4.3 C
București
spot_img

-

HomepageArticoleCum îngrijim căpșunii primăvara - 5 lucrări importante

Cum îngrijim căpșunii primăvara – 5 lucrări importante

Mulți cred că după plantare căpșunii se numără printre acele culturi care nu necesită nicio îngrijire. Spre regret, acest lucru nu este valabil, acestea au nevoie de atenție cuvenită pentru a se dezvolta și fructifica normal.

Lucrările la căpșuni ar trebui să înceapă imediat după ce zăpada se topește și pământul se usucă sau, după caz, primăvara la înregistrarea unei vremi bune. Este foarte important să nu ratați acest moment, pentru că, îngrijirea de primăvară este hotărâtoare pentru recolta viitoare.

În continuare, prezentăm principalele lucrări pe care le puteți realiza în grădină în cazul în care aveți o plantație mică de căpșun.

Pasul 1 – îndepărtați excesul de frunze și resturile de prisos din căpșuni

Primul lucru care e necesar de făcut primăvara în parcela de căpșuni este să o curățați de tot ce este de prisos.

Dacă ați acoperit plantele pentru iarnă cu o peliculă, atunci îndepărtați imediat materialul de acoperire. În caz contrar, tufele vor începe să putrezească.

Mulciul, care a protejat solul de îngheț iarna, primăvara, odată cu venirea căldurii, va dăuna căpșunilor, nu va asigura beneficii. Acesta se poate transforma într-un loc bun de refugiu pentru insecte dăunătoare și agenți patogeni fungici.

Pentru a evita răspândirea lor, materialul de mulci din grădină trebuie îndepărtat complet. Totodată, în acest mod solul se încălzește mai repede.

Împreună cu mulciul, îndepărtați și toate resturile care au ajuns în parcelă și, neapărat, buruienile.

După ce ați îndepărtat tot excesul, trebuie să vă ocupați de tufele de căpșuni. Folosiți foarfecele de grădină pentru a îndepărta toate frunzele uscate de anul trecut. Nici frunzele cu pete nu trebuie păstrate, deoarece petele sunt unul dintre semnele bolilor.

Înlăturând frunzele uscate cu posibile semne de atac și înlăturând resturile din jurul plantelor veți reduce riscul de dezvoltare a patogenilor.

Lăsați doar frunzele verzi, sănătoase și ardeți restul pentru a nu răspândi bolile. Dacă întârziați cu curățarea, frunzele se vor usca și, atunci când sunt atinse, se vor împrăștia în bucăți mici împreună cu sporii sau chiar larve de insecte – în acest caz va fi imposibil să le distrugeți.

Pasul 2 – Afânarea solului la căpșun

În timpul iernii, solul se poate tasa, ceea ce face dificilă pătrunderea oxigenului.

Pentru a asigura accesul aerului la rădăcini, afânați solul. Faceți acest lucru cu grijă, mai ales în apropierea tufelor, deoarece sistemul radicular al căpșunilor este aproape de pământ și puteți deteriora rădăcinile.

Îndepărtați toate plantele care sunt scoase din pământ la cea mai mică atingere. Cel mai probabil, acestea sunt bolnave. Plantele sănătoase se țin ferm în sol și nu este atât de ușor să le scoateți.

După perioada rece, la unele plante, sistemul radicular se golește și tinde spre suprafața solului. Dacă nu luați măsuri, rădăcinile se vor usca și planta va muri. În timpul prășitului, la astfel de tufe trebuie să le tragem sol la rădăcină, dar atent, nu peste tufă, căci aceasta nu se va dezvolta.

Pasul 3 – aplicarea îngrășămintelor primăvara pentru nutriția căpșunilor

Afânarea se combină cu fertilizarea. Prima hrănire de primăvară a căpșunilor ar trebui să conțină o cantitate suficientă de azot, care este necesară pentru creșterea activă a masei verzi. Sunt folosite atât îngrășăminte minerale, cât și organice.

Din îngrășămintele minerale, puteți folosi următoarele:

  • uree – 13-20 g de uree la 1 mp, încorporate în sol la o adâncime de 7-8 cm;
  • azotat de amoniu – 10 g de azotat la 1 mp, între rânduri la 10 cm adâncime și acoperit cu sol;
  • îngrășăminte concepute special pentru căpșuni – se diluează conform instrucțiunilor;
  • îngrășămintele organice – excrementele de pasăre sau compostul considerate a fi cele mai bune, bogate în azot.

Luați într-un vas de 1 litru de găinaț de pasăre și diluați-l în 10 litri de apă, închideți recipientul și lăsați soluția timp de 3 zile, apoi se diluează fiecare litru de infuzie în 4-5 litri de apă și se toarnă la căpșuni în proporție de 0,5 litri la fiecare plantă.

Dacă decideți să utilizați compost, atunci pur și simplu împrăștiați-l în jurul fiecărei plante de căpșun. Va servi ca îngrășământ și mulci în același timp.

În primăvară, este necesar să se efectueze și o altă hrănire – în perioada apariției mugurilor florali. În această perioadă, căpșunile au nevoie în special de potasiu, așa că trebuie să le hrăniți, de exemplu, cu nitrat de potasiu – diluați 1 linguriță în 10 litri de apă și turnați câte 0,5 litri sub fiecare tufiș.

Dacă preferați îngrășămintele organice, atunci în această etapă puteți folosi cenușa de lemn, distribuind-o uniform între tufișuri. Cenușa nu numai că va satura solul cu macronutrienți utili, dar va proteja și plantațiile de boli.

Pasul 4 – controlul bolilor și dăunătorilor căpșunilor

Cea mai mare parte a problemelor asociate cu bolile și dăunătorii se manifestă în plantațiile de căpșuni vara. Cu toate acestea, plantațiile pot fi tratate preventiv și primăvara, chiar și la începutul sezonului, mai ales dacă plantele au fost bolnave anul trecut.

Pentru tratamentul preventiv, utilizați tratamente care distrug dăunătorii comuni ai căpșunilor – afidele, buha semănăturilor (produse ce conțin de exemplu deltametrin), păianjeni (produse ce conțin bifenazat), buha sfeclei, gărgărița neagră a căpșunului – cu produse ce conțin ciantraniliprol.

Pentru a combate agenții patogeni ai bolilor fungice, precum și ca măsură preventivă pentru a evita aceste probleme, pot fi utilizate diferite produse pe bază de sulf – eficient în combaterea făinării (Flosul 7,5 l/ha, Heliosulf 6 l/ha, Sulbari 5 kg/ha). Apropo, pentru combaterea făinării este eficient și produsele pe bază de bicarbonat de potasiu (de exemplu Ideus 3 kg/ha).

Pentru a combate bolile cum ar fi bășicarea frunzelor, pătarea roșiatică sau mana se aplică produse pe bază de cupru (din sulfat de cupru tribazic Cuprofix Ultra 1,5-2 kg/ha, Cyclo-R Liquido 3,0-4,0 l/ha se aplică după înflorire (BBCH 61) și altele.

În plus, pentru a combate făinarea, antracnoza, pătarea albă sunt eficiente produsele pe bază de azoxistrobin (de exemplu Ortiva Top 1 l/ha, Amystar (spații protejate)).

Pentru a combate boli cum ar fi putregaiul cenușiu se utilizează produse pe bază de boscalid (Signum 1,8 kg/ha), Aureobasidium pullulans (Botector 1 kg/ha).

Mai multe despre Bolile căpșunului. Cum să eviți răspândirea acestora găsiți pe acest link.

O bună măsură preventivă este utilizarea mulciului uscat (iarbă tăiată, paie, rumeguș etc.).

Datorită stratului de mulci, fructele nu intră în contact cu solul, ceea ce previne apariția unor boli atât de grave precum putregaiul cenușiu și făinarea. În plus, mulciul reține umiditatea în sol și inhibă creșterea buruienilor.

Pasul 5 – Plantarea căpșunilor primăvara

Dacă ați uitat să transplantați căpșunile toamna, o puteți face primăvara. Și plantarea de primăvară are avantajele sale. În primul rând, plantele prind mai bine rădăcini.

Dacă vedeți că ceva nu este în regulă cu ele, le puteți acorda ajutor din timp. În al doilea rând, în timpul sezonului, plantele reușesc să formeze un sistem radicular bun, astfel încât să nu fie amenințate de îngheț în timpul sezonului rece.

Când plantați, acordați o atenție deosebită adâncimii: „inima” ar trebui să fie aproximativ la nivelul solului. Atât plantarea adâncă, cât și plantarea la înălțime vor avea un efect la fel de rău asupra creșterii plantelor și, ca urmare, asupra culturii.

Aflați mai multe despre Când se plantează căpșunii – perioade recomandate, scheme.

Și în al treilea rând, anul viitor puteți obține deja o recoltă destul de frumoasă de la ele. Alegeți momentul pentru plantarea căpșunilor, temperatura ar trebui să fie de peste 10°C. Dacă vă este frică de întoarcerea înghețurilor, puteți acoperi tufele tinere cu o peliculă.

Atunci când alegeți un loc de plantat, nu uitați să țineți cont de preferințele căpșunilor. Acestea preferă zonele însorite, ferite de vânturi reci. Locurile joase cu un nivel ridicat al apei freatice nu sunt potrivite pentru cultură.

Acordați atenție premărgătorilor. Nu se recomandă în mod categoric să se planteze căpșuni după culturile solanacee (cartofi, ardei, vinete), dar cerealele au un efect pozitiv asupra acestei culturi.

După cum puteți vedea, fructele preferate ale tuturor nu necesită îngrijire excesivă. Cu toate acestea, pentru atenția acordată primăvara, cu siguranță acestea vă vor mulțumi.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Nu plantați livezi fără a realiza analiza solului

Analiza solului realizată înainte de plantarea livezilor este una...

Cotaţia barilului de ţiţei Brent creşte după plafonarea preţului la petrolul rusesc

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a urcat luni, după ce grupul OPEC+ a decis să menţină ţintele de producţie,...

Patria Credit a semnat un nou acord cu FEI, care va asigura finanţări ale micilor afaceri

Patria Credit IFN a semnat un nou acord de garantare cu Fondul European de Investiţii (FEI), într-un plafon de...

Prețul lemnului la nivel mondial – în scădere. Noi prognoze ale analiștilor

Tranzacțiile pe piața lemnului nu sunt pentru cei slabi când te uiți la evoluția prețurilor din ultimele luni. La...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate