5.4 C
București
marți, 3 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMulcirea la căpșuni - 10 materiale folosite și avantajele acestora

Mulcirea la căpșuni – 10 materiale folosite și avantajele acestora

Pentru a obține căpșune suculente și gustoase, trebuie să le protejăm de diverși dăunători și putregai, iar mulcirea solului este concepută pentru a ușura viața grădinarului. Diferitele materiale care sunt folosite ca mulci au propriile avantaje și dezavantaje.

În acest articol, vom vorbi despre o duzină de materiale folosite ca mulci și cum se face mulcirea la căpșun. Ele pot fi fie organice, fie artificiale. Primele includ paie, fân, rumeguș, ace, scoarță de copac, compost și mraniță, în timp ce cele din urmă includ carton, agrofibră, ruberoid și folie de polietilenă.

Fiecare dintre aceste tipuri de mulci are propriile caracteristici de aplicare. Cunoscându-le, puteți alege cea mai potrivită opțiune pentru buzunar și condițiile specifice de cultivare a căpșunilor.

‹ adv ›

Mulcirea căpșunilor – de ce este importantă

Mulcirea ca tehnică agricolă este cunoscută încă din secolul al XVII-lea. Mulciul organic îmbunătățește structura solului, făcându-l mai afânat și mai fertil. Și, ca rezultat, recoltele sunt bune.

În plus, mulcirea protejează solul de supraîncălzire și uscare și previne creșterea buruienilor. Datorită acestui fapt, numărul de pliviri, udări și afânări ale solului este redus, căpșunile își îmbunătățesc rezistența, iar fructele rămân curate chiar și după ploi abundente.

Grădinarii cu experiență aplică mulci la plantele de căpșuni de două ori pe an. Pentru prima dată, căpșunile sunt acoperite cu un strat de mulci primăvara, când apar mugurii florali. Ca urmare, florile nu intră în contact cu solul. După recoltare sau la sfârșitul verii, mulciul este îndepărtat, iar la sfârșitul lunii octombrie, tufele sunt din nou mulcite pentru a proteja plantele de îngheț. Primăvara, când căpșunile încep să crească, stratul de mulci este îndepărtat.

Dar trebuie remarcat faptul că nu toate materialele sunt potrivite pentru plantelor în perioada toamnă-iarnă. Cel mai bine este să acoperiți căpșunile pentru iarnă cu frunze uscate, iarbă cosită, paie sau ace de conifere. În același timp, mulciul trebuie așezat într-un strat gros nu pe plante, ci în principal pe solul din jurul și între ele. Astfel, mulcirea căpșunilor va fi cât se poate de eficientă.

Indiferent de momentul așezării materialului de mulcire (toamnă sau primăvară), solul și plantele trebuie pregătite pentru aceasta. Căpșunilor trebuie să li se îndepărteze frunzele uscate, stolonii suplimentari. De asemenea, ar trebui să pliviți buruienile, să prășiți solul și să-l udați din abundență, să aplicați tratamentul de sezon și abia apoi să așezați mulciul.

10 materiale utilizate pentru mulcirea căpșunilor

Nu există un răspuns cert la întrebarea care mulci pentru căpșuni este cel mai bun. Fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele sale. Alegerea materialului depinde și de zona în care se cultivă căpșunile, de tipul de sol în care cresc și chiar de varietatea culturii.

Mulciul organic îmbogățește solul cu substanțe utile, îi crește fertilitatea. Cu toate acestea, trebuie completat în mod constant, deoarece materia organică se descompune. Materialele de mulci artificiale sunt mai durabile, dar nu pot îmbunătăți fertilitatea solului și pot supraîncălzi solul pe vreme caldă.

Mulcirea căpșunilor cu paie

Poziția de lider în rândul tuturor materialelor organice pentru mulcirea căpșunilor este ocupată de paie. Este cea mai accesibilă, trece bine apa și reflectă soarele, reține umezeala din sol și protejează fructele de contactul cu solul.

Pentru mulcirea căpșunilor cu paie, alegeți numai material uscat, întindeți-l în jurul plantelor într-un strat uniform de aproximativ 15 cm grosime. Nu vă gândiți că este prea mult: mulciul se va așeza în curând.

Celuloza, care se conțin în paie se descompun încet, ceea ce împiedică degradarea rapidă a mulciului, dar are și o valoare nutritivă mai mică. În plus, paiele acidifică solul și absorb azotul din acesta. Pentru a compensa pierderea de azot și a hrăni căpșunile, mulciți plantele cu un amestec de paie și compost sau gunoi de grajd putrezit.

În perioada toamnă-iarnă, paiele servesc drept refugiu pentru rozătoare și este purtată de vânt, așa că nu se recomandă pentru protejarea plantelor de frig. În timpul lucrărilor de toamnă, paiele ar trebui să fie colectate și aruncate.

Mulcirea căpșunilor cu fân

Spre deosebire de paie, fânul conține celuloză ușor degradabilă, astfel căpsunile au o sursă bună de nutriție. Dar acest lucru nu este pentru mult timp, deoarece descompunerea rapidă epuizează un strat subțire de mulci. Prin urmare, fânul este mai potrivit ca mulci temporar. Trebuie așezat într-un strat de 7-10 cm și schimbat atunci când observați epuizarea acestuia.

Când putrezește fânul, solul se îmbogățește cu bacilul de fân, un microorganism benefic care previne apariția infecțiilor fungice în plantația de căpșuni. Bacilul de fân este eficient împotriva bolilor fungice ale culturilor horticole.

Înainte de a împrăștia fânul, bateți-l și agitați-l bine pentru a „elimina” semințele de buruieni, apoi înmuiați-l și uscați-l la soare.

Mulci pentru căpșuni din buruieni și iarbă

Buruienile plivite (fără semințe și rădăcini) sau iarba de gazon cosită pot deveni o alternativă la paie și fân. Conțin ingrediente cu descompunere rapidă care oferă căpșunilor nutriția necesară. Un astfel de mulci se obține gratuit, este ușor de așezat, reține bine umiditatea solului.

Cu toate acestea, materiile prime trebuie mai întâi uscate, altfel verdeața va putrezi pe vreme înnorată. Din același motiv, un astfel de mulci poate fi folosit doar vara.

Se așează într-un strat de 5-7 cm grosime și trebuie schimbat la fiecare două săptămâni. După ce iarba sau mulciul de buruieni sunt aranjate la locul lor, parcelele nu trebuie udate în următoarele 7 zile.

Mulcirea căpșunilor cu folie neagră

Dintre materialele anorganice pentru mulcirea căpșunilor, cel mai des este folosită pelicula de polietilenă neagră cu o grosime de 30 de microni. Reține bine umiditatea, previne creșterea buruienilor, nu permite stolonilor să se înrădăcineze, crește temperatura solului cu câteva grade, ceea ce vă permite să obțineți o recoltă mai timpurie. Costul său este mai mic decât cel al materialelor nețesute.

Cu toate acestea, se recomandă utilizarea foliei numai pentru mulcirea de primăvară: iarna nu va putea proteja plantele de îngheț. În plus, pelicula de mulci nu permite pătrunderea aerului și poate provoca putrezirea rădăcinilor de căpșuni. Și în timpul înghețurilor de primăvară, pe acest material, se acumulează condensat, care poate provoca daune plantelor.

Dezavantajele utilizării acestui material includ necesitatea de a realiza irigarea prin picurare.

În regiunile sudice, este mai bine să folosiți folie în două culori (stratul de jos negru, iar cel de sus alb). Un astfel de material va reduce riscul de supraîncălzire a solului în timpul verii fierbinți.

Pericolul supraîncălzirii solului poate fi redus într-un alt mod: pur și simplu împrăștiați iarbă sau paie pe suprafața peliculei negre.

Mulcirea cu peliculă neagră se efectuează în etapa de plantare a plantelor tinere de căpșuni. Primavara se îndeparteaza buruienile, se afânează solul si se aplică îngrășăminte organice. Se face o brazdă de 10 cm adâncime de-a lungul perimetrului parcelei, suprafața este acoperită cu o peliculă (cu 20-30 cm mai mare decât un rând de căpșuni) și se fac tăieturi în formă de cruce sau găuri rotunjite cu diametrul de 8-10 cm în ea la fiecare 30 cm.

Se face următorul rând de găuri, la 60 cm distanță de rândul anterior. Găurile sunt săpate în pământ în formă de cruce și se plantează căpșunii, iar pelicula se fixează.

Mulcirea căpșunilor cu spunbond

În ciuda faptului că folia de polietilenă este mult mai ieftină, grădinarii experimentați preferă să folosească spunbond negru (agrofibră) cu o densitate de cel puțin 50 g/mp. Nu permite pătrunderea luminii, menține temperatura și umiditatea în sol. În plus, rezistă mai mult și se fixează mai bine pe rând. Prin spunbond, puteți uda și hrăni căpșunile.

Dezavantajele, pe lângă preț, includ supraîncălzirea pământului în regiunile sudice și riscul de a dezvolta boli fungice din cauza condensului care se adună sub suprafața pânzei în zonele cu umiditate ridicată. Pentru a evita umezirea rădăcinilor căpșunilor, se practică aerisirea, pentru care se ridică periodic învelișul de-a lungul marginilor rândului.

 Mulcirea căpșunilor cu așchii

Așchiile de lemn sunt cel mai durabil material pentru mulcirea căpșunilor (rezistă până la 5 ani). Protejează bine solul de supraîncălzire și îngheț, inhibă creșterea buruienilor și oferă un aspect estetic parcelei. Pentru mulcire se folosește în principal scoarță de pin sau zadă tocată în bucățele mici sau medii.

Așchiile de lemn sunt așezate într-un strat de 5-7 cm. Din cauza faptului că rețin mai rău umiditatea, va fi necesară udarea mai frecventă. Pământul de sub așchii se usucă rapid și se compactează, ceea ce nu are cel mai bun efect asupra dezvoltării căpșunilor, care au nevoie de sol afânat și moderat umed. Da, și este mult mai dificil să eliminați așchiile de pe parcelă.

Mulcirea căpșunilor cu ace de pin

Cu ace poate fi mulcit solul atât primăvara, cât și toamna. Stratul de mulci recomandat fiind de 3-5 cm.

Nu numai acele în sine sunt folosite ca mulci, ci și conurile, crenguțele subțiri și scoarța de conifere. Un astfel de material putrezește rapid, astfel solul devine afânat și hrănitor. În plus, împiedică răspândirea putregaiului cenușiu și protejează fructele de dăunători.

Mulcirea cu ace de pin toamna va proteja căpșunile de îngheț. Dar rețineți: acest material de mulcire trebuie folosit cu prudență pe soluri acide, deoarece acidifică și mai mult solul pe măsură ce putrezește. Pe astfel de soluri pentru a reduce impactul acele trebuie amestecate cu cenușă. Da, și colectarea cantității necesare de ace nu este ușoară, precum și așezarea lor.

Mulcirea căpșunilor cu rumeguș

Rumegușul proaspăt arată frumos, reflectă bine razele soarelui și reține umiditatea, mai bine decât fânul și paiele, inhibă creșterea buruienilor, împiedică deplasarea melcilor și a limacșilor.

Cu toate acestea, acest material de mulci nu protejează bine căpșunile de grădină de dăunători: insectele trăiesc bine în rumeguș. În plus, la descompunere, rumegușul preia azotul din sol. Prin urmare, trebuie să utilizați fie rumeguș mai vechi, fie înainte de a folosi unul proaspăt, hrăniți căpșunile cu o doză bună de îngrășăminte cu azot.

Folosirea frecventă a acelor de pin și a rumegușului de rășinoase acidifică solul, așa că atunci când se folosesc aceste materiale de mulcire, pe parcela de căpșuni trebuie adăugată făină de cenușă sau dolomită.

Vezi aici și un articol despre Când se plantează căpșunii – perioade recomandate, scheme.

Mulcirea căpșunilor cu carton

Căpșunile sunt mulcite cu carton doar primăvara. Toamna este mai bine să folosiți alte materiale.

Utilizați cutii de carton sau hârtie groasă de ambalaj ca mulci. Ziarele nu sunt recomandate: unele tipuri de cerneală de imprimare sunt dăunătoare plantelor. Cartonul protejează bine căpșunile de buruieni și de supraîncălzire, crește umiditatea din jurul plantelor.

Este mai bine să folosiți carton pentru mulcirea căpșunilor numai primăvara și vara, deoarece iarna rozătoarele și dăunătorii se pot ascunde sub el de îngheț.

Foile de carton sunt așezate suprapus, astfel încât marginile lor să iasă dincolo de marginile rândului cu aproximativ 20 cm. După aceea, solul este turnat pe carton pe un strat de 10 cm și lăsat pe rând în această formă timp de o săptămână.

După un timp, se fac găuri în mulci folosind o spatulă, se plantează căpșuni în ele și se udă imediat. În același timp, solul dintre plante nu este umezit, astfel încât cartonul să nu se înmoaie prea tare. Când căpșunile cresc, plantele pot fi acoperite suplimentar cu iarbă cosită, fân sau paie.

Citiți și Irigarea și fertigarea căpșunului. Norme și recomandări.

Mulcirea căpșunilor cu mraniță și compost

Aceste materiale protejează perfect plantele de hipotermie și supraîncălzire, iar solul de uscare și intemperii. În plus, materia organică hrănește bine plantele de căpșuni. Mranița și compostul îmbunătățesc structura solului și rezistă la dezvoltarea microflorei patogene.

Cu toate acestea, culoarea închisă a mulciului realizat din aceste materiale crește temperatura solului. Dacă s-au făcut greșeli în procesul de producere a mraniței sau compostului, atunci pot deveni o sursă de buruieni și boli. Da, și va trebui să vă amintiți să reîmprospătați în mod regulat stratul de mulci, deoarece este procesat rapid de microorganismele din sol.

Pentru a evita descompunerea rapidă a unor materiale, acestea pot fi combinate și folosite pentru mulcirea căpșunilor. De exemplu, se așează un strat de ace de pin, iar deasupra – fân, paie sau frunze uscate.

Dacă doriți să creșteți o recoltă bogată de căpșuni fără a dedica mult timp îngrijirii lor, mulciți parcelele.

V-ar putea plăcea și articolul Cum îngrijim căpșunii primăvara – 5 lucrări importante.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tehnologia de producere a căpșunului remontant

Căpșunul remontant este reprezentat de soiuri ce produc fructe...
‹ adv ›

De ce îngheață căpșunii iarna. Cum îi protejăm

Pregătirea corespunzătoare a căpșunilor pentru iarnă asigură mai multe șanse de iernare cu succes a culturii. Rezistența plantelor de...

Creșterea căpșunilor din semințe – 4 etape de urmat

În majoritatea cazurilor, căpșunul se înmulțește prin stoloni, există însă amatori ce preferă înmulțirea căpșunului prin semințe. Dacă vă...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole