17 C
București
vineri, 11 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSchemă de ajutor de stat pentru producătorii de căpșuni - 10.000 lei/ha

Schemă de ajutor de stat pentru producătorii de căpșuni – 10.000 lei/ha

Senatul a aprobat o nouă lege care introduce o schemă de ajutor de stat pentru susținerea producătorilor autohtoni de căpșuni și pentru stimularea producției locale, notează legestart.ro.

Conform actului normativ, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale și întreprinderile familiale înregistrate și autorizate, persoanele juridice, cooperativele agricole, grupurile sau organizațiile de producători au dreptul la un sprijin financiar în valoare de 10.000 lei per hectar, dar care să nu depășească suma de 100.000 lei.

Producătorii sunt eligibili atât timp cât cultivă căpșuni pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp. O altă condiţie ce trebuie îndeplinită este obţinerea unei producții de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe şi comercializarea de cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului în curs.

‹ adv ›

Producţia de căpşune are o importanţă semnificativă pentru agriculturi, pentru că generează locuri de muncă, stimulează comerţul local şi, în același timp, contribuie la dezvoltarea rurală.

Cu toate acestea, producția de căpșune este în scădere. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în anul 2021 s-au plantat căpşuni pe o suprafaţă de doar circa 2.000 ha, la nivelul întregii ţării.

„Statisticile arată că tendinţa de scădere a producţiei de căpşune a fost în medie de 100 de hectare pe an în ultimii 7 ani” – a declarat deputatul UDMR din judeţul Satu Mare, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Fondurile necesare acestei scheme de ajutor vor fi alocate din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care va fi responsabil pentru implementarea prevederilor acestei legi. Ajutorul de stat se va acorda pe o perioadă de 3 ani pentru producția autohtonă și o singură dată pe an.

Propunerea legislativă urmează să fie discutată și dezbătută în Camera Deputaților.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Fermierii vor beneficia până în 2026 de subvenţia pentru achiziţia motorinei

Guvernul a decis, în şedinţa de vineri, prelungirea schemei de ajutor de stat destinată fermierilor pentru achiziţia motorinei, a...

Harghita: APIA a plătit, din 2007, subvenţii pentru fermieri aproximativ 1 miliard de euro

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita a plătit, începând cu anul 2007, subvenţii pentru fermieri care...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole