17.8 C
București
vineri, 12 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCalculator fatare scroafe: semne, sfaturi și pregătiri

Calculator fatare scroafe: semne, sfaturi și pregătiri

Cunoscând termenii fiziologici de gestație la scroafă, se poate elabora un „calculator fatare scroafe”. În funcție de data când a fost însămânțată femela, se urmărește data orientativă a fătării.

Scrofițele devin mature sexual la vârsta de 5-6 luni, dar se introduc în activitatea de reproducție după 2-3 cicluri sexuale (durata medie a unui ciclu – 21 zile) sau la vârsta de 7-8 luni și masa corporală de 130-145 kg.

Activitatea sexuală nu este influențată de perioada anului. După fătare, scroafa intră în călduri începând cu a doua zi după înțărcarea purceilor.

Pentru o dirijare corectă a reproducerii, mai ales la fermele mari de porcine, se recomandă cunoașterea termenilor de gestație, fătare, semnele înainte de fătare, cum pregătim și cum asistăm fătarea la scroafe.

Dacă scroafa intră în călduri, fenomenul este manifestat prin reacția de imobilizare la vier sau la om (scroafa încremenește la atingerea spatelui), modificări de comportament, neliniște, lipsa poftei de mâncare, modificări ale organelor genitale.

Ulterior scroafa poate fi însămânțată, devine liniștită, mănâncă cu poftă, glanda mamară începe să se mărească în volum. După care poate începe număratul zilelor până la momentul fătării.

Vezi și Fătarea la scroafe – boli frecvente, tratament și prevenire.

Citiți în acest articol despre:

  • Cât durează sarcina la scroafe;
  • Calculator fatare scroafe – cum determinăm data;
  • Semne fătare scroafă – cum le identificăm corect;
  • Boxă fătare scroafe – pregătiri importante;
  • Cât durează fătarea la scroafe.

Gestatia la scroafe – cât durează

În popor se spune că scroafa duce trei luni, trei săptămâni și trei zile. După un calcul simplu obținem cifra de 114-115 zile, care corespunde cu cifra medie din literatura de specialitate.

Gestatia la scroafe

Perioada totală în care se pot aștepta fătările la scroafă este cuprinsă între 111 și 124 de zile. Alți specialiști sunt mai generoși, menționând termene de la 100 până la 130 de zile.

Statisticile arată că la doar o pătrime din scroafe fătarea are loc la timp. La restul, purcelușii se pot grăbi sau întârzia cu câteva zile.

Astfel, durata gestației la scroafe poate fi influențată de:

  • Rasa scroafei;
  • Sezonul în care decurge gestația: vara fătarea întârzie, iarna are loc mai devreme;
  • Numărul de purceluși: dacă sunt mai mulți, sarcina va dura mai puțin;
  • Vârsta scroafei: la prima fătare sarcina durează mai mult;
  • Greutatea corporală a scroafei: femelele mai robuste fată mai devreme.

Citește și despre Hipoglicemia sau de ce purceii nou-născuți slăbesc și mor.

Calculator fatare scroafe – cum determinăm data

Pentru a determina dată fătării la scroafe, în rândul proprietarilor de porci este popular așa-zisul calculator de fătare.

În rândul de sus se marchează luna când a fost efectuată însămânțarea, iar în colonița din stânga se găsește ziua. La intersecția liniilor duse de la aceste două cifre se găsește data fătării.

Această dată se găsește la ziua 111 din data însămânțării. Conform datelor specialiștilor, aceasta este prima zi în intervalul de așteptare a fătării. Astfel, este important că:

*data indicată în tabel este ziua când trebuie să începem a urmări cu grijă primele semne că se apropie fătarea la scroafă.

Calculator fatare scroafe

Vezi detalii despre Agalaxia sau febra de lactație după fătare la scroafe.

Semne fatare scroafa – cum le identificăm corect

Calendar fatare scroafa

Pentru ca fătarea să decurgă normal, organismul femelei suferă o serie de modificări fiziologice cu ceva timp înainte:

  • Modificarea bazinului: cu 24-48 ore înainte de fătare se relaxează ligamentele și sacrumul coboară, formând două adâncituri la baza cozii. Articulațiile bazinului suferă și ele modificări, facilitând mărirea dimensiunilor acestuia.
  • Modificările vulvare – labiile se măresc în volum, astfel dispar pliurile cutanate de pe acestea.
  • Lichefierea dopului de mucus din colul uterin, care se elimină la exterior sub formă de filamente transparente de mucus – cu 1-2 zile înainte de fătare.
  • Umplerea glandei mamare cu colostru, apariția secrețiilor cu una sau câteva zile înainte de fătare.
  • La 12-50 ore înainte de fătare scade temperatura corporală cu 0,4-1,2oC.
  • Pregătirea cuibului pentru fătare.
  • Cu 2-3 ore înainte de fătare, scroafa devine agitată, se culcă și se scoală des, urinează frecvent, transpiră, lovește abdomenul cu membrele.

Pentu a putea afirma că se apropie momentul fătării, este necesar să se urmărească tot complexul de semne, nu doar careva în parte.

Află și despre Cele mai periculoase și frecvente boli infecțioase la porci.

Boxa fătare scroafe – pregătiri importante

La identificarea semnelor fătării, scroafa trebuie pregătită corespunzător: se trece în boxa de fătare cu 10-15 zile înainte, se asigură liniște, curățenie, temperatură adecvată, așternut uscat. Temperatura aerului în maternitate se întreține în limitele +15-25°C.

semne gestatie scroafa

Dacă fătarea are loc vara, dimpotrivă, scroafa se stropește cu apă, pentru a o răcori. Fătarea este însoțită de o deshidratare puternică, astfel este necesară asigurarea apei potabile proaspete la discreție.

Boxa pentru fătare se amenajează în cel mai curat, liniștit și cald loc al grajdului. Înălțimea peretelui boxei se face de 1,2 m. Maternitatea se asigură cu un refugiu lateral, dotat cu lămpi infraroșii, unde purceii se retrag și se încălzesc.

Alimentația în maternitate se adaptează conform cerințelor organismului: treptat se reduce aportul de furaje grosiere și suculente, se mărește cel de vitamine și minerale.

Cu cinci zile înainte de fătare, volumul furajelor se reduce până la 50%. Concentratele se hrănesc în formă semilichidă (terci cald).

Cât durează fătarea la scroafe

În fătările normale procesul durează, în medie, 2-6 ore, cu un interval între fetuși de 5-40 min. În contracții uterine slabe, fătarea poate dura până la 18 ore.

Durata fătării este, la fel ca și gestația, influențată de mai mulți factori. Cel mai important moment este starea fizică a scroafei și numărul de purceluși care urmează să apară pe lume.

Cat dureaza fatarea la scroafe

Parturiția începe, cel mai frecvent, noaptea, atunci când scroafa este cât se poate de liniștită. Zgomotele sau alte surse de stres din timpul zilei provoacă eliberarea noradrenalinei, care intervine ca neurotransmițător al sistemului nervos simpatic, iar acesta inhibă activitatea de reproducție și contracțiile uterine.

Fătarea la scroafe este, cel mai frecvent, ușoară și rapidă și nu necesită implicarea omului. Totuși, prezența în preajmă este benefică. Dacă purcelușii nu se eliberează de învelitorile fetale, este necesară intervenția urgentă, în caz contrar acesta se va sufoca.

Purcelușii pot fi ajutați să găsească mameloanele scroafei pentru alăptare. După expulzarea tuturor fetușilor are loc eliminarea învelitorilor fetale, la cel mult trei ore, acesta fiind un semn că fătarea a luat sfârșit.

Bibliografie selectivă: M.Popovici, A.Budanțev, OBSTETRICĂ VETERINARĂ, GINECOLOGIE ȘI BIOTEHNOLOGII ÎN REPRODUCȚIA ANIMALELOR.

Sursă imagini: www.canva.com.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cu ce hrănim puii de o zi și cum îi îngrijim la început

Fiecare crescător de păsări începător care a hotărât să-și...
‹ adv ›

Rațe Alergătoare Indiene – imagini, avantaje, întreținere

Rasa de rațe Alergătoare Indiene este una dintre cele mai ușor de recunoscut și a fost întotdeauna populară datorită...

Rasa de oi Dorper – descriere, întreținere, avantaje

Rasa de oi Dorper, originară din Africa de Sud, s-a răspândit, ulterior, în întreaga lume datorită calităților sale remarcabile....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole