29.2 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

HomepageAdvOTP Bank România a înregistrat un profit net 183 mln lei în...

OTP Bank România a înregistrat un profit net 183 mln lei în primul semestru

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane lei în primul semestru al anului 2023, susţinut de o creştere a profitului operaţional şi costuri de risc de credit pozitive, a anunţat joi banca.

Conform sursei citate, profitul operaţional înregistrat în primele şase luni a fost de 120 milioane lei, în creştere cu 39% faţă de acelaşi interval al anului trecut, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 39% faţă de anul trecut, iar comisioanele nete au sporit cu 16%.

Totodată, cheltuielile operaţionale au urcat cu 6%, cu o rată de creştere mai mică decât rata inflaţiei datorită avansului moderat al cheltuielilor administrative de 2%, în timp ce costurile cu amortizarea au scăzut cu 8%.

De asemenea, în al doilea trimestru al anului, cheltuielile operaţionale au scăzut în valoare nominală cu 18%, în mare parte datorită regularizării contribuţiei pentru garantarea depozitelor care a fost recunoscută integral în primul trimestru, pe baza rezultatelor preliminare. Potrivit băncii, în al doilea trimestru, o parte din această sumă a fost reversată, ceea ce a îmbunătăţit în general dinamica costurilor.

„Performanţa din prima parte a anului marchează un nou prag important pentru noi, cel mai mare nivel al indicatorului de profit din istoria băncii, subliniind angajamentul nostru pentru progres, servicii optime pentru clienţi, şi pentru obiectivul local de afaceri. Am făcut paşi semnificativi în procesul local de consolidare, iar afacerile continuă pe traiectoria stabilită chiar şi în timpul potenţialului proces de vânzare recent demarat. Suntem încântaţi să raportăm rezultate excelente pentru principalele linii de afaceri şi indicatori financiari, un efort colectiv reflectat şi în premiul acordat de către Global Finance, care ne-a selectat recent drept cea mai bună bancă din România, având în vedere performanţa financiară excelentă a băncii şi dezvoltarea semnificativă în sectorul bancar românesc”, a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.

Pe de altă parte, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 39%, ajungând la un total de 436 milioane lei. Îmbunătăţirea a fost determinată în principal de creşterea cu un punct procentual a marjei nete de dobândă, precizează banca.

„În primele şase luni, costul total al riscului s-a îmbunătăţit semnificativ, având în vedere vânzarea portofoliului de credite neperformante al companiei locale de recuperări creanţe neperformante. În acelaşi timp, un alt motiv important pentru această îmbunătăţire a fost eliberarea de provizioane pentru deprecierea creditelor, ca urmare a revizuirii aşteptărilor macroeconomice”, se mai spune în comunicat.

Totodată, volumul creditelor performante a scăzut cu 2% în prima jumătate a anului.

„Creşterea înregistrată în trimestrul doi comparativ cu primul trimestru din 2023 a fost de 1%. Acest lucru a fost determinat în mare parte de creşterea creditării Corporate, în timp ce volumul creditelor de Retail s-a redus”, susţin reprezentanţii băncii.

Potrivit sursei citate, volumul depozitelor a crescut cu 1% comparativ cu primul trimestru al acestui an, după un avans cu 3% al depozitelor din zona Corporate, în timp ce depozitele de Retail au rămas stabile.

„Comparând prima jumătate a anului 2023 cu acelaşi interval al anului trecut, depozitele au crescut cu 17%, determinate de un avans de 26% pe segmentul de Retail. Raportul net credite/depozite a scăzut la 115% (-22 pp)”, se precizează în comunicat.

În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,5 miliarde lei, în scădere cu 1% faţă de nivelul consemnat în luna iunie 2022.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,16% (+1,14 pp de la an la an), impactată de diminuarea volumului de active ponderate la risc.

În primele şase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 284 miliarde forinţi (3.678 milioane lei) în timp ce profitul consolidat a fost de 382 miliarde forinţi (4.948 milioane lei).

OTP Bank
OTP Bankhttps://www.otpbank.ro
OTP Bank România oferă soluții financiare complete în domeniul agricol, fiind activă atât în segmentul retail, cât și corporate.

1 COMENTARIU

  1. Au venit angajații de la Raiffeisen care au făcut profit și pe ai voștri care s-au zbătut sa aducă clientela i-ați schimbat ca nu sunt buni și aia de la Raiffesen nu au știut nici sa lucreze în program erau de pe alta planeta .Vai de capul vostru cu banca cu tot sau ați făcut profitul din bursele iskola.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

În premieră, România a expus produse organice la târgul Seoul Food 2024

Opt companii româneşti participă în premieră, în perioada 11-15 iunie, la expoziţia internaţională Seoul Food 2024, una dintre cele...

APIA informează încheierea Campaniei de primire a Cererilor de plată aferente anului 2024

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 12 iunie...

Compania FirstFarms A/S a lansat un amplu sistem de irigații în România ce acoperă 1.300 ha

Danezii de la FirstFarms A/S, cu exploatații de 6.400 de hectare de teren în România, au dat în folosință...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole