10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLege pentru agricultura urbană. Producătorii vor avea drept să primească subvenții din...

Lege pentru agricultura urbană. Producătorii vor avea drept să primească subvenții din fonduri europene

Românii care locuiesc la oraș pot deveni fermieri urbani. O lege adoptată de parlamentari permite agricultură pe verticală. Astfel, în clădiri sau în alte spații special amenajate pot fi cultivate legume nu doar pentru consum propriu, ci chiar pentru comercializare. Iar producătorii vor avea drept să primească subvenții din fonduri europene, notează stiri.tvr.ro.

Legea adoptată de parlamentari vizează aducerea agriculturii „pe verticală” în orașele din România.

Varujan Pampuccian, liderul deputaţilor minorităţilor naţionale: 

Este vorba de creșterea plantelor în medii care sunt complet izolate de mediul exterior, lucru care permite creșterea lor într-un mediu aseptic și fără nicio contaminare chimică și biologică. Ele pot fi crescute oriunde și culturile pot fi inițiate în orice moment al anului”.

Cultivarea plantelor în astfel de medii fără sol presupune folosirea unei lumini artificiale cu LED-uri, în locul soarelui și un spațiu în care temperatura, umiditatea și nutrienții sunt strict controlate, explică reprezentanții Facultății de Agronomie din Capitală, care studiază această metodă de aproape patru ani.

Florin Stănică, prorector, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti: 

„Ce fac plantele în sol? Extrag o soluție nutritivă, care este formată din apă și ioni care provin din sărurile minerale. Noi la ora asta reușim să facem același lucru oferind plantei apă și ioni, adică apă și o soluție nutritivă care are compoziția nutritivă dorită de plantă. Deci nu poluăm plantele noatre cu nitriți, nitrați sau cu alte elementele toxice”.

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților, agricultorii care doresc să recurgă la noua tehnologie ar urma să beneficieze de subvenții. Însă investiția este mult prea costisitoare, spun producătorii.

Cristi Rusu, președinte Asociația Legrom: 

Este utopie. Chiar dacă este vorba despre un sistem de cultură pe verticală este vorba despre suprafețe foarte mari ca să poți face din sistemul asta un business, să putem vinde legume. Clădirile nu sunt făcute pentru aşa ceva. Necesită un calculator de irigaţii, analizoare de substanţă, este greu să pui într-o clădire să faci aşa ceva”.

Dacă sunt comercializate, produsele cultivate pe verticală trebuie să aibă etichete speciale.

Adrian Chesnoiu, deputat PSD: 

Au fost și astfel de întrebări dacă nu cumva un astfel de proiect ar clama închidere agriculturii clasice. Nici vorbă”.

Antonio Andrusceac, deputat AUR: 

Orice susținere a producătorilor de legume și fructe , în orice sistem inovator este bine venită”.

Legea a ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Pentru a o pune în practică, aleșii trebuie să inițieze discuții la nivel european, pentru obținerea fondurilor necesare pentru subvenții.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

InvestEU şi FEI sprijină cu 40 milioane de euro investiţiile agroalimentare durabile, inclusiv în România

Fondul European de Investiţii (FEI), susţinut de Programul InvestEU, se angajează să acorde 40 milioane de euro unui fond...

AFIR anunță programele active de finanțare pentru exploatațiile agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) amintește că, fermierii pot depune cereri de finanțare pentru exploatațiile agricole. În acest moment,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole