13 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleHrana găinilor ouătoare în ferme ecologice. Sfaturi și norme

Hrana găinilor ouătoare în ferme ecologice. Sfaturi și norme

Creșterea găinilor în sistem ecologic necesită respectarea mai multor cerințe, iar în acest articol vom oferi mai multă atenție furajării.

Totodată, recomand celor interesați de subiect și articolul despre Fermă eco de găini în sistem free-range – cerințe adăpost.

Vorbind despre fermele eco de găini, conform regulilor, furajele utilizate trebuie să fie de origine ecologică, de preferință din producția proprie sau de la alți fermieri din zonă sau magazine specializate ce vă pot oferi furaje combinate și suplimentare.

Factorii ce influențează consumul de hrană la păsări sunt:

  • Masa corporală
  • Producția de ouă
  • Creșterea și formarea penajului
  • Activitatea de mișcare
  • Starea de sănătate (de ex. helminți).

Este foarte importantă asigurarea nutriției adecvate în funcție de vârsta și cerințele păsării. Un consum redus de hrană, care poate apărea în special la începutul perioadei de ouat, reduce productivitatea și crește riscul tulburărilor de comportament și problemelor de sănătate.

După a 50-a săptămână de viață, consumul de hrană poate fi prea mare. Limitarea cantității de hrană sau ajustarea conținutului de nutrienți din furaj va împiedica consumul excesiv.

Crescătorii recomandă pentru a monitoriza evoluția greutății și pentru a adapta alimentația la nevoi, să se determine greutatea păsărilor săptămânal.

Important! Găinile ouătoare au nevoie de o cantitate mare de calciu sub formă de făină de calcar sau spărtură de scoici pentru creștere și pentru producția de ouă. Calcarul poate fi adăugat în furaj sau poate fi oferit separat.

Găinilor trebuie să li se ofere și boabe întregi. Ca să le poată sfărâma, au nevoie de gastroliți (grăuncioare de nisip sau pietricele). Din această cauză, puilor ar trebui să li se ofere nisip cuarțos adițional la hrana combinată.

Cum influențează regimul de temperatură și lumină consumul de hrană la păsări:

Temperatura din adăpost:

  • t > 25 °C = consum mai mic de hrană
  • t < 17 °C = consum mai mare de hrană.

Tehnica de hrănire (locuri de furajare, frecvența hrănirii): mai multe locuri și hrănire mai frecventă – consum mai mare.

Regimul de iluminare: cu cât fazele de iluminare sunt mai lungi și intensitatea este mai mare, cu atât consumul de hrană este mai mare.

Substanțele antinutritive (de ex. substanțe amare) reduc consumul de hrană la găini, iar boabele, măcinișul și peletele sunt preferate făinii. În plus, particulele gălbui, portocalii și roșietice (porumb, grâu, soia) sunt preferate componentelor verzi (mazăre), albăstrui (secară/triticale) sau negre (rapiță, produse din floarea-soarelui).

Aminoacizii trebuie incluși în rație

Aminoacizii esențiali (pe care găinile nu-i pot produce de sine stătător) trebuie adăugați în alimentație. În agricultura ecologică nu este permisă utilizarea aminoacizilor sintetici în hrană, aminoacizii trebuie să fie administrați prin componente proteice de înaltă calitate.

Metionina este primul aminoacid limitativ în hrana găinilor ouătoare. În rațiile obișnuite, lizina este al doilea aminoacid limitativ. Metionina conține sulf și este necesară în principal pentru formarea penelor și este indispensabilă pentru obținerea greutății dorite a ouălor.

Surse de metionină sunt: meiul, ovăzul decojit, frunzele uscate de lucernă, șrotul de rapiță (max. 5 %) și șrotul de floarea-soarelui (max. 10 %).

Utilizarea lor este limitată de conținutul de antinutrienți și prin conținutul ridicat de fibre brute (șrotul de floarea-soarelui). Șrotul de soia are cea mai bună calitate proteică dintre toate componentele proteice vegetale, fiind depășit doar de subprodusele de origine animală.

Lizina este importantă pentru construirea mușchilor și, prin urmare, a masei corporale. Leguminoasele sunt surse bune de proteine, au un conținut de lizină ridicat, dar, de obicei, un conținut scăzut de metionină, limitând ponderea în rație.

Porumbul și grâul pot ocupa proporții mari în rația găinilor, secara, triticale, orzul și ovăzul sunt potrivite doar într-o măsură limitată, din cauza conținutului de substanțe antinutriționale.

Se recomandă de a introduce în rațiile găinilor o combinație de leguminoase bogate în lizină și șroturi bogate în metionină.

Pentru găini se consideră favorabil un amestec nutritiv cu un conținut de 60 % carbohidrați, 20 % proteine vegetale, 10 % proteine animale și 10 % grăsimi.

Importanța micro și macroelementelor în hrana găinilor

Cele mai importante macroelemente pentru găini sunt: calciul (Ca), fosforul (P), sodiul (Na), magneziul (Mg), iar dintre oligoelemente se recomandă fier (Fe), cupru (Cu), zinc (Zn), mangan (Mn), iod (I) și seleniu (Se).

Calciul (varul carbonic, făina de calcar sau spărtura de scoici) se administrează de preferință seara (în special la găinile mai în vârstă), deoarece formarea cojii de ou are loc noaptea.

Important! La găini, capacitatea de absorbție a calciului în tractul digestiv scade în timpul perioadei de ouat. Astfel, pe măsură ce această perioadă avansează, trebuie să se administreze mai mult calciu.

Rolul cerealelor în alimentația păsărilor

Cerealele, cum ar fi porumbul și grâul măcinat sunt importante nu doar pentru hrănirea păsărilor, ci le oferă și ocupație. Împrăștiindu-le în așternut, acesta va fi afânat și îngrijit de găinile care scurmă.

Important! Pentru asigurarea rației echilibrate, cerealele nu trebuie să se administreze mai mult de 20–30 grame pe zi/găină.

Hrana verde pentru alimentația găinilor ecologice

O regulă importantă în creșterea găinilor în sistem ecologic este asigurarea accesului acestora la zonele înierbate (padoc). Iarba, ce devine o dată consumată furaj, îmbunătățește digestibilitatea celorlalte componente ale hranei.

Găinile ouătoare hibride de greutate medie, cu un tract digestiv complet dezvoltat, pot consuma zilnic aproximativ 50–80 g de furaje verzi proaspete suplimentar la aproximativ 130–140 g de furaje concentrate (inclusiv boabe).

Pentru a crește atractivitatea furajelor verzi, o parte din padoc poate fi cosită, iar resturile tăiate pot fi lăsate pe sol.

Ce trebuie să se cunoască despre necesarul de hrană al găinilor:

  • Necesarul mediu de hrană pe zi: 130 g.
  • Necesarul mediu de hrană pentru un ou ecologic: 154 g (mai mare decât în producția
  • convențională, din cauza compoziției diferite a furajului).
  • Necesarul mediu de hrană al unei găini în perioada de creștere de 18 săptămâni: 6,5 kg.
  • Necesarul zilnic de apă al unei găini ouătoare: 250–300ml.

Important! Apa oferită păsărilor trebuie să fie disponibilă în orice moment și să aibă calitatea apei potabile.

Hrana găinilor în sistem ecologic în perioada ouatului:

  • Hrană pentru faza premergătoare ouatului în primele 10 zile: 1 kg per pasăre; furaj cu un conținut de calciu situat cantitativ între cel pentru o puicuță și cel pentru o găină care se ouă.
  • Hrană pentru faza 1: de la a 11-a zi până la aproximativ a 50-a săptămână de viață; furaj cu o valoare energetică și un conținut de proteine ridicate și cu aproximativ 3,6 % de calciu.
  • Hrană pentru faza 2: de la vârsta de aproximativ 50 de săptămâni; furaj cu un conținut de calciu de aproximativ 4 % pentru a menține calitatea cojii de ou.

Bibliografie:

  1. Normele UE privind producția și etichetarea produselor ecologice (din 2022).
  2. Creșterea ecologică a găinilor ouătoare în sistem free-range, FIBL.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngrășăminte verzi pentru grădină – 6 culturi semănate primăvara pentru a „hrăni” solul

Îngrășămintele verzi au un rol important de a îmbogăți...
‹ adv ›

Ciupercile entomopatogene Beauveria bassiana – cum controlează dăunătorii

Ciupercile entomopatogene reprezintă o parte fundamentală a gestionării integrate a dăunătorilor. Aceste specii atacă insectele în orice stadiu de...

Urechelnița – beneficii și daune în livezi. Control

Urechelnița comună (Forficula auricularia) este o insectă benefică pentru pomi, ajutând la controlul mai multor specii de dăunători, însă, pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole