7.9 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAPIA şi AFIR au făcut plăţi de peste 18 mln de euro...

APIA şi AFIR au făcut plăţi de peste 18 mln de euro în ultimele trei zile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în sumă totală de aproximativ 900.000 de euro (peste 4,4 milioane de lei), iar beneficiarii fondurilor europene acordate prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) au primit în conturi în total 18,46 milioane de euro, informează miercuri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit instituţiei, în data de 17 aprilie, APIA a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 4,4 milioane de lei, astfel: 3,672 milioane de lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 728.202,86 lei cofinanţare de la bugetul naţional (BN1).

„Intervenţiile plătite în această tranşă sunt aferente Măsurii 10 – Agromediu şi climă (Pachetul 1, 2, 3 şi Pachetul 9 varianta 9.2.1), Măsurii 11 – Agricultură ecologică (Submăsura 11.1 – Pachet 1, 3, 4, 5, 6 şi Submăsura 11.2 – Pachet 1, 2, 3, 4, 6) şi Măsurii 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (Submăsura 13.1 şi 13.3)”, se spune în document.

De asemenea, beneficiarii fondurilor europene acordate prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au primit în conturi fonduri nerambursabile în valoare totală de 18,46 milioane de euro.

Prin plăţile efectuate în tranşa de plată din 15 aprilie, AFIR a decontat cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală, precum şi angajamente pentru măsurile de mediu şi climă.

Din această sumă, 13,7 milioane de euro este plătită din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, iar 2,26 de milioane euro din EURI – Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene. Diferenţa, respectiv 2,49 milioane euro, reprezintă contribuţia de la bugetul naţional.

„Cele mai multe plăţi, 5,15 milioane de euro, au intrat în conturile fermierilor care au solicitat decontarea cheltuielilor pentru investiţii în exploataţii agricole şi pomicole (prin submăsurile 4.1, 4.1A, 6.1 şi 6.3).

De asemenea, în conturile procesatori au fost virate 1,5 milioane de euro pentru investiţii în unităţile de procesare (prin submăsurile 4.2 şi 4.2A).

Au mai fost efectuate plăţi de peste 2,5 milioane de euro pentru investiţii de utilitate publică (prin submăsurile 7.2 şi 7.6), iar pentru investiţii neagricole 1,56 de milioane de euro”, precizează ministerul.

În această etapă de plată, Grupurile de Acţiune Locală au primit 3,15 milioane de euro pentru cheltuieli realizate pentru dezvoltarea comunităţilor locale prin axa LEADER.

Fermierii au primit alte 2,65 de milioane de euro pentru decontarea poliţelor de asigurare a culturilor agricole, iar pentru efectuarea plăţilor compensatorii pentru măsurile de mediu şi climă AFIR a plătit peste 1 milion de euro. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA primește Cereri de ajutor de stat pentru Servicii de silvomediu

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează...
‹ adv ›

Sprijin financiar pentru crescătorii de bovine – 100 euro/cap de animal

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, efectuează plata aferentă ajutorului de stat în sectorul...

APIA: Cerințe specifice intervenției DR-03

Pentru a beneficia de Intervenția DR-03 Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon, solicitanții trebuie...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole