dacă stratul de zăpadă este proaspăt, acesta poate fi lăsat fiind un bun strat termoizolant ce nu încurcă accesul în stup, însă trebuie verificat mai des, pentru a evita înghețarea acestuia.

Controlul auditiv la stupurile de albini

Controlul este realizat în mai multe moduri, unul dintre care fiind controlul auditiv.

Acesta se realizează cu ajutorul stetoscopului, alipind urechea în partea din față a stupului sau cu ajutorul unui furtun din cauciuc, de aproximativ un metru și diametru de 1-1,5cm.

Acesta se introduce prin urdiniș, sub ghem și se pune la ureche pentru a asculta zumzetul albinelor.  

Important! Verificarea auditivă trebuie realizată o dată la două săptămâni în lunile noiembrie și decembrie și în fiecare săptămână în lunile ianuarie – martie. 

Dacă sunetul auzit este uniform, acest lucru indică faptul că, albinele iernează normal, iar dacă acesta este prea intens sau prea slab înseamnă că au parvenit careva probleme în stup.

De regulă, zumzetul slab indică insuficiența de hrană, iar cel neuniform faptul că matca a dispărut sau este bolnavă. Dacă zumzetul lipsește, încercați să loviți ușor în stup de câteva ori și dacă albinele nu încep a zumzăi, înseamnă că au pierit.

Cum efectuăm controlul general al stupilor de albini

Acesta este efectuat rapid, fără a stresa familia de albine, în zilele însorite, cu temperaturi de peste 13°C.

Pentru a realiza controlul sumar, este ridicat capacul, salteluțele, pernițele și podișorul. În interior veți observa ghemul de iernare format din albine, acesta trebuie să se afle sub leaturile superioare ale ramelor (fagurilor) cu miere – acest lucru indică faptul că albinele nu au probleme.

Dacă ghemul nu este format pe rezervele de hrană se vor scutura ramele cu albine pe ramele cu miere iar ramele goale se vor elimina.

În cazul depistării unui consum înalt de hrană, verificați prezența rozătoarelor în stup, evitați producerea zgomotelor sau a loviturilor puternice alături de stupi.

Totodată, albinele consumă multă hrană în cazul neizolării stupilor împotriva frigului.

Examinarea resturilor de la fundul stupului

Pentru a examina resturile ce se depozitează la fundul stupului, aveți nevoie de o daltă apicolă specială sau o bară de metal îndoită la capăt.

Acestea trebuie învelite în pânză pentru a nu produce zgomot. Dacă în aceste resturi sunt identificate până la 15 albine pierite, înseamnă că acestea iernează normal.

Totodată, în cazul în care familia avea prea multe albine bătrâne (sunt de culoare mai închisă cu mai puțini perișori), numărul albinelor moarte va fi mai mare.

Dacă depistați multe albine tinere moarte, cel mai probabil că familia este bolnavă.

Important! Dacă albinele de la fundul stupului sunt mucegăite, înseamnă că umiditatea este prea sporită și stupul necesită aerisire.

Iar dacă pe fundul stupului sunt identificate cristale de miere, înseamnă că ventilația este prea puternică.

Dacă resturile au miros de șoarece, iar albinele pierite sunt decapitate, înseamnă că în stup au pătruns rozătoarele.

Iar dacă albinele au abdomenul umflat, înseamnă că acestea sunt bolnave de diaree.

Citește despre Bolile la albini. Tratamente ce trebuie realizate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Preşedintele ACA: Valorificarea produselor apicole în ultimii doi ani a cunoscut o scădere drastică

Valorificarea produselor apicole a cunoscut în ultimii doi ani...
‹ adv ›

Târgul Naţional al Mierii debutează vineri pe platforma apicolă Băneasa

Bucureştenii sunt aşteptaţi, de vineri până duminică, la Târgul Naţional al Mierii, un nou eveniment dedicat consumatorilor de produse...

Tratamentul la albine realizat în preajma Crăciunului

Ultimul tratament făcut în debutul iernii este numit popular de către apicultori „Tratamentul de Crăciun”, și are rolul de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole