10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTomata tip banană şi Stevia rebaudiana în oferta de răsaduri a SCDL...

Tomata tip banană şi Stevia rebaudiana în oferta de răsaduri a SCDL din Buzău

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) din Buzău a dat startul campaniei de comercializare a răsadurilor, printre noutăţile din acest an regăsindu-se tomata tip banană şi Stevia rebaudiana, o plantă înlocuitor al zahărului.

Pentru anul 2024, Staţiunea Legumicolă şi-a propus cultivarea a 2 milioane de răsaduri, primele puse în vânzare fiind cele timpurii, utilizate în sere şi solarii.

„SCDL vine în întâmpinarea clienţilor cu răsaduri din soiuri tradiţionale, mă refer la tomatele Buzău 1600 care pot fi cultivate în solar, tomatele Siriana, ardei gras, ardei lung, gogoşar, în oferta noastră de răsaduri timpurii, pentru că va urma şi o ofertă de răsaduri de câmp care au fost deja semănate.

Avem o gamă variată de tomate cu fruct de culoare roşie, fruct mare, fruct tip pară, tomate de culoare portocalie, chiar tomate de culoare neagră, atât cu fruct mare cât şi tip cireaşă.

Important pentru a obţine o producţie de calitate este să procuri un răsad cu certificat de calitate şi cu proprietăţi cunoscute, stabil, uniform, distinct.

Peste 95 de soiuri avem în oferta noastră doar pentru răsaduri timpurii, inclusiv flori şi plante aromatice condimentare. Vor fi în total 2 milioane de fire pe care noi le vom cultiva anul acesta”, a declarat directorul SCDL, Floarea Burnichi.

Tomata tip banană şi stevia, o plantă cu o putere de îndulcire de până la 300 de ori mai mare decât zahărul, se regăsesc în oferta Staţiunii din acest an.

„Tomatele Ovidia, galbene, alungite, un soi nou creat în cadrul laboratorului de ameliorare genetică, sunt foarte productive, peste 3,5 kg fructe pe plantă, sunt timpurii şi foarte gustoase, cu un număr mic de seminţe.

De asemenea, Stevia rebaudiana care a fost studiată de una dintre colegele noastre în cadrul unei teze de doctorat beneficiază de o tehnologie optimizată, care a rezolvat una dintre problemele majore, pentru că germinaţia ei nu se ridica la mai mult de 30 la sută în mod normal.

Am ajuns undeva la peste 70 la sută cu germinaţia la această specie şi producem răsaduri care pot fi achiziţionate. Este importantă pentru că este înlocuitor al zahărului, de 300 de ori mai dulce decât zahărul şi poate fi utilizată de persoanele care au probleme cu glicemia.

Ţine sub control inclusiv colesterolul, poate fi utilizată în alimentaţia zilnică, se poate cultiva şi în ghiveci, rezistă inclusiv afară, dacă temperaturile nu scad sub 6 grade. Ne-am gândit să producem deocamdată 2.000 de fire pentru că este mai puţin cunoscută”, precizează sursa citată.

  • Citește despre ->
  • SCDL
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Buzău: SCDL prognozează o scădere a cantităţilor de seminţe, pe fondul secetei şi recomandă utilizarea albinelor polenizatoare

Specialiştii Staţiunii de Cercetare, Dezvoltare Legumicolă (SCDL) Buzău vorbesc despre o scădere a producţiei de seminţe în cazul legumelor,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole