Directorul cancelariei prefectului judeţului Mureş, Mara Togănel, susţine că reluarea producţiei de îngrăşăminte pentru agricultură de către combinatul Azomureş va duce la redresarea creşterii economice reale a judeţului, aflat pe penultima poziţie la nivel naţional ca urmare a întreruperii producţiei pe fondul preţurilor ridicate la gazul metan.
Mara Togănel a precizat că, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), judeţul Mureş se situează în coada clasamentului la capitolul creştere economică reală, alături de Tulcea, Galaţi, Mehedinţi şi Suceava.
Potrivit statisticilor INS, cea mai mică creştere economică reală s-a înregistrat în judeţul Tulcea, cu 0,1% creştere economică reală şi 12 miliarde de lei PIB, apoi Mureş, cu 0,1% şi 30 miliarde lei PIB, Mehedinţi cu 0,2% şi 11 miliarde lei PIB, Galaţi cu 0,4% şi 24 miliarde lei PIB şi Suceava cu 0,6% şi 26 miliarde lei PIB.
Directorul general al Azomureş, Josh Zacharias, a anunţat, în urmă cu câteva zile, că societatea a încheiat contracte de achiziţionare de gaze naturale, care permit reluarea producţiei de îngrăşăminte la 50% din capacitatea totală a fabricii, începând cu luna octombrie 2023.
Intenţia companiei, spunea Josh Zacharias, este de a menţine în funcţiune producţia de Amoniac (gazul fiind materie primă), precum şi instalaţiile de produs finit NPK, Azotat de Amoniu şi Nitrocalcar, atât timp cât condiţiile o permit, ţinând cont că volatilitatea pieţelor pentru gaze şi îngrăşăminte este încă la cote istorice.
Potrivit conducerii, platforma Azomureş produce amoniac (produs intermediar pentru fabricarea îngrăşămintelor) în două instalaţii similare, iar repornirea fabricii Amoniac III şi a instalaţiilor conexe vor permite fabricarea unei cantităţi importante de îngrăşăminte pentru fermierii din România care pregătesc culturile din noul sezon agricol.
Capacitatea totală de producţie a platformei industriale Azomureş este de 1,6 milioane de tone, din care 80 – 85% sunt destinate pieţei agricole româneşti.