11.3 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePrevenirea, tratarea bolilor în fermele ecologice de păsări

Prevenirea, tratarea bolilor în fermele ecologice de păsări

Sănătatea păsărilor este un factor ce influențează direct producția economică, motiv din care merită oferită o atenție sporită acestui subiect. Pe parcursul întreținerii în ferme, găinile ouătoare pot fi afectate de diverși agenți patogeni.

Cele mai periculoase sunt virusurile, care pot ucide într-un timp scurt 10–50 % din efectivul de păsări. Până în prezent, nu există medicamente împotriva acestora.

În agricultura ecologică, alegerea medicamentelor este parțial restricționată și se aplică o perioadă dublă de așteptare după utilizarea medicamentelor.

În acest articol discutăm despre:

  • Programul de igienă și de vaccinare în fermele eco de păsări
  • Ce trebuie să monitorizăm regulat în fermele de păsări
  • Prevenirea Escherichia coli în fermele eco de păsări
  • Controlul infestării cu paraziți în fermele ecologice de păsări

Reguli de utilizare a medicamentelor în fermele ecologice de păsări:

  • Este interzisă utilizarea profilactică a medicamentelor alopate sintetice și a antibioticelor.
  • Sunt permise vaccinurile fără organisme modificate genetic (OMG).
  • Timpul de așteptare este dublu; produse de uz veterinar fără timp de așteptare: 0 zile.
  • Lista FiBL de preparate autorizate poate fi consultată pe www.inputs.eu.

Programul de igienă și de vaccinare în ferma de păsări eco

Primul aspect important atunci când vorbim de menținerea sănătății păsărilor este asigurarea igienei și biosecurității. În combinație cu vaccinările preventive, acestea fac posibilă evitarea sau reducerea la minimum a utilizării medicamentelor.

Măsurile de igienă includ: filtrul sanitar pentru personal, curățarea regulată a sistemului de adăpare și curățarea și dezinfectarea temeinică a adăposturilor după fiecare ciclu de producție.

Vaccinarea este o altă măsură eficientă împotriva unor boli greu de gestionat, cum ar fi boala Marek și bronșita infecțioasă. După exemplul fermelor ecologice din Elveția, după primele vaccinări din incubator, puii de o zi merg la ferma de reproducere pentru 18 săptămâni, unde sunt vaccinați prin apa de băut împotriva bronșitei infecțioase, coccidiozei, encefalomielitei aviare și bursitei infecțioase (boala Gumboro).

În special, introducerea vaccinării împotriva coccidiozei s-a dovedit a fi foarte valoroasă, deoarece coccidiile pot afecta rapid și grav intestinele găinilor și pot favoriza apariția clostridiozei.

Pentru a identifica și trata bolile într-un stadiu incipient, sunt necesare examinări regulate ale unor animale individuale, pe lângă mai multe observări zilnice ale întregului efectiv.

Ce trebuie să monitorizăm regulat în fermele de păsări:

E necesar să se depisteze din timp ciugulirea agresivă a penelor: neteziți la loc penajul de suprafață. Atrageți atenție la zonele (chiar și cele mai mici) fără pene din penaj. Absența penelor din așternut este și ea un indiciu al mâncatului de pene.

Evitați ciugulitul agresiv și canibalismul: examinați cu atenție corpul, cloaca sau degetele de la picioare pentru a vedea dacă există răni provocate de ciugulit. Acestea pot fi primul semn de canibalism. Rănile prin ciupire la nivelul crestei sunt normale la scară mică în cursul luptelor de rang.

Animalele cu răni sângeroase trebuie separate, deoarece devin victime ale canibalismului. Detalii despre Canibalismul la găini – 13 motive ce pot provoca problema.

Greutate: greutatea medie a păsării trebuie să fie egală sau superioară curbei de greutate țintă pentru genetica respectivă. În același timp, efectivul trebuie să fie relativ omogen (uniformitate bună).

La animale individuale: starea ciocului, starea de sănătate a picioarelor găinii (acropodiului), modificări ale sternului, semne de boală, cum ar fi secreția cloacală, înroșirea regiunii cloacei, opacitatea corneei ochilor, umflarea pleoapelor, secreția nazală, postura apatică, creasta palidă sau albăstruie.

La nivel de efectiv: pierderi de animale, randamentul de ouat și calitatea ouălor (a cojii), consumul de hrană și apă, rezultatele sacrificării.

Prevenirea Escherichia coli în fermele eco de păsări

Escherichia coli este o bacterie intestinală ce poate provoca o septicemie rapidă și fatală sau o infecție mai lentă a organelor reproductive la găinile ouătoare. Pentru a o preveni, în hrană se adaugă bacterii lactice (probiotice), drojdie de bere și produse vegetale de la începutul fazei de ouat până în jurul celei de-a 30-a săptămâni de ouat.

În cazul în care boala apare, doza de bacterii lactice trebuie mărită și apa de băut trebuie acidificată suplimentar, de exemplu cu oțet de mere sau alt produs autorizat în producția ecologică.

În același timp, așternutul trebuie schimbat sau tratat cu substanțe autorizate.

În fermele cu infecții cu E. coli, este recomandată administrarea unui vaccin specific. În acest scop, agentul patogen este izolat de la animalele bolnave de către medicul veterinar al fermei, și vaccinul este produs pentru această fermă de către o companie specializată. Producția unui astfel de vaccin costă pentru fiecare animal cam cât un ou.

Controlul infestării cu paraziți în fermele ecologice de păsări

În fermele free-range, găinile ouătoare sunt supuse unui risc mai mare de infestare cu helminți, decât în sistemele de creștere exclusiv în interior. Găinile ouătoare infestate de obicei reduc randamentul de ouat.

Creșterea păsărilor în aer liber favorizează apariția paraziților, deoarece:

  • Agenții patogeni sunt introduși de animalele sălbatice și de alte animale de la fermă.
  • Cu câteva excepții, gazdele intermediare ale paraziților nu pot supraviețui în adăpost. Speciile de paraziți cu gazde intermediare (de exemplu melcii ca gazde intermediare ale teniei) apar aproape numai în cazul creșterii în aer liber.
  • Ouăle de viermi rotunzi pot supraviețui în sol timp de mai mulți ani.
  • Umezeala din solul padocului prelungește durata de supraviețuire a agenților patogeni.
  • Spre deosebire de adăpost, dezinfectarea padocului nu este posibilă.

Pe de altă parte, contactul direct cu lumina, calitatea bună a aerului, contactul constant cu agenții patogeni permite dezvoltarea unei imunități rezistente, iar dușmanii naturali ai paraziților, cum ar fi gândacii de bălegar, mănâncă ouăle de paraziți din excrementele găinilor.

Cei mai răspândiți paraziți interni ai găinilor:

Controlul endoparaziților în fermele de păsări

Utilizarea planificată a preparatelor antihelmintice sintetice favorizează dezvoltarea rezistenței la paraziți. Acest lucru poate duce la o scădere a eficacității substanțelor active.

Spre deosebire de alte specii de animale, nu a apărut încă aproape nicio rezistență a paraziților găinilor ouătoare. Prin urmare, este important să se mențină eficacitatea flubendazolului și a fenbendazolului, singurele substanțe active aprobate pentru găinile ouătoare.

O bună întreținere a zonei în aer liber poate contribui la reducerea la minimum a infestării cu endoparaziți și poate spori beneficiile creșterii găinilor în aer liber. Utilizarea selectivă a preparatelor antihelmintice, bazată pe fecalelor, reduce riscul de rezistență a helminților la medicamente, reduce posibilele reziduuri în ouă și
minimizează impactul negativ asupra organismelor din sol și apei.

Regulamentul Bio Suisse de utilizare a preparatelor antihelmintice:

  • A se utiliza numai după ce se face dovada unei infecții care necesită tratament pe baza unei examinări a probelor fecale sau la prescrierea unui medic veterinar.
  • Alegerea liberă a medicamentelor din gama de medicamente autorizate de Swissmedic pentru găinile ouătoare.

Regulamentul CH-Bio: Tratamentele antiparazitare nu se iau în calcul pentru numărul maxim de medicamente veterinare alopate care pot fi utilizate pe an.

Reducerea presiunii de infestare

  • Ouăle de paraziți supraviețuiesc mai mult timp într-un mediu umed decât în unul uscat. Curățați solul umed din padoc și mențineți iarba scurtă, astfel încât solul să se usuce bine.
  • Multe fecale și, prin urmare, ouă de paraziți se acumulează în apropierea adăpostului. Prin urmare, schimbați anual așternutul din voliera acoperită.
  • Curățați și dezinfectați adăpostul între ciclurile de producție.
  • Țineți în adăpost numai puicuțe neinfestate cu helminți.
  • Dacă este posibil, amenajați padocul numai pe suprafețe care se usucă ușor.
  • Nu permiteți consumul de apă din bălți și din alte surse naturale de apă din cauza riscului de contaminare și de infectare. Instalați adăpători curate în zonele în aer liber.
  • Nu atrageți păsările sălbatice: nu oferiți posibilități de cuibărit și hrănire.
  • Schimbați pășunile în mod regulat.
  • Evitați creșterea găinilor împreună cu curcanii din cauza posibilității de infestare cu Histomonas meleagridis (histomonoză, sau boala capului negru), deoarece pășunile contaminate rămân infecțioase ani de zile (ouă de Heterakis gallinarum și râmele ca gazde intermediare).
  • Utilizarea pășunilor prin alternanță cu animale erbivore menține iarba scurtă și solul mai uscat.
  • Este posibil tratamentul cu var nestins (dacă este permis conform directivelor).
  • Încălzirea solului cu jeturi de aburi distruge multe animale care locuiesc în sol și iarbă. Prin urmare, nu utilizați această măsură în cazul în care gazonul este intact.
  • În cazul în care gazonul este distrus, de exemplu în zona adiacentă adăpostului, îngrădiți această zonă pentru regenerare.
  • Creați o zonă în aer liber pentru vreme rea în apropierea adăpostului și acoperiți solul cu rumeguș sau pietriș fin.

Monitorizarea infestării cu paraziți în ferme de păsări, deparazitarea selectivă

  • Monitorizați infestarea cu paraziți prin intermediul examinării coprologice: prima examinare în săptămâna a 30-a de viață, apoi la fiecare 2–3 luni (mai devreme și/sau mai des, dacă se suspectează o infestare severă cu helminți).
  • Tratamentele antiparazitare ar trebui efectuate numai în caz de infestare dovedită și în urma consultării cu medicul veterinar al fermei. Luați întotdeauna decizii de tratament în funcție de randamentul de ouat, de pierderi sau de parametrii de sănătate. În cazul efectivelor cu probleme de sănătate, tratamentul poate fi necesar și rezonabil chiar și în cazul unei infestări scăzute.

Deparazitarea găinilor în fermele ecologice

  • Dozați preparatul antihelmintic în conformitate cu prospectul, pentru a reduce formarea rezistenței paraziților.
  • Pe parcursul celor 5–7 zile de tratament, nu permiteți găinilor ouătoare accesul la padoc, pentru a preveni contaminarea pășunii cu ouăle excretate de viermi.
  • După tratament, lăsați găinile în padoc, îndepărtați dejecțiile și curățați adăpostul, voliera acoperită și țarcul exterior cu așternut.
  • Pentru a verifica eficacitatea tratamentului, examinați din nou materiile fecale la 3 săptămâni după fiecare tratament.

La același subiect, v-ar putea fi utile articolele:

Bibliografie:

  1. Normele UE privind producția și etichetarea produselor ecologice (din 2022).
  2. Creșterea ecologică a găinilor ouătoare în sistem free-range, FIBL.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngrășăminte verzi pentru grădină – 6 culturi semănate primăvara pentru a „hrăni” solul

Îngrășămintele verzi au un rol important de a îmbogăți...
‹ adv ›

Ciupercile entomopatogene Beauveria bassiana – cum controlează dăunătorii

Ciupercile entomopatogene reprezintă o parte fundamentală a gestionării integrate a dăunătorilor. Aceste specii atacă insectele în orice stadiu de...

Urechelnița – beneficii și daune în livezi. Control

Urechelnița comună (Forficula auricularia) este o insectă benefică pentru pomi, ajutând la controlul mai multor specii de dăunători, însă, pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole