Autorizaţiile acordate de Ministerul Agriculturii pentru tratarea seminţelor de cereale păioase de toamnă cu produse pe bază de neonicotinoide sunt perfect valabile pentru că instituţia este răspunzătoare de producţia agricolă a României, iar cercetările au demonstrat că nu există nicio legătură directă între aceste tratamente şi dispariţia albinelor, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Valeriu Tabără.
Trei organizaţii agricole şi de mediu – WWF România – Fondul Mondial pentru Natură, Asociaţia Eco Ruralis şi Federaţia Asociaţiilor Apicole din România ROMAPIS – au solicitat în urmă cu trei zile Ministerului Agriculturii retragerea autorizaţiilor temporare acordate la cererea Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, pentru utilizarea a trei produse pe bază de neonicotinoide, deoarece pun în pericol siguranţa polenizatorilor şi a cetăţenilor.
În replică, Valeriu Tabără a opinat că solicitările au fost făcute „doar din dorinţa de afirmare, fără argumente ştiinţifice”.
Preşedintele ASAS a subliniat că au fost făcute analize la aceste laboratoare, după toate regulile Uniunii Europene, şi nu au fost constatate reziduuri care să se constituie într-un pericol nici pentru albine, dar nici pentru om.
El a menţionat că în Franţa, dar şi în alte ţări din UE, nu s-au mai făcut tratamente cu neonicotinoide de ani de zile, iar fenomenul de dispariţie a albinelor a continuat.
Tabără a precizat că decizia UE de a interzice pesticidele de tipul neonicotinoidelor a venit după o sentinţă a Curţii Europene care a judecat un proces reclamat de un belgian la ceea ce se întâmpla în Belgia şi atunci a fost o recomandare la nivelul statelor membre de a nu mai folosi nici derogări.
Ministerul Agriculturii a acordat, la începutul acestei luni, autorizaţiile pentru utilizarea în situaţie de urgenţă a trei produse pe bază de neonicotinoide pentru tratarea seminţelor de cereale păioase de toamnă (porumb, floarea soarelui şi rapiţă) pentru combaterea dăunătorilor de sol.