11.6 C
București
miercuri, 15 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina şi-a majorat exporturile agricole pe cale feroviară şi rutieră după blocarea...

Ucraina şi-a majorat exporturile agricole pe cale feroviară şi rutieră după blocarea porturilor, susţin brokerii

Ucraina şi-a majorat exporturile agricole pe cale feroviară şi rutieră, după ce Rusia s-a retras din acordul internaţional care îi permitea acesteia să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, susţin brokerii consultaţi miercuri de Reuters.

Potrivit firmei Spike Brokers, 188.000 de tone de produse agricole au fost exportate de Ucraina cu camioanele în perioada 1 – 11 septembrie, comparativ cu 169.000 de tone în aceeaşi perioadă din august şi 146.000 de tone în perioada 1 – 11 iulie.

„Cele mai active puncte de trecere a frontierei în luna septembrie au fost cele dintre Ucraina şi Polonia”, susţin analiştii de la Spike Brokers, într-un raport.

Brokerii susţin că în ultima săptămână exporturile de cereale pe calea ferată, via graniţa dintre Ucraina şi Polonia, au crescut şi ele cu 14%.

„Punctele de trecere a frontierei cu România sunt utilizate de 114,8 vagoane de cereale pe zi, în creştere cu 28,8 vagoane pe zi, sau 33,49% pe parcursul ultimei săptămâni”, susţin aceiaşi brokeri.

De asemenea, Spike Brokers informează că a crescut şi traficul pe la graniţele Ucrainei cu Ungaria şi Slovacia.

„La data de 10 septembrie, media zilnică a transferurilor de cereale este de 498 de vagoane pe zi. Pe parcursul ultimei săptămâni, cifra totală a crescut cu 34 de vagoane pe zi sau 7,33%”, spun aceştia.

Înainte de invazia rusească, ţările din Europa de Est nu se numărau printre principalii importatori de cereale ucrainene, însă datele vamale arată că exporturile de cereale şi oleaginoase ucrainene în Polonia şi România au crescut semnificativ anul trecut.

Autorităţile de la Kiev au avertizat marţi că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional, ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor sale de cereale, după ce Polonia a anunţat că va continua să blocheze importurile de cereale din Ucraina, chiar dacă Bruxelles-ul va ridica interdicţiile introduse anterior.

Restricţiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să blocheze vânzarea pe pieţele lor interne a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea soarelui provenite din Ucraina, însă au permis tranzitul acestor produse pentru a fi exportate în alte ţări. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Ucraina intenţionează să importe o cantitate record de energie electrică

Importurile de electricitate ale Ucrainei din cinci ţări europene,...
‹ adv ›

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns la 42,91 milioane...

Reuters: Ucraina caută cumpărători pentru zahăr; cota de export în UE, aproape epuizată

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de zahăr acordată de Uniunea Europeană pentru întregul an 2024...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole