23.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCrescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa se pot...

Crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa se pot înscrie în program până la 31 iulie 2024

Termenul de depunere a cererilor de înscriere în Programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2024 se prelungeşte cu o lună, până la 31 iulie 2024, a anunţat joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„În şedinţa de Guvern din 30 mai 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 315/2024 privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, pentru anul 2024.

Prin prezentul act normativ se prelungeşte termenul de depunere a cererilor de înscriere de la 30 iunie 2024 până la de 31 iulie 2024, având în vedere obiectivul privind creşterea efectivelor de porci din aceste rase, precum şi facilitarea accesului la această schemă a unui număr cât mai mare de crescători, coroborat cu necesitatea eficientizării absorbţiei fondurilor alocate acestei scheme de ajutor de stat”, informează MADR.

De asemenea, se introduce definiţia pentru scrofiţă, respectiv „scrofiţă din rasele Bazna sau Mangaliţa – o femelă înscrisă în Registrul genealogic al rasei, secţiunea principală, care are înregistrată cel puţin o montă sau o însămânţare artificială”, pentru a se asigura identificarea unitară a acestora.

Potrivit sursei citate, actul normativ vizează susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, pentru anul 2024, în vederea creşterii numărului de animale de reproducţie deţinute şi a produşilor valorificaţi de la acestea, şi, implicit, a creşterii efectivelor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa la nivel naţional.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, respectiv: producătorii agricoli PFA, II şi IF, producătorii agricoli societăţi agricole, producătorii agricoli persoane juridice.

MADR precizează că prin HG privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2024, ce a fost adoptată de Guvernul României în data de 4 aprilie 2024, valoarea sprijinului a crescut faţă de anul 2023, de la 1.200 lei/scroafă/an, la 2.000 lei/scroafă/an.

Cuantumul total al schemelor de ajutor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. Bună ziua !Ce condiții trebuie să îndeplinească un fermier persoană fizică să primească finanțare pentru un tractor !

  2. Stai liniștit!nu o să vezi așa ceva,eventual finanțare parțială și aceea doar pt cine trebuie.tractorul in cauză va fi limitat de mărime și putere în funcție de mărimea fermei, adică dacă ai 1 ha vei putea achiziționa vreun motocultor ,

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Infestații masive cu păduchi la porci – tratament eficient

Infestațiile cu păduchi la porci apar tot mai des...
‹ adv ›

Calculator fatare scroafe: semne, sfaturi și pregătiri

Cunoscând termenii fiziologici de gestație la scroafă, se poate elabora un „calculator fatare scroafe”. În funcție de data când...

Fătarea la scroafe – boli frecvente, tratament și prevenire

După o sarcină de circa 115 zile, fătarea la scroafe are loc ușor și rapid, datorită conformației bazinului și...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole