33.1 C
București
marți, 18 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgrometeo: Seceta pedologică va persista în mai multe zone agricole din ţară,...

Agrometeo: Seceta pedologică va persista în mai multe zone agricole din ţară, în intervalul 27 aprilie – 3 mai

Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, înregistrându-se secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în Moldova şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei şi Dobrogei, local în centrul, sudul şi estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, iar izolat în estul Olteniei.

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 27 aprilie – 3 mai, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, izolat apropiate de optim şi optime, în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Oltenia, local în nord-vestul, vestul şi sudul Munteniei, nord-estul şi vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, izolat sudul şi sud-vestul Transilvaniei.

În stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crişanei şi Munteniei, local nord-estul şi vestul Banatului, centrul şi sud-vestul Dobrogei, izolat centrul, sud-vestul şi sud-estul Moldovei.

Pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea şi Moldova, local în nordul şi nord-vestul Banatului, nordul şi nord-estul Munteniei, centrul, sudul şi izolat estul Transilvaniei, sud-vestul Crişanei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), arată prognoza ANM.

„Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va imprima în general ritmuri normale de vegetaţie, atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole, în majoritatea zonelor de cultură. În semănăturile efectuate în epoca optimă, plantele vor prezenta o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, iar în culturile înfiinţate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă. Totodată, în primele zile ale perioadei, în depresiunile nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua uşor mai lent”, precizează specialiştii ANM.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) îşi vor continua fazele de înfrăţire şi alungire a paiului (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol. Izolat, pe unele suprafeţe agricole din sudul ţării, va fi posibilă declanşarea fazei de înspicare.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, rapiţa va înregistra butonizarea, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (30-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu bună şi medie.

În toate plantaţiile pomicole se vor continua dezmugurirea, înflorirea, legarea şi creşterea rodului, precum şi înfrunzirea.

De asemenea, în cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se va definitiva faza de înmugurire, continuându-se totodată dezmugurirea şi formarea primelor frunze.

În ceea ce priveşte culturile prăşitoare (floarea- soarelui, porumb, sfeclă de zahăr) semănate în epoca optimă pe suprafeţe restrânse, acestea vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea, iar la cartoful pentru consum se vor înregistra încolţirea şi răsărirea, precum şi local, apariţia primei perechi de frunze, continuându-se de asemenea lucrările de plantat.

Potrivit specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite în general efectuarea lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare în vii şi livezi).

Din punct de vedere termic, vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 şi 20 de grade Celsius în prima parte a intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 5 grade şi de 6 – 16 grade în ultimele zile, valori apropiate de mediile climatologice.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 10 şi 26 grade, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va oscila între 1 şi 13 grade Celsius, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 10 şi 20 de grade Celsius, în toate zonele agricole, favorabilă parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie la culturile de primăvară semănate până în prezent.

Meteorologii prognozează pentru perioada menţionată ploi locale, izolat sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

De asemenea, local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Deficit de umiditate în sol la culturile de grâu şi porumb în trei regiuni ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza agrometeorologică...
‹ adv ›

AgroMeteo: Secetă pedologică la culturile de grâu şi porumb în special în Moldova şi Muntenia 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza agrometeorologică pentru următoarea săptămână, în cultura grâului de toamnă, rezerva de...

AgroMeteo: Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeorologică pentru perioada 19 - 24 mai. Seceta pedologică moderată şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole