26.3 C
București
joi, 3 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSăpunul de potasiu - insecticid ecologic. Vezi cum se utilizează

Săpunul de potasiu – insecticid ecologic. Vezi cum se utilizează

Săpunul de potasiu, săpun moale, este un insecticid și acaricid utilizat pentru controlul unui spectrul de dăunători cum ar fi afide, omizi, musculița albă și acarieni (păianjenul roșu), păduchi țestoși, lânoși în agricultura ecologică.

Săpunurile de potasiu reduc tensiunea superficială a apei, astfel putând pătrunde în căile respiratorii ale insectelor și provocând asfixierea acestora. Soluția alcalină are un efect osmotic și usucă insectele cu pielea mai subțire.

Săpunul de potasiu poate fi utilizat cu succes de către producătorii mici care caută o alternativă a insecticidelor tradiționale și pot realiza mai multe tratamente și monitoriza cultura.

‹ adv ›

Atunci când planificați să utilizați săpunul de potasiu pentru menținerea sub control a dăunătorilor, trebuie să țineți cont de faptul că produsele cu săpun de potasiu sunt spălate rapid și nu sunt foarte rezistente la UV. Din acest motiv, tratamentul se aplică seara sau dimineața devreme.

Acțiunea se face numai în stare de baie de săpun pulverizată. 

În continuare, prezentăm câteva moduri de utilizare a săpunului de potasiu:

  • pentru combaterea păduchilor se utilizează 150 – 300 g săpun de potasiu la 10 l apă;
  • împotriva omizilor, păianjenului roşu şi a larvelor gândacului din Colorado: 100 – 300 g săpun de potasiu + 0.5 l alcool alimentar (denaturat) + o lingură de var şi una de sare de bucătărie la 10 l de apă.

*În cazul produselor achiziționate urmați recomandările de pe ambalaj.

Tratamentele se repetă la fiecare 7-14 zile, în funcție de prezența dăunătorilor.

Săpunul de potasiu mai poate fi utilizat în calitate de agent de curățare al părților aeriene ale plantelor de pete și de secreția zaharoasă produsă de insecte cum sunt musculița albă, afidele, păduchii și puricii plantelor.

Săpunul de potasiu poate fi achiziționat de la magazinele agro de profil sau produse de sine stătător acasă, echipându-vă corespunzător.

V-ar putea plăcea și articolul despre Idei de combatere a omizilor în grădină fără produse chimice.

Săpunul de potasiu se utilizează, spre exemplu, pentru combaterea păduchilor și acarienilor la legume, aplicându-se următorul principiu de utilizare: înainte de răsucirea frunzelor, pulverizați săpun moale lichid sau piretrină + ulei de susan cu ajutorul pulverizatoarelor și al duzelor orientate lateral.

În mod ideal, tratamentul ar trebui efectuat seara, deoarece stratul aplicat prin pulverizare trebuie să se mențină cel puțin 15 minute.

Săpunul de potasiu se utilizează și pentru menținerea sub control a păduchelui negru al cireșului. Tratamentele cu produse de contact pure, cum ar fi piretrina și soluția de săpun, se aplică în mod obligatoriu înainte de stadiul de răsucire a frunzelor.

Pe de altă parte, produsele pe bază de piretrină și săpun au un efect mai slab decât uleiul alb și preparatele pe bază de neem utilizate în același scop.

Din recomandările FIBL (Institutul de Cercetare în Agricultură Ecologică), săpunurile de potasiu au compatibilitate bună doar cu piretrina și quassia. Totodată, săpunurile, adică acizii grași, intensifică acțiunea piretrinei. De aceea, pentru îmbunătățirea efectului asupra plantelor se combină cu piretrina.

*Piretrina se extrage din florile diferitor specii de crizanteme și este utilizată în calitate de insecticid de contact, care pătrunde rapid în sistemul nervos al insectelor și duce la paralizie și moarte.

Totodată, se utilizează și pentru combaterea altor păduchi cum ar fi păduchele verde al prunului, păduchele verde al piersicului. Tratarea cu insecticid de contact (piretrină + săpun de potasiu) înainte de stadiul de răsucire a frunzelor și de faza de început al înfloririi. După răsucirea frunzelor, nu se mai poate acționa asupra afidelor.

V-ar putea plăcea și articolul despre Maceratul de coada-calului, fungicid natural, util pentru sănătatea plantelor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piretrina – insecticid natural. Ce dăunători combate

Piretrina este un pesticid găsit în mod natural în...
‹ adv ›

Soiuri și portaltoaie pentru livezi de prun, cireș, vișin și cais eco

Selectarea soiurilor și portaltoaielor de cais, piersic, cireș vișin sau prun cultivate în livezile ecologice se face în funcție...

Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar

Îngrășămintele verzi asigură un mare beneficiu atât toamna, primăvara cât și vara. Diferite specii de plante sunt semănate în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole