23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSoiuri de păr ce pot fi cultivate în sistem ecologic

Soiuri de păr ce pot fi cultivate în sistem ecologic

Părul este o cultură ce ocupă suprafețe relativ mici, dar este economic importantă, iar producția de pere este mai dificilă comparativ cu mărul, cultura pomicolă căreia îi este dedicată cea mai mare suprafață în Europa.

Belgia, Olanda și Italia sunt principalii producători de pere organice în UE. În prezent, multe varietăți de pere nu sunt adaptate pentru cultivare în sistem ecologic.

Specialiștii BIOFRUITNET menționează, că schimbul de cunoștințe privind gestionarea diferitelor soiuri de păr este important pentru dezvoltarea ulterioară a producției de pere organice.

În plus, ar trebui dezvoltate soiuri specifice pentru cultivare organică. Cercetarea privind soiurile de pere și pretabilitatea lor pentru cultivarea organică va oferi mai multe posibilități pentru creșterea perelor organice.

Soiurile de păr mai bine adaptate pentru sistemul organic duc la o îmbunătățire a randamentului și a calității perelor organice.

Alegerea soiurile de păr pentru producția organică:

Mai frecvent, în Europa sunt cultivate în sistem organic soiurile de păr Conference și Williams, urmate de Xenia, Guyot, Kaiser Alexander, Beurre Alexander Lucas și Forelle. Unele soiuri sunt specifice pentru o țară, cum ar fi Guyot în Franța și Abate Fetel în Italia.

Probabil, ați reușit să observați că unele soiuri sunt denumite diferit în diverse țări, precum Beurré Bosc (FR)/Bosc Flaschenbirne (DE)/Bosc Kaiser Alexander (IT) și Doyenné Du Comice (NL, BE)/Vereinsdechants (DE).

Figura 1. Principalele soiuri de pere cultivate în diferite țări (Chestionar BIOFRUITNET 2020):

Atunci când se plantează sau se dezvoltă un nou soi pentru producția organică, principalele criterii luate în calcul sunt: susceptibilitatea la dăunători și boli, calitatea fructelor, producția regulată, capacitatea de păstrare a fructelor și toleranța pomului la condițiile climatice variabile.

V-ar putea fi util și articolul Soiuri de prun european potrivite pentru livezi ecologice.

Noile soiuri care ar putea fi interesante sunt: Celina – QTee® (soi de club), Cepuna – Migo® (soi de club), Talgar Beauty (Talgarskaya Krasavitsa), Gerburg, Thimo – Queens’s Forelle® – Saxonia® Thimo, Xenia® – Novembra – Oksana – Nojabrskaja, CH201 – Fred® (soi de club).

Soiuri de păr: A. Celina – QTee®, B. Cepuna – Migo®, C. Talgar Beauty (Talgarskaya Krasavitsa), D. Gerburg, E. Thimo – Queens’s Forelle® – Saxonia® Thimo, F. Xenia® (Novembra, Oksana, Nojabrskaja), G. CH201 – Fred® (varietate de club):

Sursă imagini: G. Baab, A. Fischer.

Tabelul 1. Caracteristicile principale ale noilor soiuri de pere. Dăunătorii și bolile sunt termeni generali, unele soiuri sunt susceptibile la rapăn, altele la Pseudomonas, focul bacterian (Thimo foarte susceptibil), declinul părului (Phytoplasma pyri), etc.

  • +++ = susceptibil/vigoare mare/productivitate bună/mărime mare, gust bun
  • ++ = mediu
  • + = nu este susceptibil/creștere slabă/mai puțină producție/mărime mică.

Verificați disponibilitatea soiului în țara dumneavoastră. Unele sunt deținute de companii care au drepturi exclusive asupra soiului și/sau a mărcii (Surse: vezi lectură suplimentară și PCFruit).

Vezi și Soiuri de cireș recomandate pentru producere ecologică.

Sursă: BIOFRUITNET – Boosting Innovation in ORGANIC FRUIT production through stronger networks.

Bibliografie suplimentară:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dirijarea ramurilor la pomi – cum și de ce se face

Pe lângă lucrarea generală de tăieri, pomii, pe parcursul...
‹ adv ›

Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Forma de coroană vasul aplatizat spre intervale dintre rânduri este recomandat pentru sistemul intensiv de cultură. Pomii astfel conduși...

Maramureş: Suprafeţele de culturi cu pomi fructiferi – în creştere; materialul săditor este din pepinierele autohtone

Culturile de pomi fructiferi au crescut cu aproape 60 de hectare în acest an, iar o parte din plantări...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole