15 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleUleiul de Neem - insecticid organic. Cum îl utilizăm corect

Uleiul de Neem – insecticid organic. Cum îl utilizăm corect

Uleiul de Neem este obținut din extracte de copac de neem Azadirachta indica, în special fructe și seminte. Acesta este cunoscut pe larg în agricultura ecologică datorită proprietăților de combatere a unor insecte dăunătoare.

Extractul de Neem inhibă dezvoltarea larvelor și scade fertilitatea insectelor, motiv din care are un efect întârziat. Substanța activă principală, azadirahtina, poate fi absorbită de plantă și prin frunze (translaminar), dar nu poate fi depozitată în fluxul de sevă.

Totodată, Neemul mai este cunoscut și drept un fungicid natural, fiind eficient și în prevenirea unor boli, de exemplu făinarea, rugina.

De obicei, pe piață pot fi găsite produse pe bază de Neem în concentrații de până la 3%.

În special, uleiul de Neem este utilizat pentru controlul afidelor (la pomi și legume), acarienilor (eficiență mai scăzută), musculiței albe de seră și tripșilor (la legume), având efect de combatere și asupra altor dăunători.

În cadrul experimentelor, la pomi s-a demonstrat acțiunea parțială împotriva moliei florilor de cireș, a cotarilor verzi și a viermelui prunului.

Important! Produsele pe bază de Neem nu sunt compatibile cu produsele pe bază de aluminiu (de ex. oxid de aluminiu), produse pe bază de uleiuri (de ex. uleiul de rapiță).

La pomi, de exemplu la măr în cazul atacului de păduchi (eficient în controlul păduchelui roz galicol al mărului sau păduchelui cenușiu și altor specii) pomii se tratează integral, inclusiv mugurii de pe tulpini.

Primul tratament cu produse din extracte de Neem trebuie făcut în jurul fazelor „urechiușe de șoarece- buton roz” înainte ca femelele fondatoare de afide să devină adulte. Al doilea tratament se poate efectua la sfârșitul înfloririi. Neem-ul inhibă cel mai eficient stadiile incipiente de dezvoltare, prin urmare perioada optimă de tratare este crucială.

Important! Pentru unele specii, uleiul de Neem poate provoca arsuri (de exemplu păr, unele soiuri de prun. Citiți cu atenție informația producătorului și testați produsul pe suprafețe mici înainte de utilizare.

V-ar putea fi util și articolul despre Păduchele cenușiu galicol al mărului – controlul în livezi ecologice.

La cireș, în caz de infestare cu afide (păduchele negru al cireșului) după înflorire (după apariția primelor frunze), pomii se tratează cu extract de Neem, asigurându-se umectarea bună a întregului pom). Se aplică 1–2 tratamente cu Neem de 0,3 %.

Uleiul de Neem se consideră eficient împotriva afidelor și după stadiul de răsucire a frunzelor, deoarece are loc ingerarea substanței toxice, iar distribuția ingredientului activ în frunze se produce translaminar.

Citiți mai multe despre Păduchele negru al cireșului – combaterea în sistem ecologic.

Totodată, la cireș, pentru controlul muștei cireșului, pot fi făcute 2–3 tratamente cu ulei de Neem (de exemplu NeemAzal-T/S), începute odată cu inițierea zborului și încheiate cu minim 7 zile înainte de recoltare.

Ținând cont de durata de acțiune scăzută a tratamentelor, de obicei se repetă pulverizarea o dată la 10-14 zile.

La legume, tratamente repetate (până la trei tratamente) cu Neem în concentrații de până la 1% au demonstrat o eficiență bună în controlul afidelor și musculiței albe de seră. De obicei, tratamentele se repetă o dată la 7 zile.

Mai multe detalii despre concentrațiile recomandate și modul corect de utilizare a produselor veți găsi pe eticheta acestora. Este recomandată respectarea tuturor recomandărilor de pe ambalaj pentru a evita probleme ulterioare, cum ar fi arsurile.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngrășăminte verzi pentru grădină – 6 culturi semănate primăvara pentru a „hrăni” solul

Îngrășămintele verzi au un rol important de a îmbogăți...
‹ adv ›

Ciupercile entomopatogene Beauveria bassiana – cum controlează dăunătorii

Ciupercile entomopatogene reprezintă o parte fundamentală a gestionării integrate a dăunătorilor. Aceste specii atacă insectele în orice stadiu de...

Urechelnița – beneficii și daune în livezi. Control

Urechelnița comună (Forficula auricularia) este o insectă benefică pentru pomi, ajutând la controlul mai multor specii de dăunători, însă, pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole