5 C
București
luni, 25 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMaramureş: Suprafeţele de culturi cu pomi fructiferi - în creştere; materialul săditor...

Maramureş: Suprafeţele de culturi cu pomi fructiferi – în creştere; materialul săditor este din pepinierele autohtone

Culturile de pomi fructiferi au crescut cu aproape 60 de hectare în acest an, iar o parte din plantări au fost efectuate în toamna anului trecut, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Asociaţiei „Pomicola” Maramureş, Tiberiu Pop.

„Anual, membrii asociaţiei, dar şi producătorii individuali cresc suprafeţele de cultură, îndeosebi în zonele de deal, dar şi în zonele de şes unde terenul este potrivit pentru pomi fructiferi. Din toamna anului trecut şi până acum, în primăvară, estimăm că a fost plantate diverse specii de pomi fructiferi pe aproximativ 60 de hectare de teren.

Acest teren a fost cumpărat sau arendat încă de anul trecut, curăţat şi pregătit pentru noile culturi. Intenţia fermierilor e ca anual să fie achiziţionate suprafeţe de teren ca apoi să fie pregătite pentru plantarea pomilor fructiferi.

Au fost şi cazuri în care fermierii din asociaţie au luat foste livezi, unele vechi şi de 30 de ani, ca apoi, treptat să înlocuiască pomii cu alţii noi pentru a spori producţia”, a spus Tiberiu Pop.

Potrivit acestuia, plantările de pomi fructiferi au devenit mai practice odată cu reapariţia în ţară a pepinierelor care fie aduc material săditor sau au deţin propriul material săditor care-l oferă celor interesaţi.

„La nivel naţional sunt câteva zeci de pepiniere pomicole care oferă material săditor de bună calitate, garantat cu condiţia ca fermierul sau persoanele individuale să respecte condiţiile de plantare, să întreţină corespunzător terenul şi să aplice corect întreţinerea şi fertilizarea.

Pe lângă fermierii asociaţi au apărut şi mici plantaţii private de pomi fructiferi, unele, având şi câteva sute de pomi plantaţi, fapt încurajator, dar şi benefic pentru piaţa locală.

Mare parte din materialul săditor – măr, păr, cireş, prun, cais, piersic sau moşmon- este din producţia acestor pepiniere, dar există şi pepiniere care aduc material săditor din alte ţări europene şi acesta de bună calitate”, a mai adăugat Tiberiu Pop.

De asemenea, directorul unei firme specializată în consultanţă agricolă şi care distribuie diverse materiale pentru agricultură, Mirela Vereş, a precizat, că pentru realizarea unei culturi noi e nevoie de pomi certificaţi şi respectarea condiţiilor de plantare.

„Partea încurajatoare în domeniul pomiculturii e că mai avem foşti ingineri care stăpânesc bine acest domeniu şi vin în sprijinul celor intenţionează să formeze culturi noi, a persoanelor individuale sau fermierilor asociaţi.

Recomandarea noastră pentru cei care se gândesc să formeze culturi extinse e să achiziţioneze material săditor certificat, să caute recomandări şi se se informeze din mai multe părţi despre ce cumpără pentru a planta.

De câţiva ani, doritorii pot achiziţiona diverse soiuri de pomi, inclusiv din unele magazine, material săditor de calitate, dar şi de la pepiniere. În mod special pentru cei care intenţionează să formeze culturii medii, recomandăm achiziţionarea de material săditor din pepiniere.

O cultură reuşită de pomi fructiferi, înseamnă respectarea condiţiilor plantare şi întreţinerea corespunzătoare a unei livezi, doar aşa se pot obţine şi recolte bune la câţiva ani de la plantare”, a spus Mirela Vereş.

La începutul anilor 90, în judeţul Maramureş existau aproape 15.000 hectare de teren cultivate cu pomi fructiferi, iar în prezent suprafeţele vechi, dar şi cele noi sunt estimate la aproximativ 2.000 de hectare.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Forma de coroană vasul aplatizat spre intervale dintre rânduri...
‹ adv ›

Plantarea pomilor fructiferi – 4 aspecte importante

Plantarea pomilor poate fi realizată atât toamna, cât și primăvara. De obicei, majoritatea specialiștilor recomandă plantarea de toamnă, primăvara...

Temperaturi critice la pomi în funcție de specie și fenofază

Afectarea organelor de rod de îngheț poate lua mai multe forme. Formarea crustei de gheață pe flori sau fructe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole