Denkov a adăugat că eliminarea embargoului pentru importurile de cereale ucrainene va reduce preţul alimentelor de bază, lucru de care vor beneficia oamenii cu venituri reduse.
Potrivit premierului bulgar, subiectul fierbinte este interzicerea importurilor de cereale din Ucraina în unele ţări europene. Există două puncte de vedere, acela al producătorilor de cereale, care vor ca embargoul să continue şi acuză guvernul de „lipsa oricărui sprijin din partea statului pentru acest sector”.
Cel de al doilea punct de vedere este acela al guvernului, a spus Denkov, care este preocupat de asigurarea unor preţuri reduse la alimente şi nutreţuri, o inflaţie mică, venituri la buget mai mari din importuri şi exporturi fără a stimula inflaţia şi sprijinirea cultivatorilor de cereale afectaţi.
Potrivit lui Nikolai Denkov, până acum în 2023, veniturile pierdute la buget de pe urma importurilor şi exporturilor se ridică la 146 milioane de leva, banii care ar fi putu fi utilizaţi pentru educaţie, sănătate, cultură sau susţinerea sectorului agricol. Aceste fonduri ar asigura funcţionarea fabricilor de ulei rafinat şi biodiesel care lucrează pentru pieţele internă şi externe.
Din cele două miliarde de leva, 890 de milioane sunt de la Fondul de Stat pentru Agricultură al UE, 388 milioane de leva de la Fondul de Stat pentru Agricultură al bugetului de stat, care merg spre susţinerea fermierilor, alte 390 milioane de leva de la bugetul central şi 290 milioane de leva de la bugetul Ministerului Agriculturii. Acuzaţia că statului nu îi pasă de sectorul agricol nu este adevărată. Ar fi bine dacă şi sectorului agricol i-ar păsa de stat atunci când îşi formulează cererile, a spus premierul bulgar.
Denkov a menţionat faptul că de la începutul lunii septembrie, guvernul a cerut sectorului agricol european să limiteze adaosurile în lanţul de la producătorul agricol până la consumatorul final. Este analizat un mecanism pentru a limita aceste adaosuri ca o măsură temporară pentru a susţine producătorii şi consumatorii, a spus premierul bulgar. Potrivit acestuia, vor fi solicitate Comisiei Europene noi despăgubiri pentru pierderile fermierilor bulgari, în special pentru cei care cultivă floarea soarelui.
Întrebat de jurnalişti dacă este gata să se întâlnească cu principalii cultivatori de cereale, Denkov a spus că este gata să aibă discuţii cu cei care au probleme reale pentru a găsi o soluţie.