28.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePrincipii și reguli de fertilizare în agricultura ecologică

Principii și reguli de fertilizare în agricultura ecologică

Cantitatea recoltei, dar, mai ales, calitatea nutrițională a alimentelor cu gust, savoare, miros și conținutul de nutrienți, nu mai sunt aceleași ca altădată, iar acest lucru depinde în mare măsură de fertilizarea plantelor.

Cauza nu este doar sămânța care uneori este modificată genetic, ci și calitatea solului, care, din cauza cultivării intensive, este sărăcit în elementele nutritive necesare creșterii sănătoase a plantelor.

Putem remedia acest defect prin fertilizarea naturală a solurilor și prin rotația sistematică a culturilor în agricultura ecologică.

Pentru a crește, a se dezvolta, a face flori sau fructe, plantele au nevoie în primul rând de azot, fosfor, potasiu care trebuie să se găseasca în cantitați corespunzătoare în sol.

Pe lângă acestea, mai există și alți nutrienți necesari plantelor: calciu, magneziu, fier, zinc, cupru etc. 

Elementele chimice care trebuie să se regăsească în îngrășăminte:

 • Azotul este foarte important în formarea proteinelor în plantă. Stimulează creșterea tulpinii și a frunzelor.
 • Fosforul joacă un rol foarte important în respirație și aportul de energie.
 • Potasiul dă fermitate plantei, precum și un important sistem radicular.
 • Sulful este necesar formării de compuși organici, vitamine și alți compuși ai plantei.
 • Calciul influențează creșterea și forța plantelor.
 • Magneziul este necesar pentru fotosinteză.

Existența lor în sol contribuie la fertilitatea plantelor. Însă, cum nimic nu e perfect, se poate întâmpla ca plantele să nu beneficieze de una sau de mai multe substanțe necesare.

Fertilitatea solului constă în cantitatea și calitatea humusului din el. Calitatea humusului interacționează cu starea generală a plantei, cu sănătatea ei, precum și calitatea recoltei.

Unul dintre principiile cultivării plantelor în sistem ecologic este că nutriția plantelor să nu se facă cu săruri fertilizante ușor solubile, ci să se facilizeze utilizarea acestora prin intermediul organismelor vii din sol (microorganisme, fungi, bacterii, insecte și viermi).

În acest scop, agricultura ecologică trebuie să stimuleze activitatea organismelor vii. Cu cât un teren este mai bogat în organisme vii, cu atât este mai fertil, iar plantele vor fi mai rezistente la atacul paraziților.

Principiile de fertilizare în agricultura ecologică

Scopul fertilizărilor este asigurarea aportului de elemente fertilizante în sol pentru furnizarea unei nutriții echilibrate și suficiente. Solul trebuie să fie capabil de a furniza plantelor elemente nutritive din materii organice nepoluate, precum și din îngrășăminte minerale greu solubile.

Nutriția să fie echilibrată pentru evitarea carențelor și exceselor în unul sau altul dintre elemente și pentru a obține produse de o bună calitate nutritivă și gustativă. Nutriția să fie suficientă (după cerințele plantelor), dar nu maximal, deoarece scade calitatea produselor (% de substanța uscată scade și crește cel de nitrați).

În agricultura ecologică, baza fertilizării o constituie îngrășămintele organice naturale pregătite după o tehnică specială și îngrășăminte minerale greu solubile cu folosire lentă (făina de fosforite, silicați, săruri potasice naturale).

În afară de dejecțiile animale provenite din zootehnie, agricultura ecologică se bazează și pe reciclarea materiei organice, a producției secundare formată din resturile vegetale care rezultă din câmpuri, grădini, vii, livezi, garduri vii, parcuri și spații verzi.

Materialele organice (gunoiul de grajd, paiele, frunzele) introduse în sol în stare proaspătă și în cantități mari pot să aibă urmări nefavorabile asupra creșterii plantelor, prin blocarea azotului solubil folosit de microorganisme în procesul de descompunere, fenomen cunoscut sub denumirea de „foame de azot”.

Pentru menținerea fertilității solului se vor aplica doze moderate, aplicate fracționat și nu doze mari care pot inhiba germinația semințelor și care favorizează creșterea luxuriantă în detrimentul fructificării și sensibilizează plantele față de atacul bolilor și dăunătorilor.

De asemenea, introducerea materiilor organice la adâncime duce la descompunerea lor anaerobă, cu producere de compuși toxici pentru plante.

Substanțele nutritive trebuie puse la dispoziția plantelor în mod treptat și în raporturi armonioase corespunzătoare fazelor de vegetație, ținând cont că, prin descompunerea materiei organice, unele substanțe sunt utilizate direct de plante (azotul), altele că fosforul și magneziul sunt mai întâi folosite de microorganisme și apoi, prin descompunerea materiei organice, revin în soluția solului.

Reguli de fertilizare în agricultura ecologică

Îngrășămintele organice constituie baza fertilizării biologice. Ca tehnică, îngrășămintele organice vor fi aplicate de așa manieră încât niciodată o materie organică proaspătă (nefermentată sau îngrăsăminte verzi) nu va veni în contact cu rădăcinile plantelor.

Materiile organice trebuie să fie în prealabil fie compostate, fie plasate la suprafață și apoi încorporate printr-o lucrare superficială (5-10 cm) în sol.

Îngrășămintele minerale constituie întotdeauna o completare a fertilității organice. Îngrășămintele minerale se folosesc numai în cantitate mică pentru a completa sau echilibra materia organică.

Ca regulă, îngrășămintele minerale se aplică sub formă greu solubilă în sol. Aceste minerale insolubile apropiate de forma lor naturală sunt în principal algele și carbonații de calciu, fosfații naturali și pudra (praful) de rocă.

Îngrășămintele minerale nu vor fi aplicate niciodată sistematic și ritmic, ci numai pe măsura nevoilor solului și a plantelor.

Avantajele utilizării unor fertilizatori naturali 

 • protejezi solul, mediul, plantele și sănătatea ta;
 • faci economie de bani, având materiale la îndemână;
 • contribui la menținerea unui sol sănătos;
 • încurajezi formele de viață benefice în câmp, vie, livadă, grădină;
 • previi eroziunea solului;
 • contribui la fertilizarea solului;
 • reciclezi materiale;
 • contribui la realizarea unui bun drenaj al apei;
 • poți să modifici pH-ul solului (mai acid sau mai alcalin);
 • stimulezi dezvoltarea în mod natural a plantelor;
 • plantele devin mai rezistente la boli și dăunători;
 • plantele nu ajung să depindă de doza regulată de fertilizator chimic pe care o aplici tu;
 • furnizezi plantelor nu doar azot, fosfor și potasiu, ci și alte substanțe necesare lor.

Tipuri de fertilizare

Fertilizarea de bază constă în înglobarea îngrășământului în sol, toamna sau primăvara, înainte de inițierea unei culturi. Îngrășământul, care poate fi mineral sau organic, se încorporează în sol odată cu lucrarea de bază a solului.

Fertilizarea de tip starter se face chiar în momentul semănatului sau plantatului, ea are rolul de a oferi plantelor toate substanțele nutritive necesare pentru a se dezvolta rapid și armonios.

În funcție de tipul culturii pe care o inițiem, îngrășământul se poate aplica la cuib sau pe rânduri.

Fertilizarea fazială se utilizează în diferite faze de dezvoltare ale plantelor. Ea se face atât radicular (îngrășămâtul va fi absorbit la niveul rădăcinii), cât și extraradicular sau foliar (se aplică la nivelul frunzelor).

BibliografieGumovschi A. Manualul fermierului pentru culturile de câmp.  Partea II, Chişinău, 2022.  

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din UE şi din România

Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice...
‹ adv ›

Agricultura ecologică în România: Evoluția sectorului

Suprafața cultivată în sistemul ecologic se apropie de pragul de 7% din toată suprafața agricolă a țării. Numărul producătorilor...

Îngrășăminte verzi pentru grădină – 6 culturi semănate primăvara pentru a „hrăni” solul

Îngrășămintele verzi au un rol important de a îmbogăți solul cu azot și contribui la formarea materiei organice, deoarece...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole