9.8 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleParaziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru fermieri. Păsările suferă deoarece paraziții se înmulțesc rapid, afectând atât organe separate, cât și sisteme și întreg organismul, atât la păsările adulte, cât și la puii în creștere.

Deseori, viermii sunt depistați abia când pasărea este tăiată. Uneori, gospodarii observă semnele invaziei ca tuse, indigestie sau prezența helminților în fecale. Tineretul prezintă, mai des, semne acute, în timp ce găinile adulte fac forma cronică.

Aflați cauzele frecvente ale cârâitului la găini.

Dificultatea constă în diagnosticul invaziei parazitare, așa cum simptomele helmintozelor sunt caracteristice pentru mai multe boli, inclusiv bacteriene, virale și micotice: pierderea în greutate, scăderea producției de ouă, diminuarea poftei de mâncare, pene zburlite, diaree etc.

Așadar, bolile parazitare la găini sunt destul de greu de diagnosticat și mult mai ușor de prevenit. Vom discuta detaliat în continuare despre:

  • Ce reprezintă viermii la găini;
  • Cauzele invaziilor parazitare;
  • Tipuri de paraziți la găini;
  • Ascaridoza găinilor;
  • Capilarioza intestinală la găini;
  • Heterakidoza găinilor;
  • Cestodozele găinilor;
  • Prevenirea viermilor la găini.

Ce reprezintă viermii la găini

Parazitul este un organism care traiește și se dezvoltă pe seama altui organism. Parazitoze sunt numite bolile provocate de paraziți. Paraziții sunt frecvent numiți și viermi.

Paraziții sunt în stare să se localizeze aproape în orice organ sau țesut al păsării, inclusiv: intestinele, stomacul, plămânii, oviductele ș.a. Aceștia se hrănesc cu resturi de țesuturi și celule, sânge, astfel deteriorând starea generală și productivitatea păsării.

Produsele metabolismului paraziților sunt toxice pentru pasărea infestată. Imunitatea găinii scade, facilitând pătrunderea microorganismelor patogene, care provoacă boli infecțioase suprapuse parazitozelor.

Citiți și sfaturi la întreținerea găinilor în perioada rece.

Cauzele invaziilor parazitare

Pătrunderea paraziților în organismul găinii are loc cel mai frecvent pe cale digestivă, prin ingerare.

Factorii care favorizează apariția parazitozelor sunt:

  • Umiditatea crescută în coteț;
  • Așternutul contaminat, care nu este schimbat la perioade rezonabile;
  • Apa murdară;
  • Hrana de calitate proastă;
  • Prezența șobolanilor în coteț sau a altor rozătoare;
  • Prezența în hrană a râmelor și melcilor (purtătoare de helminți);
  • Achiziționarea păsărilor infestate.

Tipuri de paraziți la găini

  • Nematozii sau viermii cilindrici.

Cei mai răspândiți la găini sunt: ascaridoza, capilarioza, heterakidoza.

  • Cestodele sau viermii plați, segmentați.

Mai frecvent, la găini, se întâlnesc genurile Davainea și Raillietina.

Există și alte tipuri de paraziți interni la găini, dar se înregistrează mai rar. În continuare, vom vorbi mai detaliat despre speciile menționate mai sus.

Vedeți și Purici la găini sau acarienii păsărilor – cum îi combatem.

Ascaridoza găinilor

Cauzată de specia Ascaridia galli, parazitează în intestinul subțire și se caracterizează prin tulburări digestive și de producție, cu mortalitate la tineret, care este afectat mai des (de la 2 la 6 luni).

Ascarida distruge mucoasa intestinală, deschide porțile de pătrundere a infecțiilor, poate duce la obstrucție și rupturi intestinale. Disfuncțiile digestive duc la slăbire și moarte. Toxinele modifică compoziția serului sangvin, scade proteina totală, albuminele.

Femela depune ouăle, care ajung în mediul extern împreună cu fecalele și, în condiții favorabile, se dezvoltă larvele (în 10-12 zile). Cu hrana, solul și insectele, larvele sunt ingerate, ajung în intestinul subțire, unde devin adulți în 1,5-2 luni.

Simptomele ascaridozei: depind de vârsta păsării și intensitatea invaziei – abatere, lipsa mișcării, scăderea poftei de mâncare, piuit continuu, sete excesivă, diaree, uneori cu sânge. Scade ritmul de creștere, penele zburlite, lipsite de luciu, aripile lăsate în jos. În lipsa tratamentului – puii mor.

La găinile adulte simptomele sunt șterse, scade producția de ouă, apar slăbiciuni, anemie.

Tratament: pe bază de Albendazol, Mebendazol, Fenbendazol, Adipat de piperazină, Cambendazol, Avermectine, Flubendazol.

Acestea sunt denumirile substanțelor active. Produsul comercial, concentrația și doza pot fi diferite. Se urmărește prospectul și se consultă farmacistul veterinar pentru a administra tratamentul corect.

Capilarioza intestinală la găini

Capilariozele la găini se găsesc în esofag și în intestin. Există câteva specii care diferă după dimensiuni și caracteristici biologice. Capilariile sunt întâlnite destul de frecvent la găini, receptivitatea maximă fiind la tineretul de 30-40 zile și la găinile ouătoare.

Dezvoltarea capilariilor are loc uneori cu prezența unei singure gazde, dar mai frecvent cu participarea râmelor ca gazdă intermediară. Râmele ingeră ouăle, în corpul râmelor se dezvoltă larva, iar găinile se infestează ingerând râma cu larvă.

Simptome: abatere, inapetență, sete excesivă, diaree cu fecale apoase, brune sau sangvinolente, cu mucozități, deplasare dificilă, stagnare în creștere și moarte după 8-10 zile de la infectare. Păsările adulte slăbesc brusc și puternic, scade semnificativ producția de ouă.

Tratament: Cambendazol, Fenbendazol, Menbendazol, Levamisol, Oxfendazol, Albendazol, Avermectine.

Citiți și despre Râia văroasă la păsări – cauza desprinderii solzilor de pe membre.

Heterakidoza găinilor

Cauzată de specia Heterakis gallinarium. Vierme cu corpul cilindric, de culoare albicioasă, lungime de până la 13 mm la mascul și 16 mm la femelă. Se localizează în intestinul gros la găini și alte păsări, afectând predominant tineretul.

Ouăle ajung în mediul extern unde, în condiții favorabile, se dezvoltă larva în 9-11 zile. Găina se infestează prin consum de ouă embrionate sau râme, care intervin ca purtători. În intestinul gros al găinii se dezvoltă adultul, timp de până la 30 zile.

Simptome: tulburări digestive, întârziere în creștere, slăbire progresivă, diaree cu fecale verzui, anemie, mortalitate ridicată la tineret și lipsa simptomelor la găinile adulte.

Tratament: Fenbendazol, Cambendazol, Mebendazol, Thiabendazol, Febantel.

Important! Preparatele antiparazitare administrate animalelor de producție pot afecta sănătatea consumatorului. Urmați prospectul privind timpul de așteptare al fiecărui produs după administrare și până când se permite consumul cărnii sau a ouălor.

Cestodozele găinilor

Cel mai frecvent se înregistrează Davainea proglottina și Railletina tetragona sau Railletina echinobotrida. Sunt viermi plați, cu corpul alcătuit din segmente, prima fiind de până la 4 mm lungime, cele din urmă – până la 25 cm.

Ciclul de viață include gazde intermediare: la Davainea – limacșii, la Railletina – furnica și musca domestică.

Cestodozele afectează păsările crescute în sistem extensiv indiferent de rasă, vârstă, sex. Receptivitatea maximă este la vârsta de trei luni.

Simptome: apatie, somnolență, penaj modificat, anemie, scăderea producției de ouă, întârziere în creștere la tineret, diaree hemoragică, respirație accelerată, simptome nervoase din cauza consumului vitaminelor B de către cestode – mers necoordonat, paralizii, moarte în convulsii.

Tratament: dehelmintizări regulate în octombrie – aprilie la găinile adulte și iunie-octombrie la tineret. Se aplică Niclosamid, Bunamidin, Flubendazol, cu repetare la 30 zile.

Prevenirea viermilor la găini

Profilaxia bolilor parazitare include măsuri de igienă, dezinfecții, prevenirea contactului cu animale sau păsări purtătoare, cu insectele care intervin ca gazdă intermediară, dehelmintizările profilactice a efectivului de păsări.

Semințele de bostan sunt cunoscute drept cel mai popular remediu natural contra paraziților. Acestea se vor mărunți preventiv și se vor împrăștia în zona hrănirii pentru a fi ciupite la ocazie.

Bibliografie selectivă:

  • Veterinary parasitology / M.A. Taylor, R.L. Coop, R.L. Wall.—4th edition.
  • Parazitologie și clinica bolilor parazitare la animale / O.C. Iacob – ediția a III-a.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce mor puii broiler – 5 cauze frecvente și cum le evităm

Puii broiler fac parte din tipul de pasări crescute...
‹ adv ›

Cu ce hrănim puii de o zi și cum îi îngrijim la început

Fiecare crescător de păsări începător care a hotărât să-și înființeze propria gospodărie, speră să obțină un efectiv puternic și...

Rațe Alergătoare Indiene – imagini, avantaje, întreținere

Rasa de rațe Alergătoare Indiene este una dintre cele mai ușor de recunoscut și a fost întotdeauna populară datorită...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole