23.9 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR a primit cereri de finanţare în valoare de 19,6 milioane de...

AFIR a primit cereri de finanţare în valoare de 19,6 milioane de euro pentru decontarea primelor de asigurare 

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit peste 4.000 de cereri de finanţare în valoare de 19,6 milioane de euro pentru decontarea primelor de asigurare, a declarat, joi, Ioan Oneţ, director general adjunct la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

„Submăsura 17.1 – ‘Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor’ are ca obiectiv încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private, în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care pot afecta producţia agricolă şi stimularea lor pentru a beneficia de asigurare şi extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societăţile de asigurare. Până ieri (miercuri, n. r.) au fost depuse 4.065 de cereri de finanţare în valoare de 19,6 milioane de euro. Este un interes firesc, foarte mare şi, evident, fermierii înţeleg că pot găsi la AFIR sprijinul necesar pentru obţinerea finanţării. În continuare pot fi depuse, până la data limită a sesiunii, cereri de finanţare aferente sectorului vegetal pentru poliţe încheiate pentru culturile de toamnă, aferente anului 2021 – şi culturile de primăvară aferente anului 2022, precum şi cereri de finanţare aferente sectorul zootehnic pentru poliţele încheiate în anul 2022”, a menţionat Ioan Oneţ.

El a precizat că, pentru a accesa această submăsură, fermierii trebuie să îndeplinească anumite condiţii – şi anume să fie fermieri activi în momentul în care solicită sprijinul pentru această submăsură, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare – iar AFIR, prin această submăsură acordă un sprijin nerambursabil de 70% din valoarea primei.

„Riscurile care fac obiectul contractului de asigurare sunt fenomenele climatice nefavorabile – şi anume vorbim de secetă, arşiţe, inundaţii, grindină, infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor şi boli ale animalelor. Această submăsură s-a deschis prin anul 2019”, a spus directorul general adjunct AFIR.

Potrivit acestuia, de la 423.000 de hectare asigurate în anul 2019 s-a ajuns în 2021 la 1,751 milioane de hectare, ceea ce înseamnă că „există un interes major din partea fermierilor pentru a veni şi a accesa această submăsură”.

„Luna trecută, am deschis secţiunea de anul curent. Am avut alocată o sumă de 15,26 milioane de euro care în mai puţin de o lună s-a epuizat şi – datorită acestui fapt – am eliminat plafonul de depunere a cererilor de finanţare şi, astfel, solicitanţii pot depune cereri de finanţare, conform precizării ghidului solicitantului, până în data de 16 decembrie anul curent, indiferent dacă valoarea totală a solicitărilor depăşeşte plafonul comunicat iniţial prin anunţul de lansare a sesiunii”, a adăugat Oneţ.

Reprezentantul AFIR a subliniat că alocarea iniţială a fost de 15,26 milioane de euro şi a fost suplimentată cu disponibilul rezultat în urma finalizării celei de-a III-a sesiuni de depunere, respectiv cu suma de 1,3 milioane euro, existând posibilitatea realocării altor fonduri.

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ghidul solicitantului pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole – în consultare publică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare...
‹ adv ›

Investiţii în exploataţii agricole – Solicitările de finanţare se pot depune începând de marţi, 25 iunie

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) lansează sesiunea de primire a solicitărilor de finanţare pentru achiziţii simple de utilaje...

AFIR: Notificări de acordare a finanţărilor pentru 484 de tineri fermieri pe proiecte eligibile aflate în aşteptare

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a emis notificări către 484 de tineri fermieri în vederea contractării proiectelor aflate pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole