6.3 C
București
joi, 14 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea porcilor: Recomandări privind hrana, gestația

Creșterea porcilor: Recomandări privind hrana, gestația

Creșterea porcilor de uz casnic este foarte profitabilă. Dacă vă organizați afacerea corect, atunci creșterea porcilor este una dintre cele mai profitabile ocupații din agricultură.

Păstrarea acestor animale este mult mai profitabilă decât, să zicem, vitele. Porcul folosește hrana mult mai eficient decât alte animale domestice. Greutatea purcelușului crește de 140 de ori pe an. Un porc asimilează 30% din hrana consumată.

Aceste animale asimilează hrana cu o treime mai eficient decât vitele. În plus, creșterea porcilor acasă nu este atât de dificilă.

Încă un moment pozitiv pentru crescătorii de porci: la un porc, greutatea carcasei în raport cu greutatea vie ajunge la 85%, iar la un taur – doar 50-60%.

Într-o fătare, un porc poate aduce până la 14 purcei – de la un puiet pe an puteți obține 2,5-3 tone de carne excelentă. Carnea de porc are un gust excelent și este perfect pentru producția de carne afumată și cârnați. Carnea de porc conține doar 60% apă, în timp ce carnea de vită și miel conțin 70-75%.

Pentru a crește porci acasă, aveți nevoie de o încăpere caldă, bine ventilată și bine luminată, cu un acoperiș bun. Nu ar trebui să înghețe iarna și să aibă o podea cu canaluri speciale pentru îndepărtarea deșeurilor de origine animală.  Deci, iată cerințele minime pentru o viitoare porcărie:

  • acoperiș impermeabil;
  • pereți fără îngheț;
  • podea cu jgheaburi pentru eliminarea deșeurilor;
  • iluminat;
  • ventilare.

Mai există un punct important: încăperea trebuie să fie suficient de sigură construită, altfel purcelul va sparge pur și simplu structura sau va face un tunel. Porcii sunt animale foarte inteligente.

Hrănirea porcilor

Porcii sunt omnivori, pot fi folosite o varietate de alimente, deși pentru diferite rase porcii sunt ușor diferiți. Baza furajului este de obicei cerealele, tipuri diferite (preferabil tocat), cartofi, tărâțe, legume rădăcinoase.

De asemenea, porcul este fericit să consume tipuri diferite de făină, furaje compuse și deșeuri alimentare. Trifoiul sau urzica tocată se utilizează ca supliment vitaminic. Purceii încep să se hrănească de la vârsta de aproximativ trei luni.

De la aproximativ a șaptea lună, creșterea animalelor se oprește și acestea încep să îngroșeze grăsimea. De la această vârstă, porcul ar trebui să mănânce aproximativ 7 kg de alimente pe zi.

Până la sfârșitul primului an, porcul trebuie să depășească 250 kg. Pentru creșterea normală în greutate, animalele au nevoie de o cameră destul de spațioasă.

Ce trebuie să ia în considerare un începător la creșterea porcilor

Acestea sunt împărțite în trei grupe principale: porci grași, porci din carne (sau slănină) și rase universale. După cum reiese clar din numele lor, aceste animale diferă prin cantitatea de carne și grăsime care poate fi obținută de la diferite animale.

Fiecare grup de rase are propriile nuanțe de îngrijire și întreținere. Când alegeți o rasă, trebuie să luați în considerare caracteristici specifice piața din regiunea dvs.

Pentru profit maxim din producția de porci, același factor trebuie luat în considerare la alegerea direcției generale a fermei dvs de porci.

Pentru o planificare mai eficientă, compuneți cât detaliat un plan pentru creșterea porcilor, incluzând atât costurile estimate, cât și profitul așteptat. Există rate anuale de consum anual de furaje pe animal.

Pentru furajele verzi este de aproximativ 550 kg, pentru concentrate – 280 kg, pentru cartofi – aproximativ 330 kg și așa mai departe. De asemenea, ar trebui să luați în considerare costul pregătirii spațiilor, forța de muncă și alte cheltuieli.

Agricultura este întotdeauna o muncă grea, dar creșterea porcilor acasă nu este atât de dificilă și această afacere oferă un rezultat destul de rapid și bun.

Este necesar încă de la început să ne ocupăm de achiziționarea de animale de calitate, să respectăm toate recomandările pentru întreținerea și îngrijirea lor.

Și aproape toată lumea poate crește porci acasă. Aceste animale se îngrașă foarte repede, produc carne de calitate și gustoasă și sunt destul de nepretențioase.

Acasă, creșterea porcilor este mai profitabilă în comparație cu alte animale. Secretul constă în maturitatea timpurie a purceilor. Odată născut, purcelul cântărește doar 1-1,3 kg.

Sarcina și alăptarea porcilor

Maturitatea porcului apare la 8-9 luni după naștere. Împerecherea poate începe în această perioadă. Având în vedere că gestația durează 112-116 zile, prima descendență este așteptată la 12-13 luni.

Înainte de împerechere pentru o așternutură mai mare și mai sănătoasă, porcul trebuie pregătit cu hrană specială. Dieta ei este îmbunătățită cu furaje mixte, lapte degresat, deșeuri alimentare, asigurați-vă că vă îmbogățiți hrana cu verdețuri.

Iarna, verdele este înlocuit cu fân și leguminoase. Vara, porcii sunt pășunați, adăugând la furaj 4 kg de masă verde (tocată mărunt) amestecată cu concentrate. Înainte de împerechere, volumul de concentrate este mărit la 2,5 kg și 2-3 litri de produse lactate, 5-6 kg sunt adăugate la furaje, furaje suculente, 2 kg de fân din leguminoase.

Zilnic se adaugă 1,5–2 lingurițe de sare în mâncare. O altă 0,5 linguriță de cretă este adăugată sau înlocuită cu fosfat tricalcic. Nu uitați să le dați apă proaspătă.

Însămânțarea porcilor

La ce să ne așteptăm în comportamentul femelei dacă au început căldurile?

Este neliniștită, încearcă să sară din cușcă, adulmecă, adesea ascultă, nu vrea să mănânce, mormăie într-un mod special, dacă este împinsă din spate stă nemișcată. Dar, lasă liniștit masculul să vină la ea.

Doisprezece ore mai târziu, după astfel de semne, scroafa este încrucișată cu un mascul sau înseminată artificial. Asigurați-vă că îndepliniți următoarea cerință: repetați traversarea din nou după 12 ore.

În următoarele șaptesprezece zile, comportamentul femelei este monitorizat, dacă nu se observă trăsături ciudate în comportamentul animalului, atunci scroafa este fertilizată.

Hrană pentru porcine gestante

Concentrat-2,5 kg, lucernă sau trifoi-7 kg, deșeuri alimentare și lactate – 0,5 kg,  sare – 30-40 gr. și suplimente minerale – 20-25 gr.

 Îngrijirea scoafelor post-partum (după fătare)

 În perioada dificilă post-partum, scroafa necesită o atenție sporită și îngrijire:  

  • După fătare, trebuie să dai femelei un litru de apă sau jumătate de litru de lapte amestecat cu jumătate de litru de apă.
  • După șase ore, este asigurată cu suficientă apă.
  • Hrănirea în această perioadă este diferită de cea obișnuită.
  • În prima zi, dau un amestec lichid cu făină de ovăz sau tărâțe de grâu în cantitate de un kilogram.
  • Deja în a doua săptămână, culturile de rădăcini producătoare de lapte sunt incluse în hrănire.
  • Scroafa este hrănită de trei ori pe zi la intervale regulate.
  • Apă să aibă la dispoziție mereu.

Scroafa trebuie asistată profesional în timpul fătării. Purceii nou-născuți trebuie șterși, curățați cu atenție urechile, gura de mucus, tăiați corzile ombilicale și asigurați-vă că i-ați cauterizat (dezinfectat) cu iod.

Un punct important: purceii mici sunt aduși la țâțe timp de 45 de minute. Principala cerință în primele minute după fătarea purceilor este hrănirea cu colostru (hrană naturală), care este complet absorbită în corpul purceilor.

La nou-născuți, vitalitatea crește, iar purceii care aspiră colostrul ameliorează semnificativ durerea femeii și accelerează sfârșitul procesului de muncă.

Află care sunt Sfaturile la procurarea porcilor pentru îngrășat.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Calculator fatare scroafe: semne, sfaturi și pregătiri

Cunoscând termenii fiziologici de gestație la scroafă, se poate...
‹ adv ›

Fătarea la scroafe – boli frecvente, tratament și prevenire

După o sarcină de circa 115 zile, fătarea la scroafe are loc ușor și rapid, datorită conformației bazinului și...

Agalaxia sau febra de lactație după fătare la scroafe

Sindromul agalaxiei/disgalaxiei post-partum (SDPP) este o afecțiune relativ frecventă la scroafe după fătare, fiind și o cauză primară a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole