17.1 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDiareea la purcei – cum o diagnosticăm și tratăm corect

Diareea la purcei – cum o diagnosticăm și tratăm corect

Majoritatea crescătorilor de porcine se confruntă periodic cu diareea la purceii mici. Această dereglare a funcțiilor intestinale nu este o boală desinestătătoare, este un simptom, care ne indică prezența afecțiunilor de diferită origine.

Diareea purceilor poate fi bacteriană, virotică, parazitară, metabolică, poate fi consecință a intoxicației sau a condițiilor precare de întreținere.

Indiferent de cauză, diareea prezintă un pericol direct pentru viața purcelușului. La sfârșit letal poate duce infecția, care a cauzat diareea, dar și dehidratarea organismului tânăr, care se poate instala foarte rapid, mai ales dacă e asociată cu voma.

Este foarte important, ca patologia să fie diagnosticată cât mai curând și măsurile să fie aplicate imediat. În cazuri grave chiar și câteva ore pot fi fatale. Vedeți în continuare detalii despre:

 • Cauzele diareii la purcei;
 • Diareea purceilor nou-născuți;
 • Cauzele diareii la purceii înțărcați;
 • Diagnosticul diareii la purcei;
 • Simptomele diareii tineretului porcin;
 • Tratamentul diareii purceilor.

Cauzele diareii la purcei

Cel mai frecvent, tulburările intestinale sunt provocate de virusuri, bacterii sau paraziți. Fiecare caz aparte necesită tratament diferit, așa că trebuie diagnosticat corect.

Diareea se depistează ușor, urmărind frecvența defecațiilor și consistența acestora. Foarte des, masele fecale pot fi spumoase, mucoase sau cu coaguli de sânge. Sensibilitate prezintă animalele de toate vârstele, de la nou-născuți, până la porcii adulți.

Cauzele generale ale diareei:

 • Dereglări metabolice – acestea pot apărea în caz că rația a fost schimbată, este neechilibrată, se hrănește în volum prea mare sau prea mic, lipsesc vitaminele, micro- și macroelementele;
 • Nerespectarea condițiilor sanitar-veterinare – atunci când încăperile nu sunt curățate adecvat, apa este murdară, nu se respectă condițiile de microclimă;
 • Intoxicații alimentare – în urma consumului de furaje alterate, plante toxice sau preparate chimice;
 • Infecții – bacterii patogene, viruși sau paraziți. Condițiile precare de întreținere facilitează dezvoltarea acestora și pătrunderea lor în organism, cu apa, furajele, sau prin inhalare.

Diareea purceilor nou-născuți

La purcelușii, mai mici de 7 zile, diareea este întâlnită mai rar. În cazul dat ea poate fi provocată de o patologie infecțioasă a scroafei. Ea poate fi preluată cu laptele matern sau secrețiile pielii, în timpul suptului.

Diareea este foarte periculoasă pentru nou-născuți, deoarece mecanismele protectoare ale organismului încă nu sunt dezvoltate.

Alte cazuri pot fi legate de căldurile la scroafă, care modifică structura laptelui și duce la dismetabolism. Capacitatea mică de lactație a scroafei, temperaturile neadecvate, condițiile de igienă – pot fi factori de risc, care reduc rezistența purceilor în primele zile de viață și provoacă tulburări de digestie.

Cauzele diareii la purceii înțărcați

După vârsta de 6 săptămâni, probabilitatea diareei la purcei crește. Aceștia încep a gusta furaje noi, care pot fi uneori grele pentru stomac. Pentru evitarea problemelor de digestie, tineretul se trece la nutriția animalelor adulte treptat. Nutrețurile noi se introduc în rație pe rând, în cantități mici.

Crește nivelul de socializare cu alte animale, care pot fi purtătoare de infecții.

Cele mai frecvente cauze ale diareii la purcei la 2-3 luni sunt:

 • Furajele pregătite neadecvat – acestea se mărunțesc bine, legumele se taie bucăți mici. Resturile alimentare se pregătesc termic. Se evită produsele lactate alterate sau cu termenul expirat;
 • Ingerarea prea rapidă a hranei – porcii mereu mănâncă hapsân. Problema poate fi evitată adăpându-i înainte de mâncare;
 • Alimentația excesivă sau insuficientă – se administrează strict volumul porției pentru un tain;
 • Condițiile sanitare neadecvate – acumulările de dejecții, așternuturile vechi, hrănitoarele și adăpătoarele murdare pot provoca infestare cu paraziți (cel mai frecvent ascaridoza) sau infecții, ca salmoneloza, colibaciloza, enteroviroze ș.a.;
 • Intoxicații – cu substanțe chimice sau plante toxice.

Citiți și despre îngrijirea purceilor după fătare și înțărcarea acestora.

Diagnosticul diareii la purcei

Se urmărește defecația, care devine frecventă, masele fecale fiind moi, apoase. Eliminarea fecalelor poate fi necontrolată. Culoarea și consistența acestora ne poate indica la o anumită patologie:

 • Culoarea albicioasă – patologii la nivelul ficatului;
 • Consistența spumoasă – boală virală sau parazitară;
 • Culoare întunecată, neagră, roșie – hemoragii intestinale de diferită profunzime;
 • Miros fetid – are loc un proces de fermentație în intestine.

Simptomele diareii tineretului porcin

După cum a fost menționat mai sus, diareea nu este o boală, ci un simptom. Deci nu vorbim despre simptomele caracteristice diareei, ci despre simptome, care frecvent sunt asociate acestei tulburări:

 • Pierderea masei corporale;
 • Slăbiciuni;
 • Vomă;
 • Oprire în creștere;
 • Inapetență, refuzul hranei;
 • Sete excesivă.

Dehidratarea este cel mai frecvent întâlnită în diarei și prezintă cel mai mare pericol pentru viața animalului.

Tratamentul diareii purceilor

Ținând cont de riscul sporit al mortalității, cea mai bună soluție este adresarea la medicul veterinar, care va diagnostica corect patologia și va indica preparatele medicamentoase potrivite și în doze corespunzătoare.

Există și careva metode tradiționale, care pot fi aplicate, dar urmăriți atent starea animalului și țineți minte, că uneori și câteva ore de ezitare pot fi fatale.

La depistarea diareii, se aplică imediat dieta foamei pe următoarele 12-24 de ore. Aceasta permite golirea intestinelor, defecarea va fi oprită pe o perioadă, făcând posibilă reabilitarea mucoasei gastro-intestinale. 

Vedeți și despre rasa de porci Bazna.

Medicația tradițională include:

 • Decoct din semințe de in, cu efect mucilaginos;
 • Decoct din orez 1:10 – câte 100 ml de 4 ori în zi;
 • Infuzie din plante (mușețel, urzică, măceș, crenguțe de zmeură, frunze de mur, frunze și rădăcină de cicoare, scoarță de stejar ș.a.). Se administrează 5 ml de infuzie la 1 kg de masă corporală;
 • Soluții electrolitice – pot fi procurate la farmacii sau pregătite în condiții de gospodărie: la 1 litru de apă fiartă se adaugă 1 linguriță de sare și se administrează 100 ml pe zi.
 • Adsorbanții (cărbunele activat, smecta, enterosorbentul) – ajută la eliminarea toxinelor din organism;
 • Uleiul de porumb – ajută la curățarea intestinelor.

Aceste metode pot fi de folos în stări mai ușoare. Dacă vedeți că nu apare niciun efect și starea animalului se agravează, nu evitați să contactați medicul veterinar. În caz de boli infecțioase, tratamentul este strict medicamentos.

În funcție de agentul patogen, pot fi administrate o serie de preparate din grupurile antibioticelor, sulfamidelor, antiparazitarelor ș.a. Aceste medicamente se prescriu strict de către medicul veterinar, în doze exacte și numai după stabilirea diagnosticului.

Administrarea greșită a preparatelor medicamentoase poate agrava situația.

Citiți despre rasa Mangalița – cum o întreținem și care sunt avantajele.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cu ce hrănim puii de o zi și cum îi îngrijim la început

Fiecare crescător de păsări începător care a hotărât să-și...
‹ adv ›

Rațe Alergătoare Indiene – imagini, avantaje, întreținere

Rasa de rațe Alergătoare Indiene este una dintre cele mai ușor de recunoscut și a fost întotdeauna populară datorită...

Rasa de oi Dorper – descriere, întreținere, avantaje

Rasa de oi Dorper, originară din Africa de Sud, s-a răspândit, ulterior, în întreaga lume datorită calităților sale remarcabile....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole