11.4 C
București
duminică, 3 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum să eviți oboseala solului în livezi. La cât timp după defrișare...

Cum să eviți oboseala solului în livezi. La cât timp după defrișare plantăm altă specie

Oboseala solului apare în cazul replantării anumitor specii pomicole pe același teren unde a fost defrișată anterior o plantație pomicolă. Fenomenul este cu atât mai des întâlnit în livezile din țară, deoarece puțini producători țin cont de necesitatea respectării perioadei de repaus.

Consecințele replantării acestor specii se manifestă prin:

 • creșteri slabe ale pomilor;
 • intrare târzie pe rod;
 • producții mici;
 • perioadă de viață mai scurtă a pomilor.

Cauzele apariției fenomenului:

 • Fiecare specie consumă anumite elemente nutritive din sol (în mod selectiv) astfel, apare insuficiența acestora. Replantând pomi din aceeași specie, aceștia nu se mai dezvoltă normal.
 • Monocultura duce la dispersarea microagregatelor în sol, astfel provocând tasarea solului, micșorarea rezervei de apă accesibilă și alte efecte negative.
 • Pomii, pe parcursul vieții, elimină toxine care sunt dăunătoare pentru pomii din aceeași specie. Spre exemplu, rădăcinile de măr elimină florizină, de piersic – amigdalină și benzaldehidă.
 • În sol se acumulează substanțele cu care au fost tratați pomii ce devin toxice în cantități mari, în special, în cazul pomiculturii convenționale (se acumulează pesticide în sol). Totodată, se dezvoltă activ dăunătorii, nematozii, bolile bacteriene, fungice și altele.

Cum fenomenul poate fi evitat

Dacă totuși sunteți nevoiți să replantați aceeași specie, fenomenul de oboseală a solului ar putea fi redus prin fertilizarea abundentă cu îngrășăminte organice (gunoi de grajd, compost), alegerea altor soiuri.

Semănarea culturilor precum muștarul combat nematozii din sol, totodată, acesta poate fi semănat pentru producerea îngrășămintelor verzi.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

‹ adv ›

2 COMENTARII

 1. De aceia si este necesar ca agricultorii sa cunoasca si alte medote de imbunatatire a solului, prin semanarea unor plante ce imboagatesc semnificativ pamintul.
  Ex: Lupinul-ese o planta ce hranaste si imbgateste foarte mult pamintul cu poatsiu ..etc.
  Lucerna , trifoiul…etc
  Plus in jurul livezilor trebuie plantate cite o fisie de brazi sau alti copaci care aduc alte bineficii in jurul sau.

 2. Mai trebuie de trecut si la metode mai ecologice in tratarea pomilor. Sunt o multime de modalitati s ispecialistii in domeniu trebu sa fie mai vocali in promovarea agriculturii ecologice.
  Uleiuri de lavanda, ceai alb….etc o multime care pot fi folosite in tratare.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ciupercile entomopatogene Beauveria bassiana – cum controlează dăunătorii

Ciupercile entomopatogene reprezintă o parte fundamentală a gestionării integrate...
‹ adv ›

Urechelnița – beneficii și daune în livezi. Control

Urechelnița comună (Forficula auricularia) este o insectă benefică pentru pomi, ajutând la controlul mai multor specii de dăunători, însă, pe...

Soiuri de păr ce pot fi cultivate în sistem ecologic

Părul este o cultură ce ocupă suprafețe relativ mici, dar este economic importantă, iar producția de pere este mai...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole