5.3 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleÎnmulțirea la zmeur – cum creștem plante pentru o nouă cultură

Înmulțirea la zmeur – cum creștem plante pentru o nouă cultură

Zmeurul este o plantă ce poate fi înmulțit prin mai multe moduri: drajoni, butași de rădăcină, prin divizarea tufei, prin semințe și in vitro.

Cea mai răspândită metodă este înmulțirea zmeurului prin drajoni, iar în acest articol vom discuta despre aceasta.

Pentru a produce material săditor este necesară înființarea unei drajoniere. Perioada de exploatare a acesteia este de obicei de 3 ani.

Înființarea unei drajoniere pentru a produce material săditor de zmeur

Înainte de a înființa o drajonieră, analizați condițiile din teren. Se recomandă loturile libere de buruieni. Mai recomandate sunt parcelele pe care au fost cutivate anterior gramineele, leguminoasele, culturile prășitoare, amestecurile furajere de măzăriche, ovăz, mazăre.

Nu se recomandă înființarea drajonierei sau, în general, cultivarea zmeurului pe terenul unde a fost cultivat în anul anterior căpșunul, cartofii, bostanii, castraveții, tomatele, vinetele, floarea-soarelui sau rapița, deoarece într-un astfel de sol se pot păstra sau răspândi boli și dăunători comuni.

Cu 1,5-2 luni înainte de plantare se face desfundarea terenului la 40-50 cm, se introduce gunoi de grajd (obligatoriu bine descompus), compost sau se seamănă îngrășăminte verzi.

În funcție de analiza solului, se poate face o corecție a elementelor necesare, introducându-se îngrășăminte minerale. Ulterior, se nivelează suprafața cu cultivatorul și grapa cu discuri pentru a parcela și picheta eficient terenul.

De obicei, este recomandată distanța de plantare a drajonilor de zmeur de 2,5-3 x 0,5-0,7 m sau (3+7) x 0,5 m. Mai des, ținând cont de metoda de îngrijire, se utilizează distanța de plantare de 1,5-2 m între rânduri și 0,5-0,7 m pe rând.

Rândurile se marchează cu țăruși din lemn de 30-40 cm lungime, amplasați la distanțe egale și aliniați unul față de altul. Pentru plantare se utilizează sârme marcate sau o șipcă gradată pe care sunt indicate distanțele între plante pe rând, în acest mod orientându-ne mai ușor.

Citiți și despre Recomandări la cultivarea zmeurului cu sistem de susținere.

Când plantăm și cum pregătim drajonii de zmeur pentru plantare

Perioada optimă de plantare a drajonilor de zmeur este toamna, după căderea frunzelor. În cazul în care nu s-a reușit, plantarea poate fi realizată și primăvara devreme.

Plantele de zmeur trebuie să fie cu muguri viabili, pe tulpini bine dezvoltate şi cu rădăcini sănătoase, cu lungimea de 10-15 cm, cafeniu-deschise, iar la tăiere de culoare deschisă, neafectate de boli, ger sau deshidratare.

Este foarte importantă colectarea drajonilor de zmeur pentru înmulțire din plantații sănătoase, certificate, astfel riscurile de dezvoltare a bolilor sunt reduse.

Înainte de plantare, se scurtează puțin rădăcinile unde este nevoie, iar apoi drajonii pot fi mocirliți pentru a stimula formarea rădăcinilor noi și prinderea.

Pentru plantare se sapă gropi cu diametrul de circa 30 cm și adâncimea de 30-35 cm. La plantare este important să urmărim ca drajonul să fie amplasat cu coletul la 2-3 cm mai jos de nivelul solului.

Rădăcinile se distribuie uniform pe perimetrul solului, apoi se acoperă cu sol, apoi se ridică puțin în sus pentru a orienta rădăcinile în jos, apoi solul se tasează.

După plantare, drajonii se udă, se taie la 3-4 muguri, se mușuroiesc.

În prima vegetație este deosebit de important controlul buruienilor și monitorizarea permanentă a drajonierei. Când lăstarii ajung la înălțimea de 15-20 cm, tulpina bătrână a plantei mamă se taie. Solul trebuie afânat cu grijă, fără a răni plantele.

Este recomandat, în general, ca toate uneltele cu care se realizează lucrările în plantație să fie dezinfectate.

În următorul an, primăvara, la suprafața solului apar drajoni ce se extind ocupând mai mult teren. Când aceștia ating 12-15 cm înălțime, sunt prea deși, se răresc la intervale de 15-20 cm. Buruienile se înlătură, solul se afânează.

Pe parcursul vegetației, plantele se monitorizează, principalele perioade în care trebuie verificate fiind în timpul creșterii intense a lăstarilor și în timpul încetinirii creșterii.

Scoaterea drajonilor de zmeur se face în a doua jumătate a lunii octombrie, când încep să cadă frunzele. În acest moment, solul trebuie să fie umed, pentru a favoriza extragerea.

Drajonii se sortează, se înlătură frunzele, tulpina se scurtează la 30-40 cm, apoi se leagă în mănunchiuri.

Citiți și despre Tăierile la zmeur toamna – sfaturi și alte lucrări recomandate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce fructele de zmeur se usucă, putrezesc – cauze și prevenire

Zmeurul nu este o cultură pretențioasă la întreținere (cu...
‹ adv ›

Plantarea zmeurului cu spalier – sfaturi practice

Zmeurul este o cultură mai puțin pretențioasă, fiind cu succes cultivat în majoritatea zonelor. Totuși, atunci când vorbim de...

Cultivarea ecologică a arbuștilor fructiferi – 7 sfaturi

Dacă vă gândiți să înființați o plantație ecologică de arbuști fructiferi, trebuie să știți că acest proces nu este...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole