21.2 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProteste ale fermierilor: Agricultorii continuă manifestaţiile în Italia; în Spania guvernul va...

Proteste ale fermierilor: Agricultorii continuă manifestaţiile în Italia; în Spania guvernul va primi o delegaţie sindicală

Mii de agricultori italieni au manifestat miercuri în întreaga ţară, din Sardinia până în Piemont, coborând cu sute de tractoare pe străzi şi în porturi, cu intenţia de a ajunge la Bruxelles, transmite AFP.

„Agricultura e pe moarte”, „No farmers, no food, no future”, erau sloganele cu care fermieri cu circa o sută de tractoare au organizat un convoi la Cuneo (nord), claxonând la trecerea lor.

La Novara, tot în Piemont, fermieri cu peste 200 de tractoare s-au adunat în faţa stadionului local pentru a protesta împotriva politicii agricole a Uniunii Europene. La Alessandria, fermierii au protestat cu peste 300 de tractoare.

În Sardinia, portul Oristano a fost blocat cu 30 de tractoare, la fel şi cel din Cagliari, cel mai mare oraş de pe coasta de sud.

Manifestaţii improvizate s-au desfăşurat în ultimele săptămâni din Sicilia până în nordul ţării, iar convoaie de tractoare ce blochează drumurile sunt de acum semnalate cu regularitate, chiar dacă amploarea mişcării nu a atins nivelurile din Franţa, Germania sau Belgia.

Principala confederaţie sindicală agricolă italiană, Coldiretti, şi-a anunţat miercuri prezenţa joi la Bruxelles cu circa 1.000 de agricultori, cu ocazia summitului UE, pentru a denunţa „nebuniile care ameninţă agricultura”.

„Trebuie să spunem că anumite alegeri făcute de UE sunt eronate şi trebuie să o spunem clar”, a declarat ministrul agriculturii, Francesco Lollobrigida, care a primit o delegaţie de fermieri.

„Reducerea producţiei în timp ce consumul rămâne identic înseamnă a cumpăra mai mult de la cei care nu respectă regulile privind dreptul muncii şi mediul”, a adăugat el.

În Spania, omologul său Luis Planas a declarat că va primi de urgenţă vineri o delegaţie a principalelor sindicate din agricultură, care au anunţat că se alătură mişcării de protest a fermierilor europeni.

Sindicatele denunţă mai ales „concurenţa neloială” a produselor extracomunitare care nu respectă regulile europene de mediu şi ameninţă „viabilitatea a mii de exploataţii agricole în Spania şi Europa”.

A doua zi după anunţ, au fost semnalate câteva adunări sporadice cu tractoare, mai ales în apropiere de Leon şi Zamora, în nord-vestul ţării.

Sindicatul Asaja a indicat că va participa la o manifestaţie prevăzută joi la Bruxelles în faţa Parlamentului European.

O adunare a convocată pentru data de 13 februarie în Catalonia de un alt sindicat, Unio de Pagesos, care vrea să recurgă cu această ocazie la blocări de autostrăzi. La apelul mai multor sindicate, la Madrid este prevăzută pe 21 februarie o manifestaţie în faţa Ministerului Agriculturii.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFP: Fermierii polonezi au blocat două puncte de trecere a frontierei cu Germania

Fermierii polonezi au reluat acţiunile de blocare a frontierei...
‹ adv ›

Reuters: Fermierii cehi protestează pe străzile din Praga

Fermierii cehi au aruncat joi bălegar în faţa clădirilor guvernamentale şi au blocat străzile din Praga cu tractoarele, reluând...

Reuters: Protestele fermierilor polonezi în legătură cu cerealele ucrainene ajung la graniţa cu Lituania

Fermierii polonezi au protestat vineri la graniţa cu Lituania împotriva a ceea ce ei spun că sunt importuri de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole