16.6 C
București
duminică, 24 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăieri la zmeur toamna - sfaturi și alte lucrări recomandate

Tăieri la zmeur toamna – sfaturi și alte lucrări recomandate

Zmeurul și murul sunt semiarbuști cu ciclul de viață a tulpinilor aeriene bienal, în primul an cresc, iar în anul al II-lea rodesc, apoi se usucă. Lucrările de toamnă la aceste culturi se limitează la două de bază: efectuarea tăierilor și administrarea îngrășămintelor.

Efectuarea tăierilor din toamnă au un impact pozitiv asupra dezvoltării plantației. Mulți producători lasă aceste creșteri bienale până în primăvară, argumentând că astfel sunt protejate de îngheț restul tupinilor, însă mulți specialiști spun că ele nu asigură rezistența plantei la îngheț.

În plus, lăstarii de doi ani lasă frunzele destul de târziu, astfel împiedică pătrunderea luminii solare și aerația tufei, limitând maturizarea lăstarilor și lemnificarea tulpinilor anuale. La fel, consumă elemente nutritive inutil și ar putea fi o sursă de infecție cu boli și dăunători pentru restul plantei.

În acest context, majoritatea specialiștilor recomandă realizarea tăierilor la zmeur și mur toamna.

De ce sunt necesare tăierile de toamnă?

  • Elementele nutritive sunt utilizate neefectiv de tulpinile de 2 ani.
  • Acolo unde avem în abundență tulpini de 1 și 2 ani, este prea multă umbră, ceea ce nu permite razelor solare să pătrundă până la lăstarii din mijloc, astfel ei nu se maturizeaza uniform, scăzând din rezistența la ger.
  • Tufele mari, netăiate, nu vor produce mai multe fructe, din contra, pentru că aerul și lumina pătrund mai greu până la rădăcină, crește riscul mucegaiurilor și a atacurilor agresive ale dăunătorilor.

V-ar putea fi util și articolul despre Musculița galicolă a tulpinilor de zmeur – cea care produce umflături pe tulpini.

Tăierile de toamnă la zmeur

Zmeurul drajonează puternic. Astfel, în cel de-al doilea an după plantare vom avea de o parte și de cealaltă parte a rândului o mulțime de drajoni de diferite grosimi și înălțimi.

Tăierile au scopul de a selecta cele mai bune tulpini, neafectate de boli, să fie suficient de groase (minim 0,8 cm) și dispuse alternant, la un interval de 15-20 cm. Tulpinile bolnave, rupte, ori prea subțiri se taie de la nivelul solului.

Dacă drajonii au acaparat și intervalul dintre rânduri, se va trece la eliminarea în totalitate a acestora, restabilind intervalul necesar pentru o bună însorire și ventilație, dar și pentru accesul la efectuarea diferitor lucrări de întreținere.

Tăierile de primăvară la zmeur

În cazul în care optați pentru realizarea tăierilor la zmeur primăvara, acestea se fac primăvara devreme: drajonii se taie la nivelul solului, pentru a limita numărul lăstarilor şi a favoriza dezvoltarea lor, sau se face o scurtare a tulpinilor pană la 10-12 cm (3-4 ochi).

Până la dezmugurire, la fiecare plantă se aleg pentru fructificare 2-3 tulpini bine dezvoltate care se scurtează la 80- 120 cm cu scopul limitării fructificării, favorizării creşterii sistemului radicular şi emiterii noilor drajoni. Celelalte tulpini se suprimă de la bază.

Primăvara se răresc tulpinile din bandă la interval de 15-20 cm sau câte 8-12 la o tufă solitară. Tulpinile anuale, rămase pentru fructificare, se scurtează la 120-150 cm, în funcţie de dezvoltarea mugurilor în partea superioară.

Tufele îmbătrânite se reântineresc prin eliminarea rizomului în curs de epuizare. Când drajonii ating înălţimea de 15-20 cm, se plivesc cei slabi şi de prisos, lăsându-i pe cei mai dezvoltaţi la interval de 15- 20 cm. După recoltarea fructelor se elimină tulpinile care au rodit şi se plivesc drajonii de prisos.

În următorii ani în perioada de fructificare se repetă lucrările din anul trei, lăsând 8-12 tulpini în dependență de dezvoltare.

Tăierea soiurilor de zmeur și mur remontant

Soiurile remontante de mur și zmeur produc fructe pe vârful tulpinilor de un an, vara târziu până la sfârsitul toamnei. Dacă sunt lăsate peste iarnă, aceste tulpini vor produce din nou în anul următor, vara devreme, pe partea inferioară a tulpinilor.

Calitatea fructelor pe tulpinile de doi ani va fi mult inferioară și recoltarea dificilă datorita intercalării tulpinilor de doi ani cu cele de un an care sunt în creștere. Când păstrăm tulpinile în anul al doilea, cele care cresc sunt mai subțiri și mai înalte, deci recoltarea este mai dificilă.

Dacă privim în asamblu, atunci când păstram toate tulpinile fructifere (din anul întâi și doi) avem o produție mai mare, dar de calitate mai slabă și recoltarea este mai dificilă.

Mulți fermieri preferă să renunțe la producția de vară de pe tulpinile din anul doi în favoarea unei producții mai mici, dar de calitate mai bună obținută în perioada august-octombrie.

În plantațiile profesionale din Europa și din lume se păstreaza doar roada de toamnă, cea pe tulpinile anuale. În acest caz, toate tulpinile se taie la nivelul solului, după recoltarea fructelor. Tulpinile noi vor crește în fiecare an și vor produce în perioada august-octombrie (în teren protejat perioada de fructificare se extinde până în decembrie).

Este important ca tulpinile sa fie tăiate cât mai aproape de suprafața solului. Dacă se taie mai sus, în anul următor din muguri de la suprafața solului vom avea multe creșteri laterale care ne îndesesc plantația și vor fi o gazdă pentru numeroase boli și dăunători.

Tratamente și fertilizări de toamnă la zmeur și mur

Tratamentele de toamnă au ca scop combaterea ciupercilor și bacteriilor care pot povoca boli grave plantelor, precum și combaterea insectelor acarienilor în stadiul de iernare.

Trebuie să efectuăm aceste tratamente atunci când condițiile meteorologice ne permit și anume, sunt temperaturi peste 5°C, fără vânt sau ploaie. După efectuarea tăierilor, pentru cicatrizare se aplică 1-2 tratamente cu un fungicid pe bază de cupru.

În perioada de repaus, se face o fertilizare de bază prin încorporarea unui îngrășământ organic. Acesta nu se spală și se descompune treptat oferind plantei substanțele nutritive necesare.

Fertilizarea de întreţinere se face în funcţie de fertilitatea soluluidiagnoza foliară, de condiţiile climatice ale anului respectiv sau de vigoarea vegetativă a plantelor. Fertilizarea cu azot trebuie făcută cu cea mai mare atenție, recomandat a fi evitată toamna.

Orientativ, începând cu anul 4, se recomandă de introdus sub arătură, la adâncime de 12-15 cm, odată în trei-patru ani, 20-30 t/ha gunoi de grajd şi P60-90, K90-120. Se utilizează gunoi de bovine bine descompus, toamna târziu sau în cursul iernii. Alte tipuri de îngrăşământ organice recomandate la zmeur sunt gunoiul de pasăre, în cantitate de 10 tone/ha, gunoiul de cal, 25-30 tone/ha, gunoiul de ovine, circa 10- 15 tone/ha

Atenţie, nu se aplică gunoi de grajd proaspăt.

Fertilizarea organică de întreţinere poate asigura un echilibru de nutriţie a plantelor şi un nivel de fertilitate a solului corespunzător în toată perioada menţinerii plantaţiei pe acelaşi teren.

V-ar putea fi util și articolul despre Recomandări la cultivarea zmeurului cu sistem de susținere.

FOTO: ruralsprout.com

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce fructele de zmeur se usucă, putrezesc – cauze și prevenire

Zmeurul nu este o cultură pretențioasă la întreținere (cu...
‹ adv ›

Plantarea zmeurului cu spalier – sfaturi practice

Zmeurul este o cultură mai puțin pretențioasă, fiind cu succes cultivat în majoritatea zonelor. Totuși, atunci când vorbim de...

Cultivarea ecologică a arbuștilor fructiferi – 7 sfaturi

Dacă vă gândiți să înființați o plantație ecologică de arbuști fructiferi, trebuie să știți că acest proces nu este...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole