duminică, 25 septembrie, 2022
22.5 C
București

-

HomepageAnaliticaGale (umflături) pe tulpina de zmeur și mur. Cauze, combatere

Gale (umflături) pe tulpina de zmeur și mur. Cauze, combatere

Deseori, în plantațiile de zmeur sau mur apare fenomenul de umflare a unor porțiuni de tulpină (se formează gale), iar determinarea motivului apariției acestora, uneori, este anevoioasă.

Apariția galelor pe tulpinile de zmeur poate să denote faptul că în plantație este prezent dăunătorul Musculița galicolă a tulpinilor de zmeur (Lasioptera rubi).

Musculița zmeurului (țânțarul galicol al tulpinilor de zmeur și mur) atacă baza tulpinilor, producând gale a căror dimensiuni pot ajunge la câțiva centimetri. Tulpinile atacate se usucă.

Galele sunt produse de larvele musculiței, care străpung scoarța lăstarilor pentru a se hrăni cu seva lor. Drept rezultat, pe lăstari se formează gale a căror dimensiune poate să ajungă la 30 mm lungime și 20 mm lățime.

Prezența acestora poate fi depistată și în perioada rece a anului, deoarece larvele iernează în galerii. Pupele se formează în luna aprilie, iar zborul adulților din noua generație are loc în mai-iunie.

Ouăle sunt depuse la baza mugurilor.

De obicei, insecta adultă este destul de greu de observat în plantație. Ca semne distinctive: are corpul de 1,6-2,2 mm lungime, este de culoare neagră, pe partea dorsală cafenie, cu perișori scurți gălbui.

Aripile sunt transparente, cu puține nervuri, acoperite cu perișori fini.

În schimb, poate fi ușor depistată larva care este fără picioare, poate atinge lungimea de 3,5-4 mm la maturitate, culoare galben-portocalie.

Prevenirea și combaterea musculiței galicole a tulpinilor de zmeur

Una dintre măsurile importante de prevenire a răspândirii dăunătorului este înlăturarea și arderea sau compostarea tulpinilor pe care sunt prezente gale. Verificarea este necesar a fi realizată în perioada toamnă-iarnă.

Tulpinile atacate este recomandat a fi tăiate la 5 cm sub malformație sau înlăturate complet, în dependență de poziționare și gradul de atac.

Nu este recomandată amplasarea plantației în apropierea plantelor apărute spontan sau a plantațiilor neîngrijite de zmeur, pentru a evita infestarea de la acestea.

Înainte de înflorire și, dacă este necesar, după recoltare – pulverizarea tufelor de zmeur cu insecticide.

Săparea solului sub tufe toamna târziu și primăvara devreme este considerată o măsură recomandată. Pragul economic de nocivitate – 20-25% din tufe populate.

Citește despre Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director de Dezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Scheme de tratament contra bolilor la vița de vie

Tratamentele la vița de vie se realizează în dependență...

Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție

Activitățile de protecție a zmeurului și murului împotriva bolilor și dăunătorilor trebuie planificate corect și echilibrat, iar înainte de...

Îngrijirea viței de vie în primul an de la plantare

În primul an de la plantarea viței de vie sunt efectuate următoarele operațiuni: Instalarea tutorilor viței de vie Este de dorit,...

Cea mai tare licitație la ADS din istorie. „Granzii” agriculturii românești se bat cu fonduri din afară

Urmează o săptămână de foc la Agenția Domeniilor Statului cu cele mai disputate licitații desfășurate vreodată. Circa 3.000 hectare...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate