30.9 C
București
marți, 11 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAtenție la atacul gărgărițelor în cultura de rapiță

Atenție la atacul gărgărițelor în cultura de rapiță

Asistăm la o nouă primăvară capricioasă. În ultimii ani, ne-am obișnuit să spunem aceste cuvinte pe care fermierii nu le doresc. Traversăm acum o nouă perioadă cu temperaturi scăzute care nu vor face bine plantelor.

Sperăm să fie scurtă și să nu afecteze grav plantele. Culturile de rapiță au suferit și ele de pe urma frigului. Acum se văd efectele variațiilor de temperatură. La controlul efectuat la 5 aprilie 2021 într-o solă de rapiță am văzut multe plante cu tulpina fisurată și chiar crăpată.

Fisurile, de obicei, sunt cosmetice și nu produc îngrijorare. Cu toate acestea, prin fisuri și crăpături pot pătrunde patogeni ce duc la putrezirea tulpinilor. Am semnale din teren că sunt prezente astfel de simptome.

Frunzele plantelor au o ușoară tentă violacee, semn că suferă și ele din cauza variațiilor de temperatură. Pe lângă aceste aspecte am observat și multe plante îndoite sub racem (fenofază de buton verde acum).

Dacă temperaturile cresc, plantele se vor îndrepta. Mai grave sunt situațiile când racemul ajunge la nivelul solului. Să sperăm că nu vom avea episoade de frig în timpul înfloritului. Nu ar fi bine deloc.

În faza de buton verde, bobocii florali rezistă mai bine la frig. Rapița are capacitatea de a se recupera repede când temperaturile cresc. La această dată se poate observa atacul de Ceutorhynchus sp. (gărgărița tulpinilor).

La Lovrin sunt prezente două specii: Ceutorhynchus napi (gărgărița tulpinilor de rapiță) și C. pallidactylis (gărgărița tulpinilor de varză). Ambele specii sunt periculoase pentru rapița pentru ulei.

Îndrăznesc să spun că infestarea va fi scăzută în acest an din cauza frigului. Densități mai mari vor fi probabil la marginea culturilor. Din punct de vedere al patogenilor, rapița se prezintă bine la această dată.

La începutul primăverii și-a făcut simțită prezența fungul Phoma lingam, dar cu intensitate scăzută. În viitorul apropiat voi pregăti pentru dumneavoastră un material informativ despre gărgărițele din genul Ceutorhynchus prezente în culturile de rapiță.

Șef Laborator Protecția plantelor SCDA Lovrin – CS III dr. ing. Cotuna Otilia, Șef lucrări – FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USAMVB Timișoara.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Atenționare! Molia verzei este prezentă în culturile de rapiță

Molia verzei (Plutella xylostella) care este prezentă în culturile...
‹ adv ›

Alertă patogen la rapiță. Făinarea rapiței – atac la silicve la hibrizii sensibili în Câmpia Banatului

Încă de la începutul primăverii am făcut informări cu privire la prezența acestui patogen în culturile de rapiță din...

Atenționare! Ploșnițele cerealelor, prezente în culturile de grâu

Primii adulți au fost observați la data de 23 aprilie 2024. În cultura verificată am găsit și primele ponte...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole