17.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMăsuri pentru o bună gestiune a fondurilor destinate sectorul pescuit și acvacultură...

Măsuri pentru o bună gestiune a fondurilor destinate sectorul pescuit și acvacultură – aprobate de Guvern

Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă de Urgenţă privind gestionarea financiară a alocărilor nerambursabile din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit şi Acvacultură (FEAMPA) aferente politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021-2027.

Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, actul normativ aprobat asigură un flux financiar constant la nivelul beneficiarilor prin stabilirea normelor în materia efectuării plăţilor, avansuri, garanţii şi debite, respectiv completarea fluxurilor financiare cu reglementări specifice situaţiilor apărute în derularea fondurilor provenite din FEAMPA.

„În vederea asigurării unei bune gestiuni financiare a fondurilor, se reglementează mecanismul de finanţare, în sensul că se stabilesc tipurile de sume care se cuprind în bugetul şi regulile pe care trebuie să le respecte beneficiarii Programului pentru Acvacultură şi Pescuit la depunerea cererilor de plată, precum şi verificările pe care le vor face, după caz, unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, prin acest act normativ se stabilesc condiţiile de acordare a avansului pentru implementarea operaţiunilor în funcţie de tipul de beneficiar şi modul de justificare acestuia.

Totodată, se reglementează şi mecanismul de recuperare a prefinanţării acordate, în situaţia în care aceasta nu a fost justificată. Procentul de cofinanţare de la Bugetul de stat a sumelor puse la dispoziţie de Comisia Europeană din FEAMPA este de 30 %.

Programul pentru Acvacultură şi Pescuit 2021 – 2027 are o alocare financiară de 232 milioane euro, din care 162,5 milioane euro din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit şi Acvacultură (FEAMPA), respectiv 69,5 milioane euro din Bugetul de Stat.

Sumele corespunzătoare pentru aducerea la îndeplinire a măsurilor propuse prin actul normativ sunt cuprinse în prevederile multianuale ale MADR, iar pentru anul 2024 măsurile propuse se încadrează în bugetul aprobat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv 428,6 milioane lei (credite de angajament şi credite bugetare), negenerând un impact financiar asupra bugetului general consolidat sau asupra bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizează sursa citată.

Beneficiarii măsurilor prevăzute în acest act normativ pot fi pescarii autorizaţi să practice pescuit comercial, fermierii din acvacultură, procesatorii de produse din pescuit şi acvacultură, autorităţi publice, unităţi de cercetare din domeniul acvaculturii şi pescuitului, beneficiari ai strategiilor de dezvoltare locală din zonele pescăreşti.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...

Ajutor de stat pentru compensarea pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, fără înscrierea dosarelor în SIMM

Dosarele pentru acordarea ajutorului de stat în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole