20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgroMeteo: Indicele de împrimăvărare și rezerva de umiditate a culturilor agricole aflate în...

AgroMeteo: Indicele de împrimăvărare și rezerva de umiditate a culturilor agricole aflate în vegetație

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat indicele de împrimăvărare care reprezintă potențialul termic al perioadei de trecere de la anotimpul de iarnă la primăvară pentru culturile agricole aflate în vegetație, în intervalul 01 februarie – 10 aprilie, care însumează temperaturile medii pozitive ale aerului (ΣTmed.≥0°C/„unități de căldură”).

La încheierea perioadei de vernalizare (iernare), pentru reintrarea în vegetație a culturilor agricole este necesar un cuantum de temperaturi medii pozitive care să determine reluarea proceselor de creștere și dezvoltare.

La această dată se înregistrează o împrimăvărare târzie (190 – 200 „unităţi de căldură”), izolat în estul Transilvaniei, ceea ce semnifică faptul că plantele nu au acumulat resursele termice pozitive necesare reluării vegetației.

‹ adv ›

Pe suprafețe extinse din Moldova, local în sudul și estul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Munteniei, izolat centrul Dobrogei, se menține o împrimăvărare moderată (201 – 300 „unităţi de căldură”).

În Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crișanei, Olteniei, Munteniei, Dobrogei, local în sudul Moldovei, izolat sud-estul Banatului se semnalează o împrimăvărare normală (301 – 400 „unităţi de căldură”).

Pe suprafețe extinse din Banat, local nordul, vestul, centrul și izolat sud-vestul Crișanei, vestul, sud-vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei se înregistrează o împrimăvărare timpurie (401 – 466 „unităţi de căldură”).

Rezerva de umiditate

La data de 19 Martie 2024, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei și a Dobrogei, local estul și centrul Moldovei.

Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local în nordul și estul Munteniei, sud-vestul și centrul Dobrogei, izolat estul Transilvaniei, conținutul de apă din sol prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

Urmărește actualizările ANM pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod galben de averse și vijelii în zone din cinci județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, atenţionări...
‹ adv ›

ANM: Avertizare de Cod portocaliu de furtună în zone din judeţele Prahova şi Buzău, în ora următoare

Localităţi din judeţele Prahova şi Buzău sunt vizate de o avertizare nowcasting Cod portocaliu de averse şi vijelii emisă,...

Hidrologi: Cod galben de inundaţii în bazinul hidrografic Moraviţa, până joi dimineaţa

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, ce...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole