4.1 C
București
marți, 10 decembrie, 2024

-

HomepageAdvTrapview, capcana automatizată pentru 60 de specii de dăunători, premiată la Interpoma

Trapview, capcana automatizată pentru 60 de specii de dăunători, premiată la Interpoma

Trapview, capcana automatizată dezvoltată de EFOS, capabilă să captureze și să monitorizeze peste 60 de specii de dăunători, a fost prezentată pentru prima dată la Interpoma.

Trapview este promovată ca un instrument util și sustenabil în combaterea integrată și biologică a viermelui merelor (Cydia pomonella). Angajamentul a fost recunoscut prin Mențiunea Specială a Interpoma Award.

Andrea L. Launeck, director Trapview Italia, a declarat:

„Suntem extrem de încântați de acest rezultat. Mențiunea Specială, legată de premiul Tehnologii digitale pentru o gestionare mai sustenabilă a livezilor, recunoaște eforturile noastre de a oferi soluții inovatoare și sustenabile pentru protecția culturilor, în beneficiul fermierilor și al comunității.”

trapview interpoma

Instalarea capcanelor în livezi începând din martie-aprilie, când larvele acestei specii lepidoptere încep procesul de crisalidare și până la recoltare, permite monitorizarea dezvoltării dăunătorului și contracararea acestuia, aplicând tratamente doar atunci când este necesar.

capcana viermele merelor

Capcană dăunători Trapview – cum funcționează

Un exemplu concret al reducerii utilizării produselor agrochimice a fost observat în Franța: teste independente efectuate în livezi au demonstrat o reducere de 42% a aplicării insecticidelor în comparație cu protocoalele standard de protecție a plantelor.

Datorită acestui rezultat, Trapview a primit certificarea CEPP de la Ministerul Agriculturii și Alimentației pentru utilizare în podgorii și livezi.

Trapview este o soluție de agricultură de precizie care utilizează tehnologii digitale și inteligență artificială, fiind precisă și ușor de utilizat. Fiecare capcană poate monitoriza până la 30 de hectare și are o durată de viață de aproximativ 5 ani.

Nu necesită intervenția operatorului, cu excepția poziționării în zona de monitorizare și a înlocuirii feromonului o dată pe lună. Datorită celulelor fotovoltaice și a unei baterii de stocare, este autonomă din punct de vedere energetic și nu necesită mentenanță pe durata unei campanii de producție.

În plus, atunci când banda de captare a insectelor este plină, aceasta poate fi rulată de la distanță.

Prin intermediul senzorilor inteligenți, Trapview colectează date numerice și imagini care sunt procesate în cloud.

Stocarea informațiilor pentru prognoze

Informațiile provenite din livadă generează rapoarte automatizate și personalizabile, care pot fi vizualizate în timp real, zilnic, de pe orice dispozitiv informatic, prin aplicație, sub formă de infografice și tabele.

Software-ul de procesare a datelor utilizează principii de învățare automată (machine learning), oferind analize predictive asupra evoluției populației de Cydia cu o precizie de peste 80%.

Aceste analize iau în considerare indicatori precum: numărul de dăunători detectați cu o precizie de peste 90%, prognoze meteorologice, condițiile climatice și microclimatice din zona de cultivare.

Pe baza acestor informații și a unei baze de date cu peste 30 de milioane de imagini, Trapview construiește modele predictive care permit estimarea dezvoltării dăunătorului în toate stadiile sale și planificarea tratamentelor de protecție.

„Trapview este un sistem de suport decizional care ajută fermierii să cultive alimente mai sănătoase, reducând impactul asupra mediului. În același timp, contribuie la obținerea unor recolte de calitate superioară și constantă, îmbunătățind rentabilitatea, a explicat într-un interviu pentru Agrobiznes Matej Stefancic, Cofondator și CEO al EFOS.

Amintim că, Agrobiznes este partener media regional Interpoma.

Vezi și Interpoma 2024: date preliminare privind recolta, prezentate la deschiderea oficială.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Grup Șerban: Creştere semnificativă a profitului net în primele nouă luni, de 48,2%, faţă de 2023

Grup Şerban Holding SA, cea mai importantă companie antreprenorială...

Grupul BEI lansează un pachet de finanțare de 3 miliarde de euro pentru agricultura europeană

Grupul BEI: Preşedinta Grupului Băncii Europene de Investiţii (BEI), Nadia Calvino, a anunţat, marţi, un pachet de finanţare în valoare...

CEC Bank îşi extinde oferta de intermediere a produselor de asigurare

CEC Bank oferă clienţilor săi posibilitatea achiziţionării produselor de asigurare de tip stand alone - produse de asigurare de...

BERD şi România îşi consolidează cooperarea în domeniul energiilor regenerabile

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să sprijine proiectarea şi implementarea viitoarelor licitaţii pentru energie din surse...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole