17.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTemperatura solului - cum e influențată de lucrări, control

Temperatura solului – cum e influențată de lucrări, control

Temperatura solului este importantă pe tot parcursul anului, dar este deosebit de importantă atunci când se stabilesc datele de începere a semănării culturilor, în special în sistemul No-till.

Temperaturile solului care sunt prea scăzute și prea ridicate pot afecta în mare măsură creșterea culturilor.

Ce poate influența temperatura solului?

Umiditatea solului este un factor important pentru temperatura solului, deoarece apa necesită mult mai mult timp pentru a-și schimba temperatura decât aerul.

Acest lucru poate lucra fie în favoarea noastră, fie împotrivă, în funcție de perioada anului și de condițiile meteorologice actuale.

Un alt factor important ce influențează temperatura solului sunt reziduurile de plante. Amândoi factori pot acționa ca izolatori.

În plus, solurile argiloase vor reacționa diferit față de solurile nisipoase și vor necesita o abordare complexă în controlul temperaturii.

Cum pot diferite practici de lucrare a solului să influențeze temperatura acestuia?

Solul rece, de obicei sub 10 grade Celsius, este mai puțin favorabil pentru activitatea biologică. Acest lucru poate afecta culturile cultivate și microorganismele care mineralizează nutrienții.

Solurile prea calde au un efect similar, cu activitatea biologică încetinind dramatic când solul atinge temperaturi de aproximativ 27 grade Celsius.

Ce ține de lucrarea solului, specialiștii menționează următoarele:

Sistemele convenționale (ce includ arătura) tind să fie atât cele mai calde, cât și cele mai uscate. Sistemele de arat convenționale au fost foarte necesare în trecut, deoarece nu aveam altă modalitate de a gestiona solurile noastre.

Această practică, totuși, distruge structura solului și previne o bună absorbție a apei din cauza problemelor generate de crusta solului. Din această cauză, sistemele convenționale prezintă un risc mare pentru randamentul culturilor în caz de secetă sau ploi rapide.

Practicile de lucrare minimă, cum ar fi lucrarea în benzi, se comportă de obicei similar cu câmpurile arate convențional, dar reușesc să ajute solul să mențină umiditatea.

Acest lucru poate fi ideal în locațiile mai umede unde se dorește să se minimizeze costurile legate de combustibil, să se reducă riscul de secetă și să se protejeze solul.

strip till

Practicile fără arat (No-till), așa cum au arătat cercetările de la mai multe universități de peste hotare, au de obicei temperaturi mai scăzute ale solului și un conținut mai mare de apă.

Acest lucru este ideal în zonele mai calde și mai uscate, precum și solurile nisipoase. Aceste soluri tind, de asemenea, să gestioneze mai bine variațiile extreme de temperatură decât solurile uscate.

no till

Practicile No-till combinate cu culturi de acoperire se comportă foarte aproape de sistemele arate convențional. Acest lucru se datorează unei porozități mai bune și capacității de a gestiona apa mai eficient.

Această practică diferă de sistemele convenționale prin faptul că este mai puțin dăunătoare pentru sol. Cultura de acoperire utilizează apa de la suprafața solului, permițându-i să se încălzească mai repede.

Cultura de acoperire poate apoi să protejeze suprafața solului în perioadele mai calde ale anului.

V-ar putea fi util și articolul despre Culturi de acoperire sau covoare vegetale – amestecuri utile.

Amintim că, sistemele de lucrare minimă a solului și excluderea acesteia necesită câțiva ani înainte de a vedea rezultate reale și consistente.

Diferența de temperatură sol lucrat, stânga (33.1 grade Fahrenheit = 0.6 grade Celsius) și sol acoperit, dreapta (36 grade Fahrenheit = 2.22 grade Celsius):

Cum putem gestiona temperatura solului?

Culturile de acoperire pot modifica semnificativ temperaturile solului. Culturile de acoperire au redus diferența temperaturilor de zi și de noapte. Mulciul culturii de acoperire protejează solul de nopțile reci și încetinește răcirea.

Fermierii care practică No-till de mai mulți ani și folosesc culturi de acoperire spun că solurile lor nu sunt reci. Există trei motive pentru care se întâmplă acest lucru.

În primul rând, în tranziția de la aratul convențional la excluderea acestuia, solurile tind să fie compactate, păstrând solul umed și saturat. Apa reține căldura și frigul mai mult timp decât aerul, ceea ce acționează ca un izolator.

Astfel, solurile reci tind să fie umede și izolate de atmosferă prin reziduul de pe suprafața solului. Culturile de acoperire într-o rotație fără arat permit ploii și precipitațiilor să pătrundă în sol (solurile sunt mai poroase) și permit mai mult aer să pătrundă în sol pentru a încălzi solul mai repede.

Culturile de acoperire de cereale păioase pot penetra de obicei până la 30 cm de siol compactat pe an, deci poate dura mai mulți ani pentru a elimina compactarea solului care este de câțiva metri adâncime.

În al doilea rând, în cazul practicării pe termen lung a No-till cu culturi de acoperire, pe măsură ce resturile organice sunt adăugate la suprafața solului, culoarea solului se schimbă de la galben deschis și maro la maro închis și negru pe măsură ce reziduurile organice se descompun.

Reziduurile organice de culoare închisă absorb lumina soarelui și căldura, încălzind solul. Din nou, acest proces poate necesita mai mulți ani.

În al treilea rând, pe măsură ce se acumulează și mai multe reziduuri organice pe suprafața solului, intensitatea activității biologice de la suprafața solului crește.

Materia organică biologic activă degajă căldură pe măsură ce descompunerea microbiană se intensifică, încălzind solul. Pentru ca această ultimă secvență să aibă loc, trebuie să se acumuleze un strat gros de reziduuri pe suprafața solului.

Cum afectează diferite practici de lucrare a solului temperatura în sezonul de creștere?

Solul este cel mai fierbinte după semănat și înainte de închiderea rândurilor. În această perioadă, temperaturile înalte provoacă stresul culturilor și împiedică absorbția de nutrienți și apă.

În lipsa umidității solului, această condiție a solului și durata pot avea cel mai mare impact asupra culturii dvs.

Solurile care sunt protejate de soare prin intermediul culturilor pot menține umiditatea solului pentru când culturile dvs. au nevoie de ea.

Cu rădăcini amplasate într-un sol mai răcoros și umiditate adecvată, creșterea poate continua, iar nutrienții devin mai disponibili pentru culturi, pe când în solul fierbinte, aceștia s-ar să nu mai fie accesibili.

Lipsa apei în timpul fazelor critice de creștere pentru culturi va afecta recolta. Cu mai mulți ani de secetă extremă și semne că s-ar putea să fie mai mulți în viitor, luați în considerare cu atenție cum vă protejați umiditatea solului, mai ales că apa este cel mai limitator factor pentru producția de culturi.

Creșterea porozității solului, agregării solului și carbonului organic din sol prin reducerea aratului și adăugarea de culturi de acoperire pot toate duce la o mai bună infiltrare a apei.

Acest lucru vă va permite să mențineți și să utilizați apa pe care o obțineți atunci când aveți nevoie de ea.

Solurile expuse descoperite se pot încălzi mai repede primăvara, dar sunt, de asemenea, la cel mai mare risc de eroziune a solului din cauza vântului sau apei. Acest lucru vă poate costa în timp prin pierderea de sol arabil și nutrienți.

Surse:

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fertilizarea excesivă sau insuficiența de elemente – cum influențează plantele

Creșterea și dezvoltarea culturilor depind, în mare măsură, de...
‹ adv ›

Experți: Solul trebuie văzut ca o soluție la schimbările climatice, nu ca o victimă

Ca răspuns la concluziile recente ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al UE (care arată că lumea a depășit...

Pierderile de azot din sol – cauze, prevenire

Azotul este unul dintre elementele esențiale pentru susținerea creșterii plantelor, iar insuficiența acestuia face culturile susceptibile la atacul bolilor,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole