10.2 C
București
joi, 22 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFlavescența aurie – boala ce atacă tot mai multe plantații de viță-de-vie

Flavescența aurie – boala ce atacă tot mai multe plantații de viță-de-vie

Flavescența aurie, îngălbenirea aurie a viței-de-vie sau flavescența viței-de-vie este o boală periculoasă ce poate produce pagube importante în plantațiile de viță-de-vie.

Flavescența este produsă de fitoplasma (Grapevine flavescence dorée phytoplasma), ce se răspândește prin intermediul cicadei flavescenței aurii (Scaphoideus titanus).

Spre regret, din cauza activității cicadei, boala se răspândește rapid în plantațiile de viță-de-vie, mai ales că specia este unica colonizată de dăunător.

Astfel, la un control ineficient al cicadei, mai multe plantații de viță-de-vie din țară sunt afectate de această boală.

Simptomele flavescenței viței-de-vie

În cazul infecțiilor timpurii, legarea fructelor este redusă, iar inflorescențele se usucă și cad. În cazul infecțiilor târzii, strugurii capătă o culoare maronie, se încrețesc, iar pedunculii se usucă. La unele soiuri, boabele de struguri cad la cea mai mică scuturare.

Frunzele lăstarilor infectați se îngălbenesc parțial sau total, țesuturile având un colorit metalic.

La prezența bolii, pe frunzele soiurilor albe de viță-de-vie apar pete decolorate, galbene-aurii între nervurile principale. Frunzele se strâng în partea inferioară, spre sfârșitul vegetației se usucă.

La soiurile roșii pe frunze apar pete de culoare roșie, apoi frunzele se strâng pe partea inferioară. Frunzele cad devreme, în masă.

Lăstarii afectați nu se maturizează, sunt subțiri și se arcuiesc spre sol, astfel aceștia au rezistență foarte slabă în timpul iernii. Poate apărea scurtnodarea.

La strugurii atacați se usucă axul central, bobițele se zbârcesc, capătă un gust amărui.

Transmiterea flavescenței viței-de-vie are loc prin intermediul:

  • materialul infectat utilizat la altoirea viței de vie;
  • cicadei flavescenței aurii;
  • buruienii parazite Cuscuta, torțelul (Cuscuta epythimum).

Cum putem preveni flavescența:

Doctorul în științe agricole Sergiu Tutovan recomandă în scopul prevenirii dezvoltării bolii:

  • detectarea cu capcane lipicioase galbene a cicadelor și combaterea imediată a acestora cu insecticide omologate;
  • monitorizarea permanentă a plantațiilor viticole;
  • eliminarea rapidă a plantelor infectate din plantație;
  • monitorizarea viilor abandonate/nelucrate;
  • utilizarea tratării termice a materialului produs pentru plantare.

Cum determinăm exact prezența flavescenței în plantație

Pentru a cunoaște exact dacă plantele sunt afectate sau nu de flavescență, este necesar de realizat teste de laborator, deoarece aceasta poate fi confundată cu alte boli.

În laboratoare, de obicei, se utilizează metoda ELISA pentru determinarea anticorpilor specifici sau ISEM (microscopie electronică imunosorbentă) pentru depistarea virusului.

Pentru metoda ELISA se utilizează:

  • frunze cu pețiol cu simptome – 20 frunze/probă, pentru depistarea virusurilor;
  • frunze cu simptome – 20 frunze/probă;
  • lemn – 3-5 butași/probă.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Peste 50 de crame noi au fost autorizate în ultimele 10 luni

Industria viticolă din România își continuă ascensiunea, peste 50...
‹ adv ›

Tăierea în uscat la vița de vie – lungimea de tăiere a coardei

Tăierea în uscat la vița de vie reprezintă un compromis între scopul viticultorului şi necesităţile plantei, o modalitate de...

Soiul de struguri de masă Sweet Sunshine™ (Ararat) – aspecte

Soiul de struguri de masă Sweet Sunshine ™ mai este cunoscut și sub numele de Ararat, IFG 104-253 sau IFG...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole