23.9 C
București
marți, 18 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMure și zmeure proaspete iarna sau tehnologia olandeză de producere a fructelor...

Mure și zmeure proaspete iarna sau tehnologia olandeză de producere a fructelor moi

În ultimii ani, zmeurele și murele sunt tot mai solicitate de consumatori. La nivel mondial acestea sunt considerate superalimente.

De aceea, horticultorii caută soluții pentru a obține fructe proaspete anul împrejur. Primii care au reușit, au fost cercetătorii olandezi de la Centrul de Inovare și Cercetare Delphy.

După ani de încercări și experimente, aceștia au obținut în plină iarnă mure și zmeure în seră, folosind iluminarea artificială cu LED-uri.

Anterior, s-a încercat utilizarea lămpilor cu vapori de sodiu de înaltă presiune, dar rezultatele au fost nesatisfăcătoare. Plantele nu au răspuns la acest spectru.

După presupunerile specialișilor factorul limitativ în inițierea vegetației plantelor de mur și dezvoltarea lor reușită este lumina.

De aceea, experimentele au fost axate pe determinarea factorilor optimi legați de lumină:

  • intensitatea luminii,
  • spectrul optic al luminii;
  • durata de iluminare;
  • momentul optim de inițiere a plantelor în vegetație, ca să se obțină recolta în perioada dorită.

Astfel, după multiple experimente, în ianuarie 2019 s-a obținut o producție ridicată, de înaltă calitate de mure și zmeure. În baza rezultatelor s-a elaborat tehnologia de producere, care deja este utilizată de agricultorii olandezi.

Aspectele cele mai importante de care trebuie să se țină cont sunt descrise în continuare.

Soiuri de mur și zmeur potrivite cultivării în seră

Pentru cultivarea în seră cele mai bune rezultate au arătat soiurile de mur sezonier: Loch Ness, Chester, Asterina.

Iar pentru zmeur, soiurile: Kwanza, Enrosadira, Aurora.

Mai important însă, este calitatea materialului săditor. Astfel, în urma testărilor s-a determinat că cele mai bune rezultate au dat plantele la ghiveci, cu 2-3 tulpini de 1,7 – 1,8 m (material săditor „long cane”).

Acestea au fost depozitate în frigider la -1°C timp de 10 luni. După care plantate la mijloc de octombrie.

Plantele scoase din câmp și plantate în seră la mijloc de noiembrie, nu pornesc rapid în vegetație, deoarece nu au acumulat cantitatea necesară de temperaturi scăzute.

Condiții optime de cultivare a murului și zmeurului în seră

Lumina recomandată la cultivarea zmeurului și murului în seră

Se recomandă iluminarea combinată cu LED-uri: lămpi superioare de 75 µmol și două lămpi intermediare de 40 µmol, amplasate între rânduri la 1,2-1,5 m.

Pentru dezvoltarea armonioasă a plantelor, spectrul optic al luminii trebuie să fie de 90% roșie, 5% albastră și 5% albă.

Durata de iluminare necesară murului și zmeurului este de 16 ore pe zi (de exemplu: de la ora 6 până la 22:00).

Temperatura recomandată la cultivarea zmeurului și murului în seră

În prima săptămână de cultivare, sera se menține la o temperatură medie zilnică de 8°C pentru a obișnui treptat plantele cu condițiile noi.

Ulterior se ridică la 18°C cu un minim de 14°C.

Umiditatea relativă a aerului este menținută la 60%, concentrația de CO2 la 900-1000 ppm din momentul în care se ajunge la suprafață foliară suficientă.

Dioxidul de carbon este absolut necesar pentru formarea și acumularea fructozei.

Primele flori apar după 40-60 zile în funcție de specie sau soi și pot fi polenizate de albine și bondari. Mai multe despre polenizarea cu ajutorul bondarilor în sere puteți afla aici.

Respectarea acestor condiții duce la o dezvoltare mai rapidă a culturii și la o perioadă de recoltare timpurie, între mijlocul lunii ianuarie și sfârșit de februarie.

Producția totală de mure, în medie, constituie 8-10 kg/m², iar de zmeure 6-8 kg/m².

Cheltuieli de producere a murului și zmeurului în sere

Întrebarea este dacă cultivarea murului și zmeurului în sere, iarna, poate fi profitabilă? Costurile energetice (2.700 ore de iluminare la 50W/m²) constituie 135kW, care costă (în Țările de Jos) aproximativ 13 euro/m².

Costurile de producție cum ar fi plantele, irigarea și fertilizarea, munca, albinele și bondarii se ridică la 25 și 26 euro/m².

Prețurile plătite pentru zmeure și mure în perioada de iarnă este de la 8 €/kg până la 12 €/kg.

Pentru cultivarea murelor pe tot parcursul anului, sera poate fi împărțită în două. O parte să se planteze la sfârșitul lunii septembrie pentru recoltarea din ianuarie până în aprilie.

Iar a doua jumătate să fie ocupată cu plante la sfârșitul lunii decembrie – prima săptămână a lunii ianuarie pentru recoltare din aprilie până în iunie.

Iar la sfârșit de iunie apar deja fructele din câmp deschis. În așa mod, pot fi obținute fructe proaspete anul întreg.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Bayer anunță un parteneriat cu Trinity Agtech pentru monitorizarea carbonului în ferme

Bayer a anunțat, astăzi, un parteneriat cu compania cu sediul în Regatul Unit, Trinity Agtech. În cadrul eforturilor Bayer...

Croptimistic lansează SWAT CAM, instrument automat inovator pentru numărarea plantelor

Compania Croptimistic Technology Inc. a lansat SWAT CAM, un instrument automat inovator pentru numărarea plantelor. Această tehnologie îmbunătățește considerabil...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole