16.3 C
București
vineri, 4 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleBășicarea frunzelor de piersic - Taphrina deformans

Bășicarea frunzelor de piersic – Taphrina deformans

Bășicarea frunzelor de piersic este o boală produsă de ciuperca Taphrina deformans, ce infectează piersicul și nectarinul, precum și migdalul și, ocazional, caisul și Prunus ornamental.

Bășicarea frunzelor de piersic este înrudită cu Taphrina pruni (ciuperca ce provoacă hurlupi). Vezi mai multe despre Hurlupi la prun – cauzele apariției, prevenire.

De obicei, bășicarea frunzelor nu este o boală greu de controlat. Cu toate acestea, dacă nivelurile de inocul sunt ridicate, condițiile de mediu (ploi, vreme rece) favorizează infecția și/sau metodele de prevenire nu sunt realizate, atunci poate avea loc o defoliere severă și o stagnare a creșterii.

‹ adv ›

Bășicarea frunzelor de piersic – simptome

basicarea frunzelor de piersic

Infecția fructelor cu Taphrina deformans duce la formarea unor zone neregulate ridicate și încrețite pe suprafața fructului, dar este, în general, rară.

Taphrina deformans iernează în principal sub formă de spori pe suprafața scoarței; patogenul poate fi, de asemenea, găsit în frunzele infectate căzute.

Infecția inițială are loc la umflarea mugurilor. O infecție suplimentară poate să apară până la căderea petalelor. Astfel, de la dezmugurit până la începutul înfloritului este perioada optimă pentru prevenirea răspândirii infecției.

Odată ce patogenul pătrunde în țesutul frunzei, stimulează o diviziune celulară și o mărire rapidă, rezultând frunze îngroșate, curbate și încrețite.

bășicarea frunzelor

Aceste zone de pe frunze au adesea o colorație roșie. În cele din urmă, frunzele cad sau uneori rămân atașate, devenind maronii.

La atacul Taphrina deformans sunt susceptibile frunzele, dar și lăstarii în creștere. În cazul în care nu se întreprind măsuri de control, cum ar fi tăierile sau tratamentele de prevenire, poate fi înregistrată o infecție sistemică a ramurilor.

Rar, ca rezultat al nerespectării tehnologiei, pot crăpa și cădea fructele. Pomii atacați devin mai susceptibili la condițiile nefavorabile din timpul iernii.

Controlul bășicării frunzelor

Această boală este ușor de controlat cu aplicări bine cronometrate de fungicid pe bază de cupru, în toamnă când 90% din frunze au căzut, și în primăvară, înainte de umflarea mugurilor.

Din recomandările generale, tratamente pentru a controla bășicarea frunzelor, mai ales în cazul condițiilor favorabile (primăveri reci, cu precipitații), alternând produsele, se fac în fenofazele: dezmugurit (cupru), buton roz (captan, dodine), start înflorit (difenoconazol), căderea petalelor (fungicid sistemic + de contact).

Conform recomandărilor FIBL, aplicarea tratamentelor cu produse ce conțin cupru se efectuează de la umflarea mugurilor până la desfacerea acestora, pe vreme umedă și la temperaturi >10–12 °C.

Dacă vremea este umedă în continuare, repetarea tratamentului se face peste 1–2 săptămâni.

Tăierile din primăvară sunt o măsură importantă de control, înlăturând ramurile anterior atacate, ce pot fi potențiale surse de infecție.

taphrina deformans

În perioada de vegetație, când apar lăstari noi cu simptome de atac, aceștia se înlătură prin tăieri, deoarece aplicarea tratamentelor post apariție simptome nu va îmbunătăți starea acestora.

În general, respectarea unui plan adecvat de tratament pe parcursul întregului sezon permite controlul eficient al patogenului.

Pentru combatere sunt omologate produse ce conțin cupru (hidroxid de cupru, zeamă bordeleză, oxiclorură de cupru, sulfat de cupru – VITRA 50 WP – 1,5-2,0 kg/ha, TRIUMF 40 WG – 2,0-2,5 kg/ha, FLOWBRIX – 3,3 L/ha, difenoconazol (SCORE 250 EC – 0,2 L/ha), captan (MERPAN 80 WDG – 2,0 kg/ha an 1000 l apă), dodine (SYLLIT 400 SC – 0,2% (2,0 l/ha)).

‹ adv ›

5 COMENTARII

  1. Nu este greu , ci foarte greu de controlat aceasta boala care decimeaza nectarinul ! Nici macar cu tratamente cu cupru si sylit nu poate fi eliminata complet !

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cancerul citosporian al pomilor, tot mai prezent în livezile din România

USV „Regele Mihai I” din Timișoara prin pagina de...
‹ adv ›

Plum pox sau vărsatul prunelor – ce facem cu pomii bolnavi

Plum pox sau vărsatul prunelor (Prunus virus) este o boală întâlnită frecvent în toate plantaţiile de prun, cais și...

Tratamente la prun: scheme de protecție și perioade recomandate

Tratamentele la prun au drept scop menținerea sub control a diferitor boli și dăunători care pot afecta sănătatea pomilor,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole