36.6 C
București
luni, 10 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePăduchii la păsări - recomandări la combatere

Păduchii la păsări – recomandări la combatere

Dintre paraziții păsărilor, un loc special este ocupat de păduchi – aproape invizibili, dar pot provoca pierderi considerabile.

Este bine știut că dacă în încăperea unde sunt crescute păsările pătrunde un păduche, atunci într-o săptămână numărul lor crește de 50 de ori.

După care acest număr crește foarte intensiv. Prin urmare, un lucru important este să observăm la timp util păsările infestate și să luăm măsuri de tratament și profilaxie.

Problema păduchilor la găini nu numai că poate afecta grav sănătatea lor și producția de ouă, dar poate pune în pericol sănătatea oamenilor care utilizează diferite produse chimice pentru tratamentul acestora.

Astfel, în ultimii ani, cu părere de rău, avem mai multe cazuri triste când utilizarea incorectă a produselor antiparazitare a provocat moarte în rândul copiilor.

La fel, trebuie de atenționat faptul că după utilizarea unor produse antiparazitare nu putem folosi ouăle și carnea păsărilor sacrificate în alimentație o perioada de timp, această informație trebuie consultată în prospectul produsului la secțiunea perioada de așteptare.

Citește aici și despre Stimularea ouatului la găini.

FOTO: moyaptitsa.com

Simptome apariției de păduchi la păsări

Semnele că păsările au păduchi nu sunt dificil de observat, dacă este monitorizat comportamentul acestora:

 • păsările sunt neliniștite, stresate;
 • creasta arată palidă și anemică;
 • scade producția de ouă; 
 • penele arată murdar și cad; 
 • pe picioare și cap apar iritații ( pasărea se scarpină);  
 • păsările slăbesc și nu au poftă de mâncare (uneori chiar și mor);
 • găinile evită să intre seara în încăpere;
 • pe coaja ouălor apar niște pete de sânge.

Pe lângă problemele enumerate mai sus, păsările vor deveni anemice și expuse riscului de infecții grave, fatale (din cauza scăderii imunității), dar există riscul ca acestea să fie purtători de diferite boli.  

Păduchii pot fi observați și la o examinare a păsărilor, unde se pot vedea aglomerările de păduchi și de ouă la baza penelor, mai ales sub aripi.

Cum să depistezi păduchii la păsări

O metodă eficientă de a vedea păduchii în încăpere este să facem o verificare după lăsarea întunericului: avem nevoie de o lanternă, dar și de o coală albă de hârtie. Frecând foaia la baza penajului, dacă vedeți pete roșiatice pe hârtie, atunci aveți confirmarea infestării cu păduchi a păsărilor.

Deși există o cantitate enormă de informații științifice (internet, ziare, manuale, ș.a surse) și populare privind combaterea acestei probleme, totuși până în ziua de azi infestarea cu păduchi la păsări rămâne o problemă actuală și soluționarea acesteia consumă bani, timp, și nu totdeauna se reușește. 

Pentru a avea succes în deparazitarea unui coteț cu păsări trebuie să înțelegem unele lucruri cum ar fi:

 • ce sunt păduchii;
 • cum se înmulțesc;
 • cu ce se alimentează;
 • ce metode de profilaxie și combatere există.

Ce sunt păduchii de păsări

Păduchii de pasăre sunt insecte minuscule (1,5 mm) cu un corp lucios, negru-maroniu. Picioarele lungi din spate, antenele și ochii bine vizibili sunt o caracteristică specifică a acestui tip de parazit. Absența aripilor nu le împiedică să se miște – păduchii sunt săritori foarte iscusiți.

Corpul chitinos aproape plat este foarte greu de ținut în degete sau zdrobit. Păsările sunt practic fără apărare împotriva acestei insecte.

Păduchii la păsări sunt diferiți față de cei care parazitează la om. Păduchii de găină nu stau pe om sau stau o perioadă foarte scurtă (chiar și așa provoacă unele probleme).

În ciuda corpului puternic, puii de păduchi sunt destul de sensibili la condițiile de viață. Temperatura optimă de viață a acestora este de 40±1°C, adică temperatura corpului păsărilor este un mediu perfect pentru dezvoltarea lor.

Prin urmare, un păduche adult nu își părăsește niciodată de bună voie gazda, astfel odată infestată pasărea nu are șanse să scape de ei de sine stătător.

FOTO: greenologia.ru

De obicei, infestarea păsărilor la început nu este observată, datorită faptului că aceștia au dimensiunii minuscule și sunt invizibili practic sub pene. Dacă observăm deja cu ochii liberi păduchii pe părțile goale (cap și picioare), atunci acest lucru indică faptul că sute, dacă nu chiar mii de paraziți, care deja roiesc pe corpul gazdei.

Trebuie examinate foarte atent zonele de lângă ochi și cioc pentru a observa mulțimea de păduchi care uneori arată ca niște alunițe.

Păduchii roșii la păsări

Foarte periculoși pentru fermele industriale sunt păduchii roșii (Dermanyssus Gallinae). Li se spune păduchi roșii din cauză că sunt niște insecte foarte mici, de numai 1,5 mm, cu picioare bine dezvoltate, de culoare cenușie, dar care devine roșiatică după ce se consumă sângele păsărilor.

Acești paraziți nu stau pe păsări tot timpul. Se alimentează cu sânge de pe găini numai pe timpul nopții (se hrănesc mai ales la nivelul picioarelor, a pieptului și a aripilor, când păsările se odihnesc).

Ziua, la lumina soarelui, acești paraziți se ascund în hală, în special în crăpăturile adăpostului și a utilajului. În aceste ascunzișuri, insectele se împerechează și depun intensiv ouă. Odată ce ferma a fost infestată cu acest parazit, este foarte complicat să le elimine (acest proces fiind anevoios și foarte scump).

Cum se răspândesc păduchii

Paraziții, de obicei, pătrund în gospodărie cu păsările sălbatice, cu păsările noi procurate aduse în încăpere (care sunt infestate), pe hainele sau pielea omului, care a vizitat o încăpere unde erau acești paraziți. Rozătoarele (șobolanii) la fel pot fi transmițătoare de păduchi.

De asemenea, purtători pot fi și unele animale care emigrează din locurile unde se adună păduchii. În fermele comerciale păduchii pot fi aduși cu utilajul, cofrajele și cutiile reutilizate de la ouă.

Cu ce se hrănesc păduchii

După modul de alimentare, păduchii se împart în hematofagi și malofagi. Cei hematofagi se hrănesc exclusiv cu sânge. Cei malofagi se hrănesc cu resturi de epidermă, puf, fulgi și sânge uscat provenit de pe pielea iritată din cauza scărpinatului puternic provocat de păduchi.

Ambele tipuri provoacă iritații și mâncărime severă.

De obicei, păduchii se hrănesc numai noaptea și, în lipsa unei surse de hrană, pot supraviețui până la zece luni.

Metode de tratament și profilaxie a păduchilor 

Tratamente pentru păduchii păsărilor sunt diferite, însă important este să descoperim cauza și sursa apariției acestora, pentru a preveni o nouă invazie în încăperea cu păsări.

Ca să scăpăm de păduchi putem utiliza soluții naturale sau tratamente cu produse de uz veterinar, disponibile în farmaciile de specialitate. Totuși, strategia de tratament contra păduchilor trebuie îndreptată în 2 direcții: 

 • tratamentul direct al păsărilor infestate. Dintre produsele de uz veterinar înregistrate, unele pot fi folosite cu apa de băut (Ivermectina, Ivermec, Promectin oral, Neoverm) altele administrate extern pe pasăre (Ectosan, Delta-pux, Zoopux) – sub aripi și la baza crestei.

Atenție ! De fiecare dată înainte de utilizarea produselor de uz veterinar, consultați specialistul și prospectul de utilizare.  

 • la fel, în tratamentul acestor paraziți pot fi utilizate și un șir de produse naturiste cunoscute, dar cu părere de rău nu tot timpul aceste produse sunt eficace. Totuși, o metodă sigură și care nu pune în pericol sănătatea atât a păsărilor, cât și a persoanei care efectuează acest lucru este instalarea unei lăzi cu cenușă, unde se pot scaldă găinile
 • tratarea adăpostului. Trebuie de știut faptul că atât o mare cantitate de păduchi, cât și ouăle, larvele păduchilor sunt ascunse în interiorul încăperilor (crăpături, cuibare, diferit echipament). Astfel, dacă chiar se vor combate paraziții de pe pasăre, sursa va rămâne în încăpere și peste o perioadă scurtă de timp din nou păsările vor fi infestate.

Distrugerea păduchilor din încăpere

Pentru distrugerea paraziților din încăpere cel mai eficient lucru este flambarea (arderea cu o lampă de gaz), după care încăperea va fi prelucrată cu o soluție insecticidă conform dozei recomandate de producător.

După utilizarea insecticidelor trebuie de respectat timpul după care sunt introduse păsările în adăpost (verificați prospectul produsului). Așternutul scos din încăpere cu păduchi trebuie ars.

Atenție! În timpul flambării trebuie să fim atenți să nu provocăm incendii. Nu utilizăm în încăperile din lemn sau alte materiale ușor inflamabile. 

Metodele de prevenire a apariției păduchilor la găini

Totuși, trebuie de menționat faptul că cea mai bună metodă este profilaxia și prevenirea păduchilor la găini. Dintre aceste metode, trebuie de menționat următoarele:

 • evitați introducerea păduchilor cu păsările noi procurate. Când procurăm puișori sau găini, trebuie de verificat ca ele să nu fie infestate;
 • dacă avem păsări bătrâne care au avut deja sau au păduchi, trebuie la început de le sacrificat pe acestea și de pregătit bine încăperea, apoi introducem păsările noi;
 • trebuie de evitat sursele de păduchi precum păsările sălbatice sau rozătoarele;
 • protejați sursele de hrană, sacii de furaje, de o posibilă infestare;
 • pregătirea corespunzătoare a încăperii.

Cum se pregătește o încăpere pentru popularea cu păsări

 • Curățați cotețul găinilor. Scoateți așternutul și dejecțiile păsărilor;
 • Maturați, ștergeți colbul și păienjenișul de pe pod. Dacă este posibil, spălați încăperea;
 • Flambați (dacă este posibil);
 • Prelucrați încăperea cu soluție dezinfectantă și un insecticid (conform prospectului preparatului);
 • Dați cotețul cu var. Deși varul nu are efect direct contra păduchilor, varul va umple crăpăturile din pereții cotețului, astfel încât paraziții nu mai au unde să își facă culcușul. La fel, pe pereții prelucrați cu var nu se dezvoltă bacteriile. 

În final, se poate de menționat: combaterea păduchilor nu este un proces simplu, dar se poate de efectuat dacă sunt respectate recomandările de mai sus.

Iar principalul lucru ce trebuie de memorizat este citatul din cartea  „Micul Prinț”:

Tu vei fi întotdeauna responsabil pentru cel pe care l-ai îmblânzit.

‹ adv ›

2 COMENTARII

 1. Am cateva gaini intr-un cotet de lemn, nou, curat, lemnul e tratat…si totusi cand intru in voliera gainilor pe piele imi raman paduchi cred…. E posibil sa traiasca pe nisip? cotetul l-am trata cu decis si mospilan, dar tot nu e sigur. Paduchii pot trai nsi in voliera, pe acoperis?

  • stimata doamna este un produs pe care si eu il folosesc…se numeste byemite…un lichid care se dizolva in apa si se stropeste cu atomizorul in ceata fina in adapost ….mor instant….este ceva profesional si se gaseste in comert

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Aspergiloza la găini și curcani. Semne, imagini, prevenire

Aspergiloza este una dintre cele mai frecvente boli fungice...
‹ adv ›

Rațele alergătoare indiene, folosite în România ca alternativă la pesticide

Rațele alergătoare indiene, folosite cu succes în unele zone ale lumii pentru combaterea dăunătorilor, sunt utilizate și în România...

De ce găinile mănâncă ouăle, metode de evitare a problemei

Ouăle de pasăre (în special găină) conțin numeroase vitamine importante, minerale, precum și proteine prețioase. Uneori, acestea ajung a fi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole