15.5 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCombinatul de îngrășăminte Azomureş reia producţia

Combinatul de îngrășăminte Azomureş reia producţia

Combinatul Azomureş din Târgu Mureș reia producţia de îngrășăminte, după ce aceasta fusese suspendată în decembrie 2023, scrie puterea.ro.

O veste foarte bună pentru fermierii români, care s-au plâns de nenumărate ori că nu mai există producție internă de îngrășăminte și că sunt nevoiți să apeleze la importuri.

Anunțul a fost făcut nu de către oficialii combinatului, cum ne-am fi așteptat, ci de către directorul general al Transgaz, Ion Sterian, în contextul în care combinatul este și cel mai mare consumator de gaze din România.

 „Dau o veste bună. De ieri Azomureş a început să încarce instalaţia numărul 1 de amoniac, care va începe să producă îngrăşăminte chimice, necesare pentru economia românească. Deci sperăm să repornească şi instalaţia nr. 2, ceea ce înseamnă (fucţionarea combinatului) la capacitatea maximă”, a declarat Sterian, într-o conferinţă de presă.

Instalația numărul 1 de producţie a amoniacului consumă 1,4 milioane de metri cubi pe zi. Spre comparație,  onsumul total de gaze al României ajunge la aproximativ 55 de milioane de metri cubi într-o zi de iarnă.

Azomureş, deținut de grupul Ameropa, a suspendat producţia de amoniac şi îngrăşăminte în luna decembrie 2023, cauzele invocate fiind inflatia, practicile anticoncurenţiale şi viitoarea taxă de 1% pe venituri.

Conducerea Azomureş se plângea la acel moment de lipsa de acţiune a autorităţilor cu referire directă la importurile de îngrășăminte din Bulgaria în creștere, în condițiile în care în țara vecină există subvenţii pentru gaze, supraoferta de gaze subvenţionate în România (în ciuda unui surplus semnificativ de gaze naturale tranzacţionate de Transgaz, marii producători nu au voie să realoce către consumatori industriali, precum Azomureş) și fraudă fiscală la import şi sancţiuni.

Producţia anuală a Azomureş, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie avea ca destinație fermelor româneşti. 

Compania este parte din grupul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de îngrăşăminte şi cereale la nivel global.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Azomureş suspendă producţia de amoniac şi îngrăşăminte în luna decembrie

Compania Azomureş a anunţat, vineri, că este nevoită să...
‹ adv ›

Mureș: Reluarea producţiei la Azomureş redresează creşterea economică reală a judeţului

Directorul cancelariei prefectului judeţului Mureş, Mara Togănel, susţine că reluarea producţiei de îngrăşăminte pentru agricultură de către combinatul Azomureş...

În 28 septembrie se va demola un turn de răcire de la Azomureș

Au început pregătirile pentru a scoate definitiv din funcțiune unul dintre cele trei turnuri mari de răcire apă de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole