23.7 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMulcirea la zmeur – perioade, materiale recomandate

Mulcirea la zmeur – perioade, materiale recomandate

Calitatea și cantitatea recoltei de zmeur depinde mult de condițiile asigurate, inclusiv de starea solului și întreținerea acestuia.

Îngrijirea corespunzătoare a terenului pentru zmeur include aplicarea fertilizanților la timp, irigarea, afânarea și combaterea buruienilor.

Chiar dacă unii sunt sceptici privind necesitatea mulcirii solului la zmeur, experții argumentează avantajele prin faptul că zmeurul are nevoie de suficientă umiditate, căldură și substanțe nutritive, ce la utilizarea mulciului natural sunt asigurate.

În plus, pentru a realiza mai puține prașile sau erbicidări pe parcursul sezonului de vegetație, este recomandată mulcirea solului. Ce fel de mulci este recomandat la cultura de zmeur, când și cum să-l punem pe sol, discutăm în acest articol.

  • Ce este mulcirea solului, cum influențează producția.
  • Termenii și caracteristicile mulcirii de primăvară.
  • Mulcirea zmeurului toamna.
  • Materiale folosite la mulcirea zmeurului.

Ce este mulcirea solului

Mulcirea este una dintre practicile agricole care, în scopul protejării solului de uscare și sporirii proprietăților sale fertile, presupune acoperirea unor porțiuni sau întregii suprafețe a parcelelor cu materiale naturale sau artificiale.

Ca mulci, putem folosi pe suprafețe mici: rumeguș, paie, iarbă uscată, turbă, ace de conifere, scoarță de copaci bătrâni, folie de plastic și chiar carton.

În perioada primăvară-vară, materialul de acoperire protejează solul de supraîncălzire și evaporarea umidității și, de asemenea, previne creșterea buruienilor.

Aceste condiții create permit dezvoltarea mai bună a sistemului radicular, ceea ce contribuie la creșterea intensivă a biomasei și legării fructelor.

În special, se recomandă acoperirea solului cu mulci în primul an de la plantare, după udare. Într-un astfel de sol, umiditatea va fi reținută mai mult timp, iar îngrășămintele aplicate vor fi absorbite mai bine de rădăcini.

Dacă plantele sunt mulcite în timp util, nevoia de irigare, afânare și plivire se reduce semnificativ. În plus, materia organică în procesul de descompunere se transformă în îngrășământ, ceea ce are un efect bun asupra cantității și calității fructelor.

Buruienile nu cresc în zmeurul mulcit. Și asta înseamnă că zmeurul nu concurează cu alte plante inutile pentru nutrienții din sol.

Pentru a mulci solul la zmeur, este suficient să aplicăm un strat de mulci, de obicei, de până la 6 cm grosime. În perioada toamnă-iarnă, mulciul asigură echilibrul hidric al substratului și îl protejează de îngheț, eroziune și intemperii.

În unele perioade, este bine să mulcim solul cu turbă, mraniță, compost (este important să nu fie semințe de buruieni în mulci). În primăvară, aceste materiale vor servi ca un îngrășământ excelent pentru plantele de zmeur.

Mulcirea solului la zmeur asigură:

  • creșterea și dezvoltarea mai bună a plantelor;
  • absența buruienilor care contribuie la scăderea recoltei;
  • conservarea pe termen lung a umidității solului;
  • un obstacol în calea supraîncălzirii straturilor de suprafață ale solului și, în consecință, a rădăcinilor;
  • protecție împotriva înghețului în sezonul rece;
  • stimularea formării unui sistem radicular sănătos;
  • reducerea eroziunii solului.

Este important să respectați termenele limită recomandate și să țineți cont de particularitățile zmeurului. Ca urmare a acțiunilor incorecte, zmeurul se poate supraîncălzi sau îngheța.

De asemenea, amplasarea materialului de acoperire prea aproape de tulpină poate provoca îmbolnăvirea acestora de boli fungice. Iată de ce se lasă 5 cm în jurul plantei, apoi se împrăștie mulciul.

Când se pune mulciul la zmeur

Plantele de zmeur pot fi mulcite primăvara și toamna. Calitățile culturii și randamentul depind, în mare măsură, de aceasta. Pentru plantațiile care nu au împlinit vârsta de doi ani, se recomandă să se reînnoiască mulciul la fiecare șase luni.

Mulcirea de primăvară a zmeurului

Materialul așezat din toamnă se transformă în îngrășământ în timpul iernii și dispare complet până în primăvară. Prin urmare, pentru a reține umiditatea și a preveni dezvoltarea buruienilor la zmeur, este importantă reînnoirea stratului protector.

Înainte de a acoperi solul cu mulci, aveți nevoie de timp, deoarece va trebui să:

  • aplicați îngrășăminte minerale sub plante;
  • pliviți și afânați solul;
  • udați zmeurul cu generozitate.

Este important ca lăstarii arbuștilor să aibă înălțimea de până la cel puțin 35 cm, dacă înălțimea lor este mai mică, stratul de acoperire poate afecta lăstarii tineri.

Atunci când alegeți materialul pentru mulcirea de primăvară, un factor important este nevoia plantelor de nutrienți. Adică, în fazele inițiale ale sezonului de vegetație, acestea au nevoie de azot, astfel se recomandă acoperirea solului cu iarbă proaspăt tăiată (fără semințe), fân, un amestec de paie și gunoi de grajd putrezit.

Stratul de mulci plasat primăvara nu trebuie să depășească 8 cm. Este așezat de-a lungul perimetrului parcelei, lăsând 5 cm în jurul tulpinilor plantelor. În primăverile reci până în iunie se recomandă mulcirea cu paie.  

Nu este recomandată acoperirea solului cu buruieni proaspăt tăiate și frunze putrezite primăvara.

Mulcirea zmeurului toamna

Toamna, zmeurul poate fi mulcit înainte de primul îngheț. Până în acest moment, trebuie să aveți timp să îndepărtați frunzele căzute din el, să afânați solul și să aplicați îngrășăminte care stimulează rezistența la îngheț a culturii. Apoi, se pune mulci, împrăștiindu-l într-un strat uniform cu o grosime de aproximativ 11 cm.

În perioada rece este indicat să se folosească rumeguș, paie, compost, turbă, ace. Ultima opțiune în forma sa pură contribuie la acidifierea solului, care este foarte nedorită pentru zmeur.

Creșterea și fructificarea sa activă se realizează în condiții optime dacă solul are pH 5,5-6,5. Prin urmare, folosind material de conifere, amestecați-l, de exemplu, cu rumeguș sau turbă.

Unii producători recomandă adăugarea de nitrat de amoniu în mulciul de lemn (într-un raport de 3:1).

Important! Pentru a reduce aciditatea solului în parcelele din grădină pot fi aplicate 150-200 g de praf de var sau făină de dolomit pe metru pătrat la fiecare 3-4 ani.

 O altă caracteristică a mulcirii de toamnă a zmeurului este udarea sa repetată peste stratul de mulci. Pentru ca planta să ierneze bine și să crească lăstari puternici și groși primăvara, plantele sunt udate înainte și după procedură.

Ce materiale sunt mai potrivite la mulcirea solului la zmeur

Atunci când alegeți un anumit tip de mulci, este important să luați în considerare efectele secundare ale fiecărui mulci și dozele recomandate.

Rumegușul este des folosit ca mulci. Când este folosit timp de 2-3 ani, pământul se îmbogățește cu humus. Sunt de preferat dimensiunile mai mici ale acestuia, care favorizează formarea unei perne de aer, supraîncălzirea este mai lentă, iar durata de viață mai lungă.

Procesul de mulcire cu rumeguș diferă de metodele tradiționale, deoarece nu prevede acoperirea întregii suprafețe. Mulciul se toarnă în grămăjoare de până la 11-12 cm înălțime la baza plantelor.

Paiele ca mulci. De asemenea, acest material nu este împrăștiat pe tot terenul, doar pe rând. Plasați paiele în jurul fiecărei plante, lăsând de la tulpină 6-7 cm. Grosimea stratului într-o primăvară rece ar trebui să fie de 5-6 cm, iar toamna de 11 cm.

Scoarța de conifere ca mulci. Acest mulci este indicat pentru solurile alcaline, ce nu se potrivesc pentru zmeur. Astfel, este mai indicat a fi utilizat la alte culturi.

Solurile se acidifiază datorită mulciului de conifere. Pe lângă valoarea agrotehnică, scoarța are și caracteristici estetice. Aceasta se așează la un strat de 7–9 cm grosime. Pe solurile cu o valoare a pH-ului ce depășește 6,5, scoarța nu e recomandată.

Găsiți aici informații și despre Tăieri la zmeur toamna – sfaturi și alte lucrări recomandate.

Compostul în calitate de mulci. Compostul este rar folosit pentru zmeur în calitate de mulci. Un astfel de mulci în cantități mari poate provoca supraîncălzirea mugurilor primăvară.

Iarna, mulciul de compost nu este recomandat din cauza conținutului ridicat de azot, care stimulează creșterea. Ca urmare a dezvoltării premature, plantele s-ar putea să nu reziste iernii.

Astfel, dacă aplicați compost, se recomandă reducerea dozelor tradiționale mulci prin aplicarea unui strat de până la 5 cm grosime.

V-ar putea fi interesant și articolul Mulcirea la căpșuni – 10 materiale folosite și avantajele acestora.

Turba în calitate de mulci. Este apreciată în horticultură nu numai ca material de acoperire pentru plante pentru iernat, ci și ca îngrășământ.

Mulți producători mici pun în noiembrie peste zăpada căzută un strat de turbă de până la 7 cm grosime. Mulciul de turbă va ajuta planta să supraviețuiască în soluri grele argiloase și lutoase. În acest caz grosimea stratului recomandat poate fi mărită la 10 cm.

Pentru a proteja plantele de creșterea buruienilor în jurul acestora poate fi plasat carton obșnuit sau materiale ce-l conțin special concepute în acest sens.

Mulcirea solului cu folie. Această practică este mai puțin răspândită la zmeur în regiunea noastră. Totuși, primăvara, pentru a accelera încălzirea solului și a împiedica creșterea buruienilor, pelicula de mulci poate fi întinsă și fixată de-a lungul rândului.

Ca mulci de vară, folia ce nu permite circulația solului nu va funcționa – solul de sub aceasta se poate încălzi puternic și obținem efect opus. Toamna poate fi instalată folia la zmeurul proaspăt plantat, dacă sunt riscuri ca plantele să nu să se prindă înainte de înghețuri.

În multe țări însă, practica instalării mulciului artificial ales corect este destul de răspândită.

V-ar putea plăcea și articolul despre Recomandări la cultivarea zmeurului cu sistem de susținere.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce fructele de zmeur se usucă, putrezesc – cauze și prevenire

Zmeurul nu este o cultură pretențioasă la întreținere (cu...
‹ adv ›

Plantarea zmeurului cu spalier – sfaturi practice

Zmeurul este o cultură mai puțin pretențioasă, fiind cu succes cultivat în majoritatea zonelor. Totuși, atunci când vorbim de...

Cultivarea ecologică a arbuștilor fructiferi – 7 sfaturi

Dacă vă gândiți să înființați o plantație ecologică de arbuști fructiferi, trebuie să știți că acest proces nu este...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole