20 C
București
vineri, 14 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleLucrarea redusă a solului în agricultura ecologică – avantaje, provocări

Lucrarea redusă a solului în agricultura ecologică – avantaje, provocări

Lucrarea redusă a solului capătă o atenție din ce în ce mai mare pentru potențialul său de a restabili sau de a îmbunătăți funcțiile esențiale ale solului și de a atenua schimbările climatice prin sechestrarea carbonului și reducerea consumului de combustibil.

În timp ce lucrarea fără arătură a solului este deja utilizată pe scară largă în agricultura convențională – mai ales în combinație cu utilizarea erbicidelor – ea este, până în prezent, foarte dificil de implementat în rotațiile culturilor arabile ecologice.

Cultivarea cu lucrare redusă a solului adaugă complexitate la producția ecologică. Renunțarea cu succes la utilizarea standard a plugului necesită o bună înțelegere a sistemului de producție.

O întrebare de bază este cum poate fi optimizată rotația culturilor cu ajutorul culturilor de acoperire și cu utilizarea selectivă a utilajelor ca mijloc de combatere eficientă a buruienilor și de asigurare a aprovizionării la timp a culturilor cu azot.

În acest context, experiențele proprii sunt extrem de relevante pentru a învăța din ele.

Lucrarea redusă a solului necesită o abordare pragmatică a învățării și o observare atentă a stării solului, a culturilor și a buruienilor pentru a combina și adapta în mod optim aplicarea practicilor și instrumentelor disponibile la un anumit context.

Sisteme de lucrare redusă a solului și efectele acestora asupra perturbării solului, utilizării combustibilului, presiunii exercitate de buruieni și acoperirii solului:

În comparație cu arătura convențională, adâncimea de lucru este mai mică în cazul metodelor de lucrare redusă. Odată cu scăderea adâncimii de lucru, crește cantitatea de reziduuri vegetale de pe sau de sub suprafața solului.

În cazul lucrării în benzi sau No-till, o parte din suprafața solului rămâne intactă și acoperită cu material vegetal verde sau uscat. Scăderea adâncimii de lucru, a intensității și frecvenței lucrărilor, a proporției de suprafață lucrată reduce consumul de energie, dar crește presiunea potențială a buruienilor.

Detalii despre Pălămida – cum o controlăm eficient în agricultura ecologică.

Lucrarea redusă a solului stimulează dezvoltarea râmelor. Ca urmare, rădăcinile plantelor pot crește mai ușor în sol prin galeriile râmelor.

În cadrul unui experiment FiBL pe termen lung pe o parcelă cultivată ecologic în Frick, Elveția, cultivarea cu lucrare redusă a solului a crescut carbonul organic din stratul superior al solului cu peste 30% și, de asemenea, a sporit biomasa și activitatea microbiană a solului cu 50%.

În parcelele cu lucrare redusă a solului, structura solului și capacitatea de reținere a apei au fost, de asemenea, mai bune decât în parcelele arate.

Măsurile cheie pentru gestionarea buruienilor în cazul lucrării reduse a solului sunt:

  • Cultivarea culturilor arabile cu creștere densă: Astfel de culturi pot concura foarte eficient cu buruienile și pot împiedica dezvoltarea acestora timp de câteva luni.
  • Cultivarea intercalată sau subînsămânțarea culturilor intercalate: Maximizarea acoperirii solului și instalarea unui covor vegetal asigură că suprafața solului este acoperită în permanență.
  • Integrarea îngrășămintelor verzi sau a pajiștilor în rotația culturilor: Amestecurile competitive (în mod ideal perene) de pajiști temporare și îngrășăminte verzi pot suprima buruienile
  • foarte eficient.
  • Combaterea mecanică a buruienilor: Buruienile pot fi combătute mecanic în anumite stadii de dezvoltare a culturii și a buruienilor.
  • Împiedicarea înmulțirii semințelor de buruieni: Pentru a evita înmulțirea necontrolabilă a buruienilor prin semințe, buruienile pot fi tăiate mecanic înainte de a produce semințe viabile.

Pentru lucrarea minimă a solului, pot fi utilizate o serie de utilaje adaptate, cum ar fi grapa rotativă, țesala de buruieni, freza rotativă, cultivator de miriște.

Detalii despre utilajele utilizate și alte măsuri de gestionare a buruienilor, implementarea sistemului de lucrare redusă a solului în agricultura ecologică găsiți în broșura FIBL „Lucrarea redusă a solului în agricultura ecologică” disponibilă pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

O șesime din hrana omenirii este în pericol, potrivit unui nou raport UNCCD

Un nou raport al UNCCD a evidențiat faptul că...
‹ adv ›

Gunoiul de oaie și capră ca îngrășământ. Sfaturi la aplicare

Gunoiul de grajd poate fi un îngrășământ organic eficient, dacă este utilizat corect. În acest articol discutăm mai multe...

Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din UE şi din România

Sectorul producţiei ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din Uniunea Europeană şi din România, ca răspuns la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole