23.3 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFranţa: Urme de pesticide în aproape 2/3 din fructe şi aproape jumătate...

Franţa: Urme de pesticide în aproape 2/3 din fructe şi aproape jumătate din legume neecologice

Aproape două treimi din fructe (73,1%) şi aproape jumătate din legume (45,8%) neecologice conţineau cel puţin un reziduu de pesticide în perioada 2017-2021, potrivit unui studiu realizat de Générations futures publicat joi, la mai puţin de o lună de la anunţarea întreruperii planului Ecophyto în Franţa, relatează AFP.

Pe un studiu anterior care acoperă cei cinci ani precedenţi (2012-2017), realizat de aceeaşi asociaţie, care se bazează pe „rezultatele planurilor de monitorizare a reziduurilor de pesticide efectuate de autorităţile franceze”, în special cele ale conducerii generale franceze de prevenire a fraudelor (DGCCRF), 71,9% din fructele vândute în Franţa şi 43,3% din legume au fost afectate.

Dintre cele 21 de fructe studiate între 2017 şi 2021 de un inginer de specialitate din cadrul ONG-ului, unele se află într-o situaţie deosebit de critică: 93,8% dintre probele de la cireşe conţin urme de cel puţin un pesticid. Peste 80% conţin chiar şi urme de mai multe pesticide.

Grapefruits (91,1%), nectarinele şi piersicile (90,2%), strugurii (88,3%) şi chiar clementinele/mandarinele şi portocalele (87,2%) au, de asemenea, cele mai slabe rezultate.

Cantitatea de pesticide conţinută de anumite fructe depăşeşte chiar „limita maximă de reziduuri” (LMR), nivelul maxim autorizat legal în alimente.

Acesta este înregistrat în special la fructul pasiunii (37,2% cu cel puţin un reziduu de pesticid care depăşeşte limita), ananas (22,6%) şi rodii (18,8%).

Dintre cele 31 de legume studiate, 78,3% din ţelină, 69% din pepeni şi 67,7% din andive studiate conţin cel puţin un reziduu de pesticide.

Cele care depăşesc cel mai mult LMR sunt verdeţurile proaspete (13,8%), rădăcina de ţelină (12,7%) şi salatele (12,1%).

Acest studiu arată „că prezenţa pesticidelor în alimentele vegetale rămâne mai actuală ca niciodată şi necesită implementarea unor politici agricole proactive şi restrictive menite să reducă dependenţa noastră de aceste substanţe sintetice”, subliniază Générations Futures într-un comunicat

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR anunță programele active de finanțare pentru exploatațiile agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) amintește că, fermierii...
‹ adv ›

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...

Norofert anunță semnarea primului contract de distribuție pentru 3 state din SUA 

Norofert, liderul cercetării pentru agricultura regenerativă și unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole